hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 反對政府打壓巴士迷
開啟左側

反對政府打壓巴士迷

hksf 發表於 2008-8-4 18:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

近年政府推動保鐵政策,限制巴士公司發展
遷拆尖沙咀碼頭巴士總站,只會令天星小輪o既乘客
轉巴士更加唔方便

呢個做法o既目的
司馬昭之心,路人皆知
係更加保障鐵路o既乘客量

近年來, 新o既巴總普遍都係室內
戶外巴士總站愈來愈少
巴迷想影張靚o既巴士相已經愈來愈難

拆o左尖沙咀碼頭巴士總站之後,
巴迷們少o左一個可以影相o既戶外巴總

估唔估政府打壓巴士公司o既同時,
連巴士迷呢一小眾都要打壓埋!!

政府想搭巴士o既市民改搭鐵路,
唔通而家想攪到迷巴士o既巴迷改迷鐵路至安樂?

評分

參與人數 40iPower -241 aPower -160 收起 理由
HS6573_MP3905 -1 無理取鬧
exspeed -5 -5 惡意灌水
Dennis34 -4 語無倫次
Crotone -10 -5 反對閣下無理取鬧語無倫次
Fun_FC -10 -5 我都反對搬巴總,但你的理據好奇怪。 ...
FA9671 -3 言之無理
garyfirst -10 -5 惡意灌水
HY671 -10 -5 理論牽強
9018 -10 -5 關乜野事呀
edhong -5 內容過份偏激
lauthomas -5 內容偏激無聊,以偏概全。
血肉長城 -5 胡言亂語
HG6729 -10 -5 惡意灌水
ChickenTong -5 不知所謂
chickenbus -10 -5 大纜都扯唔埋既極端歪理
cky -10 -5 個人臆測.. 而且搭唔搭巴士係閣下既事, 有 ...
3asv6 -10 -5 不合理的理論:少左巴士等於少左機會迷巴士?真 ...
石頭 -10 -5 尖碼同打壓巴迷一D關係都無,完全係無理取鬧! ...
ericso -10 -5 想挑起罵戰
kmb~mcw1 -10 -5 無聊一談
lazyinhk -1 政府保鐵與打壓巴士迷毫無關係。 ...
petcity -10 -3 難怪有時外界咁睇低我地,因為有你呢種人存在 ...
DW8306 -10 -5 又玩曲線
ktbt + 5 有創意
FBI2 + 5 very good
DM9172 -5 內容過份偏激
ATE24 -10 -5 反對閣下無理取鬧語無倫次
GK9636 -7 -4 又玩曲線
亞空 -10 -5 內容過份偏激
kenytw -10 -5 內容過份偏激,部分更歪曲事實 ...
HV7025 -10 -5 搞事文章
gn3509 -10 -5 無聊論點
GC431 -5 語無論次
238X -5 我都係巴迷,我一樣會因應需要而搭小巴、鐵路 ...
S3BL343@66 -10 -5 無聊至極
SunnyJacky9094 -5 -5 以偏慨全+過份偏激
EvilKo -10 -5 思想瘋狂 毫無理智
2304 -3 過份自我中心
FD1146xGA5145 -10 -5 語無倫次
1005 -5 你呢種係無限上綱上線,兩者有關係嗎? ...

查看全部評分

要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
hardplastic 發表於 2008-8-4 22:21 | 顯示全部樓層
天星小輪見證香港左派如何煽動群眾展開暴亂
而家係共產黨既世界,佢想徹底移除呢個污點真係正常不過
 樓主| hksf 發表於 2008-8-9 13:19 | 顯示全部樓層
原帖由 hardplastic 於 2008-8-4 22:21 發表
天星小輪見證香港左派如何煽動群眾展開暴亂
而家係共產黨既世界,佢想徹底移除呢個污點真係正常不過

暴亂對抗殖民地統治,
30年後殖民統治者返歸
可見當年前人o既先見之明
君不見工會領導人楊光先生獲頌大紫荊勳章?

呢個仲點會o係污點呢?
Trident_10.3m 發表於 2008-8-9 13:52 | 顯示全部樓層

開文者想向日曬雨淋環境下等巴士?
asv2 發表於 2008-8-9 14:15 | 顯示全部樓層
好想講一句,唔好睇得自己咁重要先得架
 樓主| hksf 發表於 2008-8-9 14:23 | 顯示全部樓層
原帖由 asv2 於 2008-8-9 14:15 發表
好想講一句,唔好睇得自己咁重要先得架

唔通巴迷們忍心睇住一個
有歷史價值, 集體回憶o既巴總比政府遷拆?

露天o既巴總已經買少見少,
以後我地愈來愈少地方影巴士
Anpretext 發表於 2008-8-9 15:14 | 顯示全部樓層

樓主個思路-打壓巴士迷真係有D問題...
政府會花咁多人力物力為左打壓巴士迷?

政府係為左D乜, 之前既討論已經提及了
lok1032 發表於 2008-8-9 15:35 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2008-8-9 15:14 發表
樓主個思路-打壓巴士迷真係有D問題...
政府會花咁多人力物力為左打壓巴士迷?

政府係為左D乜, 之前既討論已經提及了

如果香港政府要打擊巴士迷, 大可學新加坡咁做
香港好多巴迷都上過新加坡差館比阿星吼
S3BL343@66 發表於 2008-8-9 15:43 | 顯示全部樓層
原帖由 hksf 於 2008-8-9 14:23 發表

唔通巴迷們忍心睇住一個
有歷史價值, 集體回憶o既巴總比政府遷拆?

露天o既巴總已經買少見少,
以後我地愈來愈少地方影巴士

如果你用以後無左個露天巴總GE POINT俾你去影車去反對ko尖碼總站
只會貽笑大方
如果你認為政府打壓巴士公司o既同時,hki連巴士迷呢一小眾都要打壓埋,唔該淋下仲咩政府要打壓我們?不通隻唐老鴨係鐵路迷?
河灣西 發表於 2008-8-9 16:06 | 顯示全部樓層

評分

參與人數 3iPower -12 aPower -11 收起 理由
Dennis34 -2 -3 惡意灌水
FA9671 -3 惡意灌水
oam -10 -5 發放令人嘔心既左王相片, 離題 ...

查看全部評分