hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 宗教問題: 天堂
開啟左側

宗教問題: 天堂

mckhgc 發表於 2005-7-3 01:14 | 顯示全部樓層

[ref=288948]KY9143[/ref]  在 05年07月03日 01:10 AM 發表:

其實教徒係經常忽略魔鬼晌當中既重要性...

冇錯丫...
神係俾人有意志...呢點岩...
但神係咪有安排呢...
我認為係每個人有唔同既睇法...
但神會知道所有既事...
但人去犯罪...
我會覺得...
魔鬼誘惑人係一個重要既環節...

咁問題又來了:天使墮落成魔鬼,之後去誘惑人犯罪.....
又係咪「神既安排」?
KY9143 發表於 2005-7-3 01:27 | 顯示全部樓層
[ref=288953]mckhgc[/ref]  在 2005-7-3 01:14 AM 發表:

咁問題又來了:天使墮落成魔鬼,之後去誘惑人犯罪.....
又係咪「神既安排」?

我唔認為下下都係神既安排囉~

不過我會好質疑"安排"呢個字有冇可能會被濫用...
定係安排你個字究竟係出於信徒自己既感觀...
Beautiful Fighters
BallBall 發表於 2005-7-3 01:51 | 顯示全部樓層
[ref=288975]KY9143[/ref]  在 2005-7-3 01:27 AM 發表:

我唔認為下下都係神既安排囉~

不過我會好質疑"安排"呢個字有冇可能會被濫用...
定係安排你個字究竟係出於信徒自己既感觀...

我係呢度成日強調非信徒問o既「問題」呢個詞係有括號!
意思係,佢o地本身提出o既問題係有問題,佢o地唔信神,
但係先介定「神」係存在。若果佢o地唔信我o地o既神,
咁一切佢o地所質疑o既咩「好同壞都係神安排」、咩
「天災人禍又係神搞出o黎」、咩「神又係佢,鬼又係佢」
咩「聽到都反胃」又同佢o地有咩關係呢?
佢o地唔信有我o地所講o既「天堂」、「地獄」同「審判」
佢o地又仲咩咁緊張成日要問呢?
佢o地一開始問就企嚮「否定」o既角度個邊,又係咪真係想
認識我o地o既信仰呢?佢o地成日問完又問,又有咩「目的」呢?

佢o地有佢o地o既生活,我o地有我o地o既信仰,大家有何
不可?

[ Last edited by BallBall on 2005-7-3 at 01:53 ]
 樓主| hksf 發表於 2005-7-3 02:18 | 顯示全部樓層

基督徒向未信者傳揚福音,
未信者遇到疑問,
自然就會發問

如果問o下都唔得,
又點叫人信你個教
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
BallBall 發表於 2005-7-3 23:08 | 顯示全部樓層
[ref=289034]hksf[/ref]  在 2005-7-3 02:18 AM 發表:

基督徒向未信者傳揚福音,
未信者遇到疑問,
自然就會發問

如果問o下都唔得,
又點叫人信你個教

高興你真係回我,之前幾編討論題目我都有問你同樣問題
但你都冇覆我。

不過講返正題,問就當然得啦!但係本人覺得你係用緊
「挑戰」我o地o既態度去「問」,完全有自己o既「立場」
同既定o既「觀念」,唔係用開放o既心態去「了解」我o地
o既信仰,咁我o地點講點回應,而最後都只係比你用搵
「錯處」o既心態去「挑剔」我o地o既信仰。

如果你真係想對我o地基督教有認真o既認識,係度用「企硬」
o既態度去討論真係冇咩結果,因為你o既立場已經係「硬」
,而我o地o既立場本身更「硬」!
( 因為你問o既係基督教教義上o既事如「天堂」、「地獄」、
「審判」、「永生」......我o地唔用基督教立場去回應又可以
用咩立場? )
 樓主| hksf 發表於 2005-7-3 23:49 | 顯示全部樓層
[ref=289127]BallBall[/ref]  在 2005-7-3 23:08 發表:

但你都冇覆我。

同既定o既「觀念」,唔係用開放o既心態去「了解」我o地
o既信仰,咁我o地點講點回應,而最後都只係比你用搵
「錯處」o既心態去「挑剔」我o地o既信仰。

如果你真係想對我o地基督教有認真o既認識,係度用「企硬」
o既態度去討論真係冇咩結果,因為你o既立場已經係「硬」
,而我o地o既立場本身更「硬」!
( 因為你問o既係基督教教義上o既事如「天堂」、「地獄」、
「審判」、「永生」......我o地唔用基督教立場去回應又可以
用咩立場? )

我都覺得你用唔太客氣o既態度黎回答我.
你話我挑剔你個信仰,又係你覺得.

我覺得自己唔係咁o既意思喎!
每個人對每樣野都有自己o既立場啦,
唔通做騎牆派?

旨意個別人士去傳教 ,祝好運, 祝教譽日隆
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
KY9143 發表於 2005-7-4 00:05 | 顯示全部樓層

[ref=289127]BallBall[/ref]  在 2005-7-3 11:08 PM 發表:

但你都冇覆我。

同既定o既「觀念」,唔係 ...

老實講...
我只係用聖經所話俾人聽既角度去解釋番出黎...

其實我自己覺得...
好多野聖經入面都有提及到...
當然...
你話亞當夏娃是否亂倫呢個答案...
我當然無法答...
但可以講既係...
古時社會既道德觀同今日現代社會既道德觀係有實際差異...
KY9143 發表於 2005-7-4 00:06 | 顯示全部樓層
[ref=289183]hksf[/ref]  在 2005-7-3 11:49 PM 發表:

唔通做騎牆派?

我唔認為係挑剔緊邊一個既信仰.,..

而事實上...
每個宗教都有佢會被人質疑既地方,
正如我亦認為佛教所講既輪迴一樣有佢既問題所在...
BallBall 發表於 2005-7-4 00:07 | 顯示全部樓層
[ref=289183]hksf[/ref]  在 2005-7-3 11:49 PM 發表:

唔通做騎牆派?

所以我之前都講我自己係一個比人覺得「冇愛心」
o既基督徒啦!原諒我!#:-/
我之前亦真係有講過係「我覺得」喎~~~~所以咪真係
我覺得囉,當然唔係代表其他基督徒板友o既立場,
佢o地點睇你o既態度就真係唔知喇?#

我一開始就冇打算係呢度傳教,而呢度亦唔比人傳教個喎!
所以我好耐之前話呢度係唔適宜討論有關宗教教義o既o野,
由其係基督教。#:-/

先聲明,又係我覺得!
就算我o地基督徒真係「做」得幾好都好啦,係閣下心目中
我o地o既「教譽」都唔會好得去邊!!!係嘛?#;)
多多得罪~~~~~~
BallBall 發表於 2005-7-4 00:12 | 顯示全部樓層

請問KY9143兄,之前個段回覆係咪同我講??

[ Last edited by BallBall on 2005-7-4 at 00:17 ]