hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [問]西鐵月票一問
開啟左側

[問]西鐵月票一問

shtsang 發表於 2005-6-25 01:28 | 顯示全部樓層

[ref=279296]GD1570[/ref]  在 2005-6-24 19:48 發表:
個人認為其實確認都冇唔好既,不過唔知如果重覆車站咁會點樣姐...
(即由大棠站搭輕鐵去元朗總站唔出站原車去返康樂路站,咁當唔當佢重覆車站呢?).

我問左九鐵,如果真係唔記住左出站同埋再轉車既,係唔會扣錢.
又或者冇出站再入站一樣唔扣錢.即係佢本身已經set左只係係
全月通既八達通既,就搭乜都唔扣錢.所以先做到就算唔跟普通
八達通既使用守則都唔會扣錢.

[ Last edited by shtsang on 2005-6-25 at 03:23 ]
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
ahbong 發表於 2005-6-25 01:55 | 顯示全部樓層
[ref=279726]shtsang[/ref]  在 2005-6-25 01:23 AM 發表:

就住呢樣野我一早同九鐵投訴過啦,佢話喎因為八達通
本身就要做入站出站確認,所以就算佢已經set左全月通
既data都好,都要全月通既乘客做返入站出站喎:mad::mad::mad::mad::mad:
我都想慳時間啦,奈何呢間'狗'鐵 ...

咁你又不能咁講,而且還要罵人家是”狗”鐵,這樣太蠻不講理。

乘車要辦確認手續實在係天經地義之事,未有全月通前,輕鐵乘客又不是每朝出站入站去轉西鐵?

況且,因為以前全月通用磁票,令九鐵完全沒有乘客轉乘的數據,根本不知道有多少西鐵乘客轉輕鐵、K16、701 等路線。轉用八達通月票後,對客流管理亦有好處。

[ Last edited by ahbong on 2005-6-25 at 02:09 ]
 樓主| GD1570 發表於 2005-6-25 08:37 | 顯示全部樓層
[ref=279731]shtsang[/ref]  在 2005-6-25 01:28 發表:

我問左九鐵,如果真係唔記住左出站同埋再轉車既,係唔會扣錢.
又或者冇出站再入站一樣唔扣錢.即係佢本身已經set左只係係
全月通既八達通既,就搭乜都唔扣錢.所以先做到就算唔跟普通
八達通既使用守則都唔會扣錢 ...

但我想知如果我重覆車站,俾票務助理捉到,咁我算唔算犯法呢?
你有你可愛,我有我好笑。
shtsang 發表於 2005-6-25 10:32 | 顯示全部樓層

[ref=279843]GD1570[/ref]  在 2005-6-25 08:37 發表:
但我想知如果我重覆車站,俾票務助理捉到,咁我算唔算犯法呢?

如果係用全月通,佢可能係當你冇出站.頭幾日應該
唔理,不過之後就可能會收附加貴.
 樓主| GD1570 發表於 2005-6-25 10:36 | 顯示全部樓層
[ref=279909]shtsang[/ref]  在 2005-6-25 10:32 發表:

如果係用全月通,佢可能係當你冇出站.頭幾日應該
唔理,不過之後就可能會收附加貴.

咁對有D想用全月通牛河的乘客(如:我)
又可以話有少許唔方便WOR.....

不過方便行政,無計啦#
shtsang 發表於 2005-6-25 12:00 | 顯示全部樓層
[ref=279918]GD1570[/ref]  在 2005-6-25 10:36 發表:
咁對有D想用全月通牛河的乘客(如:我)
又可以話有少許唔方便WOR.....
不過方便行政,無計啦#

可以到總站拍一次出站再入站囉.....
我都話左'狗'鐵做野擾民架啦.
 樓主| GD1570 發表於 2005-6-25 12:19 | 顯示全部樓層

[ref=280003]shtsang[/ref]  在 2005-6-25 12:00 發表:

可以到總站拍一次出站再入站囉.....
我都話左'狗'鐵做野擾民架啦.

咁咪變左仲煩過用磁石票囉...

而且要拎齊兩三樣野出街,唔見左試旦一樣都唔知點算囉....
ahbong 發表於 2005-6-26 22:45 | 顯示全部樓層
[ref=280018]GD1570[/ref]  在 2005-6-25 12:19 PM 發表:

咁咪變左仲煩過用磁石票囉...

而且要拎齊兩三樣野出街,唔見左試旦一樣都唔知點算囉....

錯!

今日我已買左七月份的全月通
八達通月票功能即時被啟用
我今晚用黎搭西鐵同 K16
無須出示乘車證
八達通機顯示車費為 $0

七一後,除非要在荃灣西站轉綠小
否則無論搭 K 巴、輕鐵、701/702/506,都只需要拍卡便可
無須出示乘車證
亦即係話,乘客最多只需帶兩樣野出街(八達通及小巴乘車證)
基本上同現時(八達通+西鐵月票)一樣

[ Last edited by ahbong on 2005-6-26 at 23:01 ]
shtsang 發表於 2005-6-26 23:00 | 顯示全部樓層
[ref=281733]ahbong[/ref]  在 2005-6-26 22:45 發表:
七一後,除非要在荃灣西站轉綠小
否則無論搭 K 巴、輕鐵、701/702/506,都只需要拍卡便可
無須出示乘車證
而即日起至六月三十日,暫時需要使用乘車證轉乘 701/702.

都錯,轉乘新巴都一樣要用張乘車證呀.張證係寫住有效期至31/7
轉95K同81K都係.
ahbong 發表於 2005-6-26 23:08 | 顯示全部樓層

[ref=281757]shtsang[/ref]  在 2005-6-26 11:00 PM 發表:

都錯,轉乘新巴都一樣要用張乘車證呀.張證係寫住有效期至31/7
轉95K同81K都係.

錯!
唉... 回文回得咁心急,又唔查清楚先回

請參考這張相片
看看上面的有效日期及細字

[ Last edited by ahbong on 2005-6-26 at 23:15 ]