hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 7‧1檢討﹕左派再威逼利誘參與早上巡遊 ...
開啟左側

7‧1檢討﹕左派再威逼利誘參與早上巡遊

KY9143 發表於 2005-7-4 00:46 | 顯示全部樓層

[ref=289287]Chairman[/ref]  在 2005-7-4 12:44 AM 發表:

都係o個句,有證據既,拿出來好了,而唔係”莫需有”囉.

我只係維持住果個態度...

就算有證據證明左佢...
我覺得都唔係一個咩罪名...
而且...就算證明左佢係咁...
佢都可以立一個名目去做...
加上...事情亦唔算係咩獨犯法律既事情...
除非你證明左佢收左某部份人利益而要咁做囉~
Beautiful Fighters
superbus 發表於 2005-7-4 00:49 | 顯示全部樓層
[ref=289287]Chairman[/ref]  在 2005-7-4 12:44 AM 發表:

都係o個句,有證據既,拿出來好了,而唔係”莫須有”囉.

係唔係”莫須有”
那些人自己心中有數啦
053h4 發表於 2005-7-4 00:54 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2005-7-4 00:55 | 顯示全部樓層

[ref=289294]superbus[/ref]  在 2005-7-4 12:49 AM 發表:

係唔係”莫須有”
那些人自己心中有數啦

要客觀證據,難道要拍低上頭與自己的對話不成

我相信某站友也深明此節。對我來說,如果清楚
此點還要人拿客觀證據,其實是強人所難。縱使
在邏輯上能勝過對方,道義上卻是有虧的。願共
勉之。

註:歡迎各位請舉出其他本人不知道的舉證方法
以反駁本文。另外,我仍認為威迫的指控嚴重得
多,現在卻似乎無人加以爭辯,頗為奇怪。

[ Last edited by 238X on 2005-7-4 at 00:59 ]
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
053h4 發表於 2005-7-4 00:58 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2005-7-4 01:00 | 顯示全部樓層
[ref=289314]053h4[/ref]  在 2005-7-4 12:58 AM 發表:

但他們的討論是有沒有派錢罷
而不是明報上有的東西

原文已改。但關於明報一事,又想講少少:
我無搞錯的話,學生的指控是學校威迫他們
不參加遊行的話便要受罰。這個指控明顯嚴
重得多,但就如我剛才在註中所言,為何無
人就此點加以討論和爭辯?

而如果某站友希望大家舉出客觀證據證明有
關事宜,前文的內容應該同樣適用。

[ Last edited by 238X on 2005-7-4 at 01:02 ]
053h4 發表於 2005-7-4 01:03 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2005-7-4 01:07 | 顯示全部樓層
[ref=289322]053h4[/ref]  在 2005-7-4 01:03 AM 發表:

本人也就威迫的問題發表意見

唯一的解釋是, 大家認為威迫是不恰當
因此是個共識, 不是"有爭議性的討論題目"

問題是,現在有人質疑「利誘」一事的真實性。
照理「威迫」的真實性和「利誘」是不相伯仲的,
但程度嚴重得多。如果他不質疑「威迫」,或者
無人討論此事,則是否已經有共識,認為「威迫」
一事的真實性己經經過驗證?
053h4 發表於 2005-7-4 01:13 | 顯示全部樓層
KY9143 發表於 2005-7-4 01:17 | 顯示全部樓層

[ref=289318]238X[/ref]  在 2005-7-4 01:00 AM 發表:

原文已改。但關於明報一事,又想講少少:
我無搞錯的話,學生的指控是學校威迫他們
不參加遊行的話便要受罰。這個指控明顯嚴
重得多,但就如我剛才在註中所言,為何無
人就此點加以討論和爭辯?

而如果 ...

其實晌剛才italk死板之前,
我曾經發過一篇文...(當然死板後就冇...)

我以前就讀既係一間愛國學校黎...
當時未有七一大遊行...
亦未有相對既慶回歸活動...

但學校方面一向"鼓勵"學生參與有關所謂既愛國活動...
的確晌參與後,
有關學生會獲得"獎賞"...
慶幸既係校方當年並冇威迫學生參與有關活動...
當然...
呢個係並不能夠代表所有愛國學校既立場...

不過事實上,
我當時就讀既學校,
晌處理有關六四事件上的確係同國慶...慶回歸等態度上有相當大既差異...
Beautiful Fighters