hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [307說故事] 冰屋道508號 (第三回 - 26/7更新) ...
開啟左側

[307說故事] 冰屋道508號 (第三回 - 26/7更新)

307 發表於 2005-7-4 23:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

冰屋道508號 (第一回)

好些事,每一天都在發生。很多人或許都不會留意,
但受最重傷的,從來都不是大意外中,
而是不經不覺間受傷,
並沒有被發現的。

冰屋道從來都是很多人想入住的地段,
環境優美,遠離工業區,
鄰近的校網雖然不算是最理想的,
但校風算得上淳樸。
自從二十五年前開始,
一直都是不少中下階層家庭的理想家園。

阿然一家四口早於二十年前已經搬進冰屋道,
並住進508號的其中一個小單位。
508號算是冰屋道比較小的一間房子,
面積約有三百呎,
對一個三至四人家庭,
可算是不過不失。

搬往冰屋道之初,
一家人的物質生活雖未至捉襟見肘,
但絕對說不上富裕。
即使如此,
一家人的生活過得相當快樂。

隨著家中的小孩長大,
本來要硬著頭皮養活一家的阿然,
慢慢可以跟太太享受一下生活,
並且在六年前退休,
過著平淡的日子。

但,萬萬都想不到,平淡的日子早已隨著這十多年的光陰逝去無影....

(待續)

[ Last edited by 307 on 2005-7-26 at 09:55 ]
只罵不建議=不負責任
2A_DL13 發表於 2005-7-10 01:38 | 顯示全部樓層
好,
祝師兄故事撰寫如虎添翼!
Your global lifestyle partner..
 樓主| 307 發表於 2005-7-10 09:20 | 顯示全部樓層
唉....其實呢個故仔係自己過去一個多月發生的事,
好多細細碎碎的事....

不日待續。
只罵不建議=不負責任
8888888888 發表於 2005-7-12 11:37 | 顯示全部樓層

睇黎會係繼2ac後另一個係italk讀到o既經典
加油喇Jason
[url]www.xanga.com/mikeydotnet[/url]
 樓主| 307 發表於 2005-7-13 00:58 | 顯示全部樓層
咁快捧到我咁高呀Mikey?
小弟的拙作又點可以同2ac比呢?

第二回 -- 努力當中...
只罵不建議=不負責任
 樓主| 307 發表於 2005-7-13 14:03 | 顯示全部樓層
冰屋道508號 - 第二回

阿然與太太阿雪育有一子一女,
長女阿清今年已經二十八,大學畢業,
而幼子石仔亦已經剛於大學畢業。

一天,阿雪的好朋友阿芳來電。
芳: 「請問阿雪在嗎?」
石仔: 「請你等一等......」轉個頭,便向著在廚房弄芥蘭炒臘腸的雪叫道: 「貓,有人找你。」
阿雪急急忙忙的從廚房走到客廳,把電話接過來,
並吩咐石仔到廚房代她炒菜。
雪: 「喂...」
芳: 「你認唔認我我係邊個呀?」
雪: 「嗯...你係...阿儀?」
芳: 「唔係呀嘛,我把聲你都唔認得,我把聲邊似阿儀呀?」
雪: 「哦....你係....阿芳?」
芳: 「係呀,我係阿芳呀....」
雪: 「乜你唔係響美國咩,呢個時間仲打黎?」
芳: 「係呀,我係仲住響美國,不過...唔俾我返左香港咩?」
雪: 「吓? 你響香港? 幾時返黎ga? 之前都無聽過你提起...乜你咁唔老友ga」
芳: 「咁都唔老友? 我都係岩岩落機咋,依家住響青衣....」
雪: 「今晚你有無著落呀? 無就上黎飯啦...加多隻碗加多對筷子咋嘛...」
芳: 「好呀...反正都咁多年無見,就上黎啦...你都仲係住響冰屋道呀?」
雪: 「係呀...你識上黎ga ma?」
芳: 「唏,路在口邊,唔得咪搭的士囉...反正響果邊都渣開車,要我行都唔係咁慣..」
雪: 「真係有錢喇...拿,咁等埋你開飯ga lah。」
芳: 「得喇...陣間見啦,搵唔到再call你。」
雪: 「無問題啦,等陣見啦。」
芳: 「好,拜拜。」
雪: 「拜拜。」

(待續)
只罵不建議=不負責任
 樓主| 307 發表於 2005-7-26 01:54 | 顯示全部樓層

冰屋道508號 ﹣ 第三回

不消15分鐘,冰屋道508號的門鈴「叮噹」地響起了。
阿雪滿心歡喜,打開門的時候,
卻發現不是她的好朋友阿芳,
而是女兒阿清回到家。

雪淡淡地講了一句: 「唔識自己開門咩?」
清卻回應道: 「你都見到我左手一個手袋,右手拎住左成袋文件啦...」
雪無言...

過了五分鐘,冰屋道508號的門鈴又再響起...
雪再次應門,今次終於見到差不多八年沒見的阿芳。
雪: 「嘩,好耐無見喇...」
芳: 「係呀...真係好多年喇...計計吓都成七、八年喇...」
雪: 「係囉...你呀,果邊風流快活,唔記得左我呢個朋友喇...」
芳: 「乜你講到我咁樣呀? 雖然我都係退左休je...」
雪: 「喂...仲企響門口做咩呀,快d入黎坐啦...」

甫進門,芳看見剛在卸妝的清...
清: 「芳阿姨? 你幾時返左黎ga? 無聽過媽咪講起的...」
芳: 「梗係啦...你媽咪都係剛剛知道咋...我今日先返到香港...」
清: 「嘩...我地真係大面,芳阿姨一落機即刻黎搵我地...」
芳: 「梗係啦...芳阿姨同你媽咪咁好朋友,識左四十幾年,點可能落機都唔搵佢呢?」

此時,雪剛剛做起了飯,大家提議七點鐘先開飯。
雪邀芳到飯桌坐下,問起芳的近況,而芳亦都講起雪一家。

芳: 「石仔今年畢業未呀?」
雪: 「佢今年畢業喇...不過都仲未開始搵工。見佢個款懶懶行,真係有d擔心...」

(待續)
只罵不建議=不負責任