hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [新聞] 民航處採新航道助航機省油
開啟左側

[新聞] 民航處採新航道助航機省油

Seiko 發表於 2008-6-18 20:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

民航處採新航道助航機省油 (yahoo news)

報導話航程可以縮減成7分鐘, 唔知d航道改變成點呢?
DIH 發表於 2008-7-2 03:06 | 顯示全部樓層
原帖由 Seiko 於 2008-6-18 20:47 發表

我下個星期返香港時睇下先~
FBI2 發表於 2008-7-2 21:57 | 顯示全部樓層
原帖由 Seiko 於 2008-6-18 20:47 發表

昨日從台灣返香港,的確比以前快左降落,條路冇咁繞...
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
acctlkk 發表於 2008-7-4 11:47 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2008-7-2 21:57 發表

昨日從台灣返香港,的確比以前快左降落,條路冇咁繞...

咁條路係點行o既呢
DIH 發表於 2008-7-13 20:03 | 顯示全部樓層
我今朝CX288返港,用07L降落,
經廣州後,向東南飛過珠海市西面,出海,
左轉朝東北,在澳門以東轉右對準跑道降落。
大約是一個反轉的「?」形。

以前未試過由西面回來而用07L,所以唔知有咩分別。
jackson_bus 發表於 2008-7-13 22:16 | 顯示全部樓層
自從依單新聞出街~~~
我近排就望天做人
行25仍未知個分別
行07飛走就清楚少少
以前起飛後
如果向南飛去到青馬橋上空就轉右向南
如果向北飛就同樣飛去到青馬橋上空就轉右向南
再偏左飛去港島南區以南
兜晒成個南區再向北
其實係避了成個香港減少嘈音
現時就唔同了
轉了航道後
起飛後
如果向南飛就照舊去到青馬橋上空就轉右向南
無分別
向北飛就唔同了
直飛青衣上空再偏左經荃灣同葵芳等地
以前想影飛機行25
聽下屋企(家住沙田)上空有無飛機聲
現時行07向北飛走分分鐘經沙田上空
要落到街睇睇先知行07定25

唔知大家有無發覺
近排d飛機經常縱橫交錯
頭先係荃灣碼頭望上荃灣碼頭及青衣上空
有三部飛機係唔同方向飛出來
向住唔同方向
同係唔同高度
但都好低
因為近排有低壓槽
雲層都好低
但個三部飛機都相當清楚
有部重係香港(07)剛剛起飛
jackson_bus 發表於 2008-7-13 22:28 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2008-7-13 20:03 發表
我今朝CX288返港,用07L降落,
經廣州後,向東南飛過珠海市西面,出海,
左轉朝東北,在澳門以東轉右對準跑道降落。
大約是一個反轉的「?」形。

以前未試過由西面回來而用07L,所以唔知有咩分別。 ...

我係5月由泰國返香港
個陣未轉新航道
坐CX702
係南中國海向東北飛到香港仔以南
轉左向西飛向大嶼山
到珠江向北
同樣在澳門以東轉右對準跑道降落
呈S型由下至上咁飛
所以由西面飛往香港
我覺得
減少了西面去香港仔再去大嶼山個程
Jak 發表於 2008-7-14 00:15 | 顯示全部樓層
宜家好多去東北飛既飛機都經昂船洲 , 尖咀 , 柴灣上空去太平洋直飛 ...
唔知係唔係新航道 ??
AL37 發表於 2008-7-14 02:57 | 顯示全部樓層
原帖由 Jak 於 2008-7-14 00:15 發表
宜家好多去東北飛既飛機都經昂船洲 , 尖咀 , 柴灣上空去太平洋直飛 ...
唔知係唔係新航道 ??

07R/L 起飛往東亞/北美洲不嬲都係咁飛......
DZ483 ET7360 ET7856 FU6538 HD6859 KL5210
hkbw 發表於 2008-7-14 09:45 | 顯示全部樓層

小弟上個月尾由倫敦返來時應該係飛新航道, 不過就係出左南中國海, 之後
直接由南區剷入鯉魚門掟左彎, 直飛過獅子山, 沙田, 葵涌, 轉入青馬大橋上邊後降落.

以前呢條航線就係要係香港島,沙田等地方兜幾個彎既, 但今次就非常直接..
殺雞焉用牛刀?!