hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 問已取消及未有開辦的輕鐵路線:
開啟左側

問已取消及未有開辦的輕鐵路線:

lsc04d11 發表於 2008-8-6 11:13 | 顯示全部樓層

o係全世界黎講,搭鐵路轉車是一件十分平常的事。
咁o岩你o個程鐵路車程唔使轉,係你好彩je......

港鐵網絡都一樣ga...每個轉綫站之前都食左好多客ga la...
坐鐵路就旨意一定有位坐/有位企??...

如果班次唔夠密呀...實唔會有人肯o係月台等架空車黎...
同埋鐵路公司識做ga...宜家505 o係山景都有開出特別班次(係空車),505/507 o係屯門都有開特別班次。
如果真係咁多滿車..咪整架特別班次囉
lzengalau 發表於 2008-8-6 11:14 | 顯示全部樓層

回復 40# 的帖子

我完全不同意有關句子.

班次與轉車機會完全無關係, 要轉的點都要轉, 同班次疏密無關. 班次密只能令轉車時的候車時間減少.

請攪清楚自己的邏輯才好同別人比較, 自己的邏輯有錯時, 係會錯誤地分析別人的邏輯.
wilsonli321 發表於 2008-8-6 11:16 | 顯示全部樓層
wilsonli321 發表於 2008-8-6 11:19 | 顯示全部樓層

lzengalau 發表於 2008-8-6 11:38 | 顯示全部樓層
原帖由 wilsonli321 於 2008-8-6 11:19 發表

重組前要轉車的,班次疏轉班次疏 ; 重組後,班次密轉班次密
你話咁樣係好處定壞處?

那請按當年的方案的時間表, 舉例說明那個位能得到這個好處?

閣下每每只係用單一路線黎睇野, 才令閣下覺得重組好好, 例如 良景上元朗: 505 -> 610 vs 55x->610, 前者實疏過後者, 但用聯合班次黎計, 後者比出黎係輸(幾條街)的.

我不厭其煩咁再講, 重組令個別路線密左, 但同一路段計聯合班次卻疏左, 你點計都應付唔到當今需要. 所以上述係咪真係"好處"?

輕鐵同巴士既運作模式差唔多, 如果相類似重組係work既, 點解九巴在屯門又唔咁樣攪下: 出旺角4合1由屯中開每分半鐘一班, 出荃葵8合1由屯中開每一分鐘一班, 全屯門東南西北各開接駁線出屯中每一分鐘一班, 咁都係密車駁密車姐, 咁樣唔好咩? 洗乜各個山頭幾分鐘一班咁"疏"呀?
lzengalau 發表於 2008-8-6 12:12 | 顯示全部樓層

回復 53# 的帖子

車, 巴士夠係咁啦, 又唔見取消晒d巴士佢... 下下都車就/等人呀...? 的士站都可以無的士啦, 咁唔係唔好彩係乜野? 唔通要之前等緊既的士唔做前面個客黎等你上呀?

之前都有講, 咁樣點對點+30%又點, 如果加過龍, 或其他路段-30%後供不應求, 就係資源錯配, 無法調整/較得更好的話,就唔應該行個plan.

宜家屯中往返良景, 輕鐵基本上係應付到需求, 只有好少時段有人在屯中/良景上唔到車.  相比市廣場, 有d 58系停屯中落唔到幾多個客, 良景方向未必第一班巴士就上到, 但d人都係咁等, 好大程度係車海效應吸引力而已.

我重申, 重組不是唯一選擇, 堅持重組的或請從牛角尖退後幾步....
S3BL343@66 發表於 2008-8-6 13:19 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2008-8-6 11:13 發表
o係全世界黎講,搭鐵路轉車是一件十分平常的事。
咁o岩你o個程鐵路車程唔使轉,係你好彩je......

港鐵網絡都一樣ga...每個轉綫站之前都食左好多客ga la...
坐鐵路就旨意一定有位坐/有位企??...

如果班次唔夠密呀...實唔 ...

輕鐵5可以套用出面果d ge理論 wor
用番615 615p ge例子,610係一定食5哂615 615P ge客,因為自己本身已經多客。仲要搞到石排站迫到阿媽5認得,下雨個時更易發生意外,到時你咩個責任?好,你話重組後一定密wor,咁重組後d車其實咪去左TSW,最後TM好極咪俾3 4 部重組多左ge車
總結: LRT係不宜炒轉車既念,特別係多客ge線段

S3BL343@66 發表於 2008-8-6 13:23 | 顯示全部樓層
原帖由 lzengalau 於 2008-8-5 23:55 發表
多線vs少線既效果, 已經在屯中有板睇, 就算505+507真係靚靚仔仔3/4分鐘一班又點, 大把良田人眼見無班次又未必上到車既58系etc.巴士線都照排照等, 呢種現象點解釋先?

仲有時間 + 舒適度 ge問題,一條260X 已經 ko 哂你地
ChickenTong 發表於 2008-8-6 13:37 | 顯示全部樓層
wilsonli321 發表於 2008-8-6 15:21 | 顯示全部樓層