hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 飛行報告: CX254 (LHR--HKG)
開啟左側

飛行報告: CX254 (LHR--HKG)

ATE22 發表於 2008-6-4 13:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

日期: 2008年6月2日
航班: CX254 (LHR to HKG)
預計起飛時間: 2235(倫敦時間)
預計到達時間: 1750+1(香港時間)
實際到達時間: 1729+1(香港時間)
機型: AIRBUS A340-300

下午5點到LHR的時間,見到條龍咁長,小弟用左一個鐘來排隊check-in,企到腳仔軟埋。

企左一個鐘,終於可以check-in喇地勤話我知冇晒窗口位,就走廊位啦。

check-in之後,冇野好做,就入禁區坐下,不過保安都幾嚴密,要除鞋過關.........

禁區內一攝

在禁區內可以做既事,就係買野飲同等我班機。不過我班CX254既A343係用CX253個班,而CX253  8點9先到英國,所以9點4先可以入闡,不過前我個班機5分鐘起飛既VS200都係9點3先入闡。

等左咁耐,終於可以上機喇。機內數攝

國泰歡迎你

日用品+戰利品

Discovery同Safety Card

11點到,班機真係起飛喇,之後就派小食同menu。

派dinner個陣,個空姐竟然話個menu係out晒date,CX唔係咁呀,不過是旦啦,我就叫左個牛肉飯。

食完之後就睇下news。

到飛左3個鐘左右,架機關燈了,係時候訓覺休息了。

訓到咁上下,走到問空姐拿杯水同雪糕食先,返到去先知賴野喇,唔知係咪雪得太凍,杯雪糕唔係雪糕,而係冰,幾經辛苦先食完杯「雪糕」。

之後係最尾個2個鐘既時候就開番燈,冇幾耐就派餐喇,我就求其要呢個蛋+薯條既餐啦。

不過一路食,架機就因為氣流咁唔穩定,搞到空姐派派下餐都要走去叫人帶安全帶,真係辛苦晒。

架機就到香港喇,佢播緊落機同轉機既資料。

到5點半,架機到左香港喇 12小時既旅程到此結束喇。

總結:
今次班機既服務都幾好,空服都好nice,d野食都幾好。可能小弟坐唔慣飛機,加上手長腳長,坐到腰酸骨痛... 而班機亦坐唔滿,所以小弟可以調去同coursemate一齊坐。

無論野食同娛樂方面,呢次CX254同上次既BA28真係差天共地,都係國泰好。

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
3asv6 + 5 睇到令我滿足滿意的報告.

查看全部評分

neosan 發表於 2008-6-4 14:41 | 顯示全部樓層
BA 個 inflight AVOD 個人覺得好過 CX
touch screen, 多戲~
Ken_Dy 發表於 2008-6-4 16:21 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE22 於 2008-6-4 13:38 發表
日期: 2008年6月2日
航班: CX254 (LHR to HKG)
預計起飛時間: 2235(倫敦時間)
預計到達時間: 1750+1(香港時間)
實際到達時間: 1729+1(香港時間)
機型: AIRBUS A340-300

下午5點到LHR的時間,見到條龍咁長,小弟用左一個 ...

係呢, 你果盒"戰利品"係甚麼東西?

thx!
 樓主| ATE22 發表於 2008-6-4 17:19 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

playing cards
Ken_Dy 發表於 2008-6-4 20:09 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE22 於 2008-6-4 17:19 發表
playing cards

你唔揀飛74A既250或者252既?

new seat我覺得舒服d同有AVOD既PTV

P.S. 你無join Marco Polo?~
 樓主| ATE22 發表於 2008-6-4 20:30 | 顯示全部樓層
小弟又唔係成日飛, 一年都係一次來回, 費事Join la.

我鍾意坐A343多d, 同埋CX254個時間好suit我, CX250則可免則免, 因為有乜事係CX250賴野先...

至於252個時間非常之唔配合.

對我來說, CX254/CX255 or CX254/CX251呢個配搭最suit我.
AVD1 發表於 2008-6-5 08:52 | 顯示全部樓層

原帖由 Ken_Dy 於 2008-6-4 20:09 發表

你唔揀飛74A既250或者252既?

new seat我覺得舒服d同有AVOD既PTV

P.S. 你無join Marco Polo?~

OT 一問
如入會 - Marco Polo
需要有咩資格 ?

PS. 回正題
樓主講到佢坐架機
到最後兩個鐘因氣流所以架機唔係咁穩定

我自己發覺
坐波音 O既 機當有氣流時, 都好似會定過 Airbus
唔知係個人感覺定真有其事 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AV115 發表於 2008-6-5 12:01 | 顯示全部樓層
Marco Polo - 有錢就得
好似手續費 USD40
(我都入左會... 上機可以上先勁爽~)

我都覺 boeing 係定 d,同靜 d (錯覺?),上個禮拜坐 77A 返黎,簡直一流~ 超鐘意 777~
Ken_Dy 發表於 2008-6-5 12:23 | 顯示全部樓層
原帖由 AV115 於 2008-6-5 12:01 發表
Marco Polo - 有錢就得
好似手續費 USD40
(我都入左會... 上機可以上先勁爽~)

我都覺 boeing 係定 d,同靜 d (錯覺?),上個禮拜坐 77A 返黎,簡直一流~ 超鐘意 777~ ...

係年滿18歲或以上,
USD50~
其實搭得多, keep住好幾年, 每年飛30k miles以上
會自動send信直接免費送個SL/RUBY membership比你 (如果你join左asia miles)~

>有咩benefits...?
銀卡或以上可以用business lounge,
多d行李重量allowances (hand carry & drop off)
排business class/MPC既隊check in, 唔洗點排, etc (係LHR好正, 唔洗排的話, 事關次次都要等好耐)
做op-up既chance高d~

我個人就覺得346靜d~哈~
可惜Cathay就黎無晒~

我地LHR無機會試77A, 最多都係搭到74A, 74J, 744, 34C, 34D~

樓主| ATE22 發表於 2008-6-5 14:52 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

How to join the Macro Polo Club?