hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 往落馬洲列車只於大埔墟站開出
開啟左側

往落馬洲列車只於大埔墟站開出

kkt 發表於 2008-7-15 14:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

據知當九龍南線通車後
紅磡站作為東,西鐵線o既終點站
可能將不會有往落馬洲o既列車開出
只有往羅湖o既列車
而落馬洲列車則只能到大埔墟
到時由紅磡至大學上車o既乘客如要到落馬洲
就要到大埔墟轉乘往落馬洲列車
反之由落馬洲要到大學至紅磡o既乘客
就要在大埔墟轉車

唔知各位版友對呢個決定有咩意見?
KZ9314@YCC 發表於 2008-7-15 15:09 | 顯示全部樓層
消息來源?
dogdog 發表於 2008-7-15 15:58 | 顯示全部樓層
咁做有咩分別, 好處?
去羅湖列車又係要同落馬洲o既列車係上水-大埔墟逼...
又唔會加密到班次...
 樓主| kkt 發表於 2008-7-15 16:07 | 顯示全部樓層

原帖由 dogdog 於 2008-7-15 15:58 發表
咁做有咩分別, 好處?
去羅湖列車又係要同落馬洲o既列車係上水-大埔墟逼...
又唔會加密到班次...

好處可能係o係紅磡o既乘客方便d
因為第時東鐵線用P1,P4
如果P1係羅湖車
乘客落到P1架羅湖車開左
而下一班P1 o既車係落馬洲車
咁去羅湖o既就要上番大堂再落P4

而且始終落馬洲o既客少,羅湖客多
就樣安排無可厚非

至於消息來源
呢個係內部建議
係未有定案
咁我提出來都係比版友們討論一下
睇下佢地o既建議可唔可行
barking 發表於 2008-7-15 20:22 | 顯示全部樓層
好大個問題。

假設現時東鐵已開行最大密度。
如果落馬洲列車只在大埔墟開出,
大埔墟以南的行車密度便要相應減低!以遷就大埔墟以北「較高」的行車密度。
(除非大埔墟以南的部份班次以大埔墟終站,彌補大埔墟以南的行車密度,但大埔墟月台不足以同時支持兩邊(落馬洲方向、紅磡方向)到發。
ES464470X 發表於 2008-7-15 20:38 | 顯示全部樓層
落馬洲列車唔係淨係做過境客囉,
有時撞正羅湖南下高峰期, 如果無落馬洲南行列車
出九龍一定要同人迫餐死
仲有北上高峰期, 以前無落馬洲車,
根本就無乜去上水站落車的乘客敢係車頭數卡上車
因為去到上水站必定會俾月台上的人一窩蜂迫上車,
導致落車時極之困難........

朝早大埔墟站有七班大埔墟特車要泊係中間個月台,
賽馬日都要安排特車來往尖東至大埔墟(經馬場)
所以無可能仲要安排去落馬洲的車經常泊係中間月台阻住
我覺得提出呢個建議果個人完全無理東鐵乘客的感受,
亦唔清楚東鐵係早上繁忙時間有幾迫
上水站,粉嶺站, 太和站月台迫滿人時,
進入月台果班車係以大埔墟為終點站,
咁仲點清走車站的人潮?
仲有一點, 有部分過境客係好討厭轉車,
一見班車係去落馬洲, 唔係去羅湖就唔上,
坐倒車到尖東的乘客甚至會棄車行去對面月台轉車
所以呢個建議根本就係趕客, 亦造成混亂,
尤其非繁時有幾多人來往北區至大埔墟?
吉車遊街的情況會比而家更嚴重,
因為而家來往落馬洲的列車, 起碼載左d去羅湖的乘客到上水轉車,
亦有想俾少d車費的乘客, 到上水站下車出閘再入閘上車出九龍

我曾經睇過一d到過落馬洲過境乘客的yahoo blog,
佢地鍾意去落馬洲過關, 除左因為果度無羅湖咁多人,
去落馬洲的東鐵列車亦無去羅湖的咁多人, 唔駛迫黎迫去,
亦唔駛再轉車, 因為要轉車的話, 肯定會無位坐

總結: 如果呢個建議落實, 我肯定有好多東鐵乘客會投訴

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
Wright---AVW16 + 2 Very agree with this

查看全部評分

ES464470X 發表於 2008-7-15 20:57 | 顯示全部樓層

原帖由 kkt 於 2008-7-15 16:07 發表

如果P1係羅湖車

就樣安排無可厚非

...

呢個建議對乘客的影響實在太大,
所以我覺得一定要諮詢乘客意見
而唔係到實行之後, 因為有好多乘客投訴又急急打回原形
h2o 發表於 2008-7-15 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 kkt 於 2008-7-15 16:07 發表

如果P1係羅湖車

就樣安排無可厚非

...

如果我係乘客:
- 急的話, 或想有位坐的話, 我會去另一月台 (再上再落都係咁話)
- 唔急的話, 我會照坐, 去中途站轉下一班車 (照計唔會兩班車都係去落馬洲)

乘客會自己遷就的, 但如果你班車要去到大埔墟先開的話, 想就都冇得就 (若我想一程到落馬洲的話), 咁就唔知點
238X 發表於 2008-7-15 23:52 | 顯示全部樓層
其實咁搞法的話,當初又做乜要起呢?
再加上將來條廣深港高速鐵路,就更加覺得落馬洲支線變得好多餘。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ES464470X 發表於 2008-7-16 02:55 | 顯示全部樓層

原帖由 h2o 於 2008-7-15 23:24 發表

如果我係乘客:
- 急的話, 或想有位坐的話, 我會去另一月台 (再上再落都係咁話)
- 唔急的話, 我會照坐, 去中途站轉下一班車 (照計唔會兩班車都係去落馬洲)

乘客會自己遷就的, 但如果你班車要去到大埔墟先開的話,  ...

紅磡站仍然保留了列車的開出時間顯示版,
所以乘客仍然可以因應列車開出時間決定去邊個月台等車