hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 國泰航空的不愉快經歷
開啟左側

國泰航空的不愉快經歷

drew 發表於 2008-6-12 23:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

以下是我老闆家人乘坐國泰航空的不愉快經歷。

兩個月前,他訂了國泰航空三張商務來回機票從法蘭克福往香港,
供他的妻子及兩名分別兩歲及四歲的兒子乘搭,每張機票EUR 3500。

來港當天,國泰竟然說航班只剩下兩個商務客位,最少一人必須downgrade至經濟客位。
我老闆妻子非常不滿,因為這樣她就不能同時看管她兩名年幼的兒子。
國泰告訴她,要不三人一起downgrade;
要不其中一人downgrade,但不肯承諾機組人員會特別照顧沒有母親看管的兒子。
而無論一人或三人downgrade,國泰都不打算作任何現金賠償。
最終,他們三人就被拆散,其中一個兒子被downgrade至經濟客位。

此後,國泰再沒有聯絡我老闆解釋事件,更遑論有任何賠償。
我老闆大感不滿,於是發信投訴,
直至今天,即事件後兩個月,才肯賠償EUR 1000,
不過仍比我老闆expect的一張免費機票差得遠。

雖然我並非受害者,但也很同情老闆家人的遭遇。
大家認為我老闆可唔可以繼續追討更多賠償呢?

nwfb1001 發表於 2008-6-13 00:08 | 顯示全部樓層
免費機票又好似過份o左D,始終都係搭o左程機嘛
當時冇得揀等下班機?
cruisesnet 發表於 2008-6-13 00:11 | 顯示全部樓層
of cause he can.

As he has purchased a business class ticket from CX.
Therefore, a contract has been entered into between your boss and CX.

CX has the contractal duty to provide a business class seat for the flight from FRK to HK.
Since CX has failed to do so, they have already breach the contract with your boss.
Therefore, they should 賠償 to your boss. (At lease the different between the business class and ecomony seat ticket)
billlmf 發表於 2008-6-13 02:32 | 顯示全部樓層

其實以你個case黎講﹐0係CX係正常既事﹐有唔少航班F & J都會有overbooking既情況。

我比個example - CX835 YVR-HKG當日係用34C﹐config係8F/30J/205Y﹐以當日既booking係7F/38J/203Y﹐如果你係family一齊坐J既話﹐當然會無可奈何downgrade落去Y-Class或者是但一個family member去F-Class~~
Cathay 888...clear to land rwy 26 Right
AVD1 發表於 2008-6-13 09:41 | 顯示全部樓層
原帖由 billlmf 於 2008-6-13 02:32 發表
其實以你個case黎講﹐0係CX係正常既事﹐有唔少航班F & J都會有overbooking既情況。

我比個example - CX835 YVR-HKG當日係用34C﹐config係8F/30J/205Y﹐以當日既booking係7F/38J/203Y﹐如果你係family一齊坐J既話﹐當然會無可奈 ...

若升為 F Class
咁條氣都叫順 D

不過佢而家係要求 Downgrade ~

E 個都唔係大問題
當樓主老闆真係唔介意
但係點有可能要求搵一個人走落去坐 Y Class
人地一個 Family + 其中兩個係小朋友

就算你叫佢去坐 F Class
人地都唔滿意 ~

其實 CX 係唔係有小小問題 ?
BOOK 位 o既 時候竟然唔知邊班機有位, 邊班機冇位
只係識搵班客黎整來整去 ......

CX 應該好好檢討一下 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Citybus10 發表於 2008-6-13 10:49 | 顯示全部樓層
個問題係,
訂左business但得到economy待遇,
仲要個乘客投訴先有1000 euro的賠償,
個main point係國泰冇主動賠,俾business錢得economy位條氣都唔順啦!
仲要提出三人downgrade的alternatives,
同時又唔肯承諾有人照顧個仔。
家陣唔係cx holiday package,商務客位 + econ服務。
正常還正常,overbook還overbook,
呢o的待遇可唔可以做得好少少﹖
唔係點解我要買F/J機票﹖買完就坐Y。
~誰@359~ 發表於 2008-6-13 21:19 | 顯示全部樓層

我反而想知點解會係叫細路doengrade,而唔係同其他獨行客做呢個要求…
字大只顯得人自大
AVD1 發表於 2008-6-14 08:10 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2008-6-13 21:19 發表
我反而想知點解會係叫細路doengrade,而唔係同其他獨行客做呢個要求…

打錯字
相信係太快打錯隔離鍵 (Downgrade)

Anyway,
根本上就唔應該出現 J Class 冇位坐

即係得三十個 J Class
就賣 30 個 J Class o既 機票出去
而唔係賣 31 張, 之後搵個客黎 Downgrade .....
LJ7006 = MF5119 = AVD1
neosan 發表於 2008-6-14 10:25 | 顯示全部樓層
CX不嬲都唔賠錢架喇...
試過英國返黎, 話所有機full晒, 但有10幾人上唔到機...
 樓主| drew 發表於 2008-6-14 18:58 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1001 於 2008-6-13 00:08 發表
免費機票又好似過份o左D,始終都係搭o左程機嘛
當時冇得揀等下班機?

我老闆家人坐的是某星期五19:30起飛的CX282,
下一班機就會是翌日13:55起飛的CX288,遲18個鐘咁多,換轉是我都唔會等。

原帖由 ~誰@359~ 於 2008-6-13 21:19 發表

訂得商務位,通常都唔會提早好多時間到機場check-in。
所以唔排除當日所有其他商務客都已經check-in,我老闆家人是最後三位。