hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) B3A建議山景擺石排頭路?
開啟左側

[問題] B3A建議山景擺石排頭路?

lsc04d11 發表於 2008-7-29 10:24 | 顯示全部樓層

原帖由 exspeed 於 27-7-2008 08:45 PM 發表

咁大興呢 ? 由有車搭變冇車搭 ?

大興既可以o係石排輕鐵站或建生邨上車....
K58宜家都係咁...佢都代替左A59以前大興既路程。
053h4 發表於 2008-7-29 11:41 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2008-7-30 07:14 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 29-7-2008 11:41 AM 發表

快線係最多人坐
部份人可能更係從區外轉車

城巴唔會輕易拉長要多客的B3X

我覺得B3X既重點在於「不停站」

你試過去一處陌生地方搭車就會明白了...
我上次去深圳灣,因為我家人的個人問題,唔知頭唔知路上左架車...想去邊,又唔知,邊度落,幾多錢又唔知
最後俾左個全程,但中途落車...免麻煩

當深圳居民/其他旅客經深圳灣黎到香港,都係唔識搭車。
但搭B3X,得一個站,邊到你唔識落車,仲要載到你去市中心,教埋你轉車...

上次我搭261,天平有一家四口大陸黎既,架車行行行,個個站都想落車咁...唔識路既就會總站落ga la...但總站係三聖,要轉車都幾陰公,好彩佢地識見到屯門市中心落(因為那母親想去shopping...)

如果延到去屯碼(經置樂),一但已經不是X了.....只可以學E21A叫「快速」Rapid
而且對深圳來的旅客很不方便,因為佢地唔知總站,未必識市中心就落車。
DC3938 發表於 2008-7-30 10:54 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2008-7-30 07:14 發表

我覺得B3X既重點在於「不停站」

你試過去一處陌生地方搭車就會明白了...
我上次去深圳灣,因為我家人的個人問題,唔知頭唔知路上左架車...想去邊,又唔知,邊度落,幾多錢又唔知

當深圳 ...

城巴點解唔係呢條真正特快線個電牌度加"特快"
另外,如果B3X延長至屯碼,屯門市中心至深圳灣仍然可以不停站,係屯碼至屯門市中心沿途要有站遮,要加車就真,
如果驚人唔識係屯中落車,最多係電牌度加經︰屯門市中心,呢樣野城巴最叻!
樂仔〞 發表於 2008-7-30 11:00 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2008-7-29 10:24 發表

大興既可以o係石排輕鐵站或建生邨上車....
K58宜家都係咁...佢都代替左A59以前大興既路程。

咪玩啦

行到咁遠

完全唔覺石排同建生對大興邨 , 大興花園同翠林花園等既樓近
fw1321 發表於 2008-7-30 19:04 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2008-7-30 07:14 發表

我覺得B3X既重點在於「不停站」www.hkitalk.net# t6 J" m6 f4 c5 L/ }

你試過去一處陌生地方搭車就會明白了...$ l" u# ]! Y, `

當深圳居民/其他旅客經深圳灣黎到香港,都係唔識搭車。2 a7 b, F. d6 }: ^% Y1 S
但搭B3X,得一個站,邊到你唔識落車,仲要載到你去市中心,教埋你轉車.../ v* p2 E, u( y) i; a+ P

上次我搭261,天平有一家四口大陸黎既,架車行行行,個個站都想落車咁...唔識路既就會總站落ga la...但總站係三聖,要轉車都幾陰公,好彩佢地識見到屯門市中心落(因為那母親想去shopping...)巴士,鐵路,生活3 n, j" k) U0 ]

如果延到去屯碼(經置樂),一但已經不是X了.....只可以學E21A叫「快速」Rapid
而且對深圳來的旅客很不方便,因為佢地唔知總站,未必識市中心就落車。

宜家 B3X 直情係叫「直通車」, 假如有朝一日拉長去屯碼就可以令
現時屯碼至新都沿線乘客快過原本 B3 既車程, 我又唔明點解唔可以
叫 X?

既然屯門市中心係其中一個主要客源, 改線之後加番足夠既指示牌
就得, 加上城巴深西快線都有廣播系統, 若果做晒呢 d 功夫都唔識搭車
真係冇野好講。

053h4 發表於 2008-7-30 22:50 | 顯示全部樓層

fw1321 發表於 2008-7-31 00:16 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2008-7-30 22:50 發表

唔係在中站開, 好似B1咁, 在元朗鐵路站, 星期六日通常都無位坐
班次又會因沿路交通燈而唔穏定
拉長根本係趕客

呢個已經係另一個問題, 果位板友話 B3X 延長之後會令到人地
唔識搭車, 咁事實上 B1 延長去天水圍站之後係咪令到一般人
唔識搭 B1 去元朗站或且去元朗站搭 B1?

至於趕客既情況, 我諗首先要諗夠唔夠客去支持果條線先。
我諗如果 B3 分拆做新既 B3 同 B3A 之後, 碼頭至置樂去
深圳灣會快左, 於是就少左一堆人去市中心轉車, 到時市中心
就會少左人坐 B3X。我估到時 B3 主要會做區內客, B3X
主要做市中心同區外轉乘客。兩條線假日客量可能部分時間
夠客支持, 但係平日一至五 (長假期前另計) 就應該唔夠客,
除非拉疏到 30 分鐘或且更疏。再加上我認為 B3 同 B3A
都係用番 B3 果 7 部車, 所以重組之後 B3 都好大機會減班。

有人可能會覺得 20 分鐘一班同 30 分鐘一班都係齊頭數,
班次幾易預, 呢個由香港出發可能會岩, 但調番轉頭由深圳
果邊去到深圳灣口岸過關先預到時間, 到時候車時間隨時
耐更多 (或且我耐性比較差啦), 所以我認為直接將 B3X
拉長至屯門碼頭亦有其可取之處。如果真係擔心假日多客,
到時再加密 B3X 或且加派車輛去中途起載都得。

至於行車時間誤差問題, 唔知係咪宜家 B3 由屯門碼頭去到
市中心一般都較少人 (近排O係置樂見到最多都係 30 人左右
一般都係少於 10 個), 尤其是豐景園果邊, 所以行車時間都幾準。
日常觀察所得, B3 由碼頭去到市中心大約需時 17-20 分鐘。
我諗 20 分鐘裏面差 2-3 分鐘都好輕微o且。
石頭 發表於 2008-7-31 00:30 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2008-7-30 22:50 發表

唔係在中站開, 好似B1咁, 在元朗鐵路站, 星期六日通常都無位坐
拉長根本係趕客

多人可以在置樂/市中心開特車,

屯碼經置樂至市中心一段路所需時間的誤差不超過5分鐘
laikingsouth 發表於 2008-7-31 10:03 | 顯示全部樓層

拉長根本係趕客

拉長左B1等於趕客?!

係真唔係呀?