hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 由山手線出發,如何能平價地坐到最多通勤列車 ...
開啟左側

由山手線出發,如何能平價地坐到最多通勤列車

superay 發表於 2008-5-29 01:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

請問由山手線出發,如何能用比較平的價錢,坐到最多通勤列車?
最好以舊款的車種為主,因為新款可以遲些都坐到

另外請問JR有沒有出閘時間限制?
同站出閘又如何計費?(想坐山山線一圈)
另外查票員會不會捉坐回頭車或遊車河的人?

謝計!
DF11 發表於 2008-5-29 07:03 | 顯示全部樓層
買張東京都內既pass咪得囉, 可以坐晒都內既地鐵, JR等等
1580yen ~ 120HKD
http://www.tokyometro.jp/joshaken/otoku/tonai/index.html
dl811 發表於 2008-5-29 07:53 | 顯示全部樓層
實際上是可以 130 日圓坐足全日

東京近郊區間內是可以兜大圈任坐車,
(大阪/福岡/新潟均有其專屬近郊區間, 也可兜大圈)
條件是
1. 路線和車站不可重複
2. 不能中途離開收費區
3. 車票有限期為一天
 樓主| superay 發表於 2008-5-29 18:13 | 顯示全部樓層

原帖由 DF11 於 2008-5-29 07:03 AM 發表
買張東京都內既pass咪得囉, 可以坐晒都內既地鐵, JR等等
http://www.tokyometro.jp/joshaken/otoku/tonai/index.html

請問若果坐出了東京都(應該有些路線的定線會離開東京都吧)
會如何計費?
因為除了東京之類的大站之外,我不知什麼站不是東京都,例如中央線的高尾就不知是不是了。
qewsad 發表於 2008-5-29 18:28 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2008-5-29 18:13 發表

會如何計費?
因為除了東京之類的大站之外,我不知什麼站不是東京都,例如中央線的高尾就不知是不是了。 ...

補PASS不包路段車費

高尾站係在東京都內,但不在東京都23區內
cl1403 發表於 2008-5-29 21:53 | 顯示全部樓層
原帖由 DF11 於 2008-5-29 07:03 發表

唔需要咁貴, 只需730yen就得.

按此

另根據我找來的資料, 山手線一圈需260yen.: http://oshiete1.goo.ne.jp/qa2170719.html

cl1403 發表於 2008-5-29 22:25 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2008-5-29 18:13 發表

會如何計費?
因為除了東京之類的大站之外,我不知什麼站不是東京都,例如中央線的高尾就不知是不是了。 ...

如果你係坐普通或快速列車而你又買了1日pass, 基本上你出東京圈係冇問題, 只要你不在pass範圍外出閘就得.
 樓主| superay 發表於 2008-5-30 02:08 | 顯示全部樓層
原帖由 cl1403 於 2008-5-29 10:25 PM 發表

如果你係坐普通或快速列車而你又買了1日pass, 基本上你出東京圈係冇問題, 只要你不在pass範圍外出閘就得.

在出了東京都23區,會不會因被查票而罰款?
有沒有地圖寫那裡是東京23區內??
另外有沒有入閘時間限制?
謝謝!

DIH 發表於 2008-5-31 01:18 | 顯示全部樓層
我諗樓主要諗清楚,山手線本身一圈都一個鐘,坐其他線如果坐少少又唔過癮,夾埋夾埋真係玩成日都得。
雖說站內(有時係月台上)有廁所,就算你唔食嘢或自己帶嘢食,
東京唔會為你而停,繁忙時間就會迫,分分鐘火車迷都會搭到嘔。

我上次去東京係用Suica所以冇理查票的問題(都冇試過查票),
我想講的係,要體驗日本鐵路,山長水遠去到,淨係唔出閘搭車,係浪費了這個機會。
而且有啲得意的鐵路係私鐵或地下鐵,都係要出閘轉系。

當然各人有各人的選擇。

mmlcs36 發表於 2008-5-31 14:21 | 顯示全部樓層