hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 三間巴士公司的十大最賺錢路線
開啟左側

三間巴士公司的十大最賺錢路線

ATR83 發表於 2008-6-24 21:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

九巴:
No.1係74X,之後的九條路線....
我估118、87D、307、5、6、238x、30x、102同104

城巴:
我估10、969、1、102、85、118、788、619、B3同307

新巴:
我估8P、2X、720、905、101、112、106、2、9同26

唔知大家又點睇呢
歡迎討論
知足‧就能活得幸福
S3BL343@66 發表於 2008-6-24 21:33 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR83 於 2008-6-24 21:25 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
九巴:
No.1係74X,之後的九條路線....
我估118、87D、307、5、6、238x、30x、102同104

城巴:
我估10、969、1、102、85、118、788、619、B3同307

新巴:
我估8P、2X、720、905、101、112、106、2、9同26

唔知大家又 ...

KMB
5號都得? 我話係58M先 6號真是一定5得,maybe 89

CTB
B3X ma
ATR109 發表於 2008-6-24 21:54 | 顯示全部樓層
KMB
一定有215X份
亞空 發表於 2008-6-24 22:00 | 顯示全部樓層

42A冇份?
brianlhm 發表於 2008-6-24 22:04 | 顯示全部樓層
冇真實ge答案
得自己認為ge答案
冇自己心目中ge答案之後就會鬧交
JC3341@31M 發表於 2008-6-24 22:29 | 顯示全部樓層
我都同意板友既講法,
個個都有自己既意見ge~~
呢度叫得「列舉」區,
都唔駛一定求最終答案ge,
係咪?

我覺得九記既1A同40P可以榜上有名嗎?
港鐵:地鐵>火車
AVD1 發表於 2008-6-25 01:27 | 顯示全部樓層

原帖由 JC3341@31M 於 2008-6-24 22:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我都同意板友既講法,
個個都有自己既意見ge~~
呢度叫得「列舉」區,
都唔駛一定求最終答案ge,
係咪?

我覺得九記既1A同40P可以榜上有名嗎? ...

我就覺得一條線賺唔賺錢
除左睇蛓客率之外
仲要睇
1. 用車數量
2. 行車里數及時間
3. 收費
4. 會否行經收費道路

即係成本

仲有, 聯營過海線睇落真係好多人坐,
但係都要睇下邊段時間, 邊間公司
如 307P 咁
睇落 307P 好多人坐,
原來只係城巴個班, 九巴個班只係普通

所以留上話 40P
真係有機會
1. 3 班車
2. 蛓客率高
3. 收 $ 7.6 (19KM - From 某版友網站)
    - 即每公里 $ 0.40 (7.6 / 19)
4. 冇經過坐何收費道路

之前曾經有人話 968 都係一條賺錢路線
但係唔係十大, 我自己就唔知,
但係佢要經兩條收費都幾高 O既 隧道, (大欖, 西隧)
就算佢坐滿, 都要拎番幾個客 o既 車費出黎交隧道費 ~

PS. 附 58M 及 215X
58M - $ 8.2 (25.7km) - $ 0.319/km
215X - $ 6.5 (16km) - $ 0.406/km

其實 E 條問題
應該冇正確答案 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
3AD110 發表於 2008-6-25 12:08 | 顯示全部樓層
樓主所講既5,6,307,30X,238X一定無份
睇下以上各線班次就知
曾經聽過有一條603/603P/603S,另一條係89D/89P
其實合營隧巴線有無機會入十大?車只出到一半
林莉每日專車.3AD110
jd2522 發表於 2008-6-25 16:58 | 顯示全部樓層
我記得有版友講過 , 九巴方面74X一定係賺得最多既線

之後分別有87D,27,68X等線
nwfb1001 發表於 2008-6-25 22:48 | 顯示全部樓層

如果城巴85賺(大)錢,點解仲有咁多MAN?