hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 將軍澳巴士路線大重組
開啟左側

將軍澳巴士路線大重組

transbus 發表於 2005-6-22 15:03 | 顯示全部樓層

796x依家剩係做將軍澳南都要咁密車,
最好改成調景嶺開,經將軍澳站出尚德,再上隧道.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
eg9515 發表於 2005-6-22 17:00 | 顯示全部樓層
[ref=276312]gn3509[/ref]  在 2005-6-21 11:04 PM 發表:

坑口去九龍灣有102/B綠小喇.....
296C去得觀塘遊樂場黎,102已經到左坑口

坑口除左98C出旺角外,仲有91M->27
平過98C一截,速度差唔多

[ Last edited by gn3509 on 2005-6-21 at 23:07 ]

綠小繁時都唔係幾夠載

91M 轉 27
不要玩了
gn3509 發表於 2005-6-22 17:44 | 顯示全部樓層
[ref=277016]eg9515[/ref]  在 2005-6-22 05:00 PM 發表:

綠小繁時都唔係幾夠載

91M 轉 27
不要玩了

而家102/B比地鐵通車前已經少人搭好多
繁時都唔係要等好耐就上到車
起碼一定唔駛要巴士
如果唔係298B唔駛摺

你未用過91M->27呢個方法,我唔怪你
呢個聽落好好笑既方法,實際上比98C更平靚正

98C由坑口到旺角最快都要8-9個字,
而91M由坑口到彩虹約半個鐘
27由彩虹到旺角約4-5個字
唔連等車,約10-11個字出到旺角
正常情況,91M->27只慢98C約一至兩個字

呢個時間只計亞皆老街唔塞車,
塞起上黎九龍醫院去旺角地鐵站要成兩個幾三個字
相反太子道西冇咁易塞
若果亞皆老街塞而太子道東冇塞
隨時27入埋旺角道部98C都未埋到旺角地鐵站

總括而言.計岩時間等91M,
91M->27唔會慢98C好多,不過肯定平好多
($8.7 VS $4.9+4.3-3.5/3-2.7=$5.6/$5.2)

PS:93A->91M->27我最快試過10個字出到太子連等車,
平均都係一個鐘左右
最慢果次塞太子道東,一個鐘頭兩個字
自己計下淨91M->27果程要幾耐喇

[ Last edited by gn3509 on 2005-6-22 at 20:21 ]
今期流行:690是原罪
 樓主| KZ2356 發表於 2005-6-22 19:55 | 顯示全部樓層

gn3509 發表於 2005-6-22 20:08 | 顯示全部樓層
[ref=277190]KZ2356[/ref]  在 2005-6-22 07:55 PM 發表:

以本人記得,98D的行車里數(20.3公里)比87D的行車里數(24公里)短,296D更可能小過20公里,但全程車費卻比87D($7.80)稍高,所以有需要減價,況且當地居民常投訴車費貴,更較沙田及馬鞍山為高。

98D同296D定位係特快線,收費稍貴好正常
而且呢兩條線冇乜人投訴過佢地貴
成日比人投訴收得貴果條叫98C
今期流行:690是原罪
3AD60 發表於 2005-6-22 20:22 | 顯示全部樓層
[ref=277210]gn3509[/ref]  在 2005-6-22 08:08 PM 發表:

98D同296D定位係特快線,收費稍貴好正常
而且呢兩條線冇乜人投訴過佢地貴
成日比人投訴收得貴果條叫98C

除o左九巴98C路線之外,仲有九巴297路線
都係成日比人投訴話收費高,佢地認為297路線
去紅磡冇理由同去尖沙咀既98D路線收埋同一個
價錢收$8.2,但係對於寶琳客來講297路線可以算係
93K路線特快去紅磡,土瓜灣既版本,所以297路線
收貴o左亦係呢個原因.
遊過浪漫時代 新世紀中蓋上塵埃
 樓主| KZ2356 發表於 2005-6-23 15:10 | 顯示全部樓層

superbus 發表於 2005-6-23 15:26 | 顯示全部樓層
97C同98C無可能梅花間竹開
如果真係要咁做,98C一定流失大量山上客
而家98C非繁時大約10分鐘一班
如果梅花間竹,即係要20分鐘先有一班
山上班客一定遊行抗議
而且山下客係唔係多到可以support到兩條旺角線
真係一個疑問(唔好唔記得仲有地鐵同佢0地爭客)
fleetline 發表於 2005-6-23 17:32 | 顯示全部樓層
[ref=277991]superbus[/ref]  在 2005-6-23 03:26 PM 發表:

97C同98C無可能梅花間竹開
如果真係要咁做,98C一定流失大量山上客
而家98C非繁時大約10分鐘一班
如果梅花間竹,即係要20分鐘先有一班
山上班客一定遊行抗議
而且山下客係唔係多到可以support到兩條旺角線
真 ...

我反而諗緊山下客會否願意用20分鐘去等一條旺角線.

98C分拆絕對是一件好事, 我亦不怕山下客support唔到一條旺角線,
但太疏的班次恐怕只會嚇走乘客.
fleetline 發表於 2005-6-23 17:34 | 顯示全部樓層

[ref=276211]eg9515[/ref]  在 2005-6-21 10:23 PM 發表:

反而覺得有個幾好
就係 296C 延長至坑口北
咁坑口就有巴士直接往來九龍灣一帶
去旺角就可以多個選擇
不過因為 296C 經觀塘道
就取代唔到 98C 同 98S 喇

搭296C轉296M去坑口, 比一程98C更快#
(唔計等車時間)