hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) 劍橋雜攝 (1) 又紅又綠, Enviro 400
返回列表 發新帖
開啟左側

劍橋雜攝 (1) 又紅又綠, Enviro 400

FAST 發表於 2008-7-11 00:30 | 顯示全部樓層

原帖由 sutrak 於 2008-7-9 11:07 發表

介唔介意舉個例子邊度多巴士o既成日爛呢?

港島電車路, 西區至中區沿線好多車站
係燈位, 同 巴士站經常有比大車推到d 瀝青移位, 甚至破損。

明顯的, 電車路近水街, 電車路近東邊街, 中環恆生銀行

點解話係巴士整爛? 爛既位不外乎係巴士站就或者係燈位 , 等巴士要經常停車及起步既位置。
重要的是,  有洞既位都係巴士既車軸位置附近。

所以絕對係睇到路面既承受能力同車重要有關係。
norrislaw 發表於 2008-7-11 12:56 | 顯示全部樓層
原帖由 FAST 於 2008-7-9 03:28 發表

呢樣唔只關車頭重量, 客既重量...

用料係輕左, 但都仲係過16 噸的話,
用2軸的話可能部車無問題, 但係起動既重量整爛條路...

依家有多巴士經過既地方條路成日爛, 就係因為重。 ...

呢個情況同當年中巴用左大白鯊一樣,11米2軸車經過既地方鋪得差少少既路面就會好易出問題
sutrak 發表於 2008-7-12 13:30 | 顯示全部樓層
原帖由 FAST 於 2008-7-11 00:30 發表

港島電車路, 西區至中區沿線好多車站
係燈位, 同 巴士站經常有比大車推到d 瀝青移位, 甚至破損。

明顯的, 電車路近水街, 電車路近東邊街, 中環恆生銀行

點解話係巴士整爛? 爛既位不外乎係巴士站就或者係燈位 ,  ...

咁其實係唔係代表宜家個標準都係過於寬鬆?
不過九龍呢邊情況好似好少少,起碼唔會見到彌敦道爛晒...
FAST 發表於 2008-7-12 23:46 | 顯示全部樓層

原帖由 sutrak 於 2008-7-12 13:30 發表

咁其實係唔係代表宜家個標準都係過於寬鬆?
不過九龍呢邊情況好似好少少,起碼唔會見到彌敦道爛晒...

因為彌敦道係石屎....

其實我就覺得唔寬鬆, 因為始終載咁多人
人既重量輕極都有限, 除非唔可以用咁大架巴士架者.....
961-awv2 發表於 2008-7-13 02:52 | 顯示全部樓層
南昌站先係勁
FBI2 發表於 2008-7-13 09:13 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2008-6-23 00:20 發表

http://i25.photobucket. ...

D車咁新既? 闆別CAMBRIDGE一年,車都唔同晒咁款...
另外,呢度係咪DOWNTOWN既站頭出面那條街?一年前附近起緊一個SHOPPING MALL,唔知而家起好未?
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
ME 發表於 2008-7-13 19:02 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2008-7-13 09:13 發表

D車咁新既? 闆別CAMBRIDGE一年,車都唔同晒咁款...
另外,呢度係咪DOWNTOWN既站頭出面那條街?一年前附近起緊一個SHOPPING MALL,唔知而家起好未?

Do you mean Grand Arcade? It is just an extension of the existing shopping mall and has already been opened for about 4 months now. To me, Cambridge is a very nice place to live but it's lack of varieties means Cambridge is not the best place for bus spotting.
BN1E18LE11WA5PE16SG8
 樓主| hkbw 發表於 2008-7-13 19:52 | 顯示全部樓層
我去既時候, d朋友帶左我入一個shopping mall, 就係板友講的那個extension...
不過呢, 有個Oxford fd戲言, 劍橋得個一條街咁大把, 除左去plunt, 去行College之外,
就冇乜野好睇...

小弟當日駕左三個鐘去Cambridge, 準備返團契時冇野做, 所以咪落樓影下相law..
呢度係bus station旁邊個條街..
殺雞焉用牛刀?!
FBI2 發表於 2008-7-14 22:15 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2008-7-13 19:52 發表
我去既時候, d朋友帶左我入一個shopping mall, 就係板友講的那個extension...
不過呢, 有個Oxford fd戲言, 劍橋得個一條街咁大把, 除左去plunt, 去行College之外,
就冇乜野好睇...

小弟當日駕左三個鐘去Cambridge, ...

CAMBRIDGE出倫敦條HIGHWAY成日塞車架WO...
我去CAMBRIDGE時,成個SHOPPING MALL都封左,搞到行左一大段路先見到有MARKET...
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| hkbw 發表於 2008-7-15 23:50 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2008-7-14 22:15 發表

CAMBRIDGE出倫敦條HIGHWAY成日塞車架WO...
我去CAMBRIDGE時,成個SHOPPING MALL都封左,搞到行左一大段路先見到有MARKET...

我去既時候, 咁啱條路仲要係重舖緊..塞就唔係好塞, 起碼好過M4...
CAMBRIDGE其實有個位影車應該幾得意, 不過冇時間, 都唔知有冇機會再去...
殺雞焉用牛刀?!