hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 凹凸紋扶手問題
開啟左側

凹凸紋扶手問題

請勿下車 發表於 2008-8-6 09:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

一般人會買來收藏
但我買來真係有用(家人有需要在洗手間加設扶手...)
原本家裡就安裝了
不過因為不是凹凸蚊
平滑的銀色扶手遇有少量水漬或肥皂
也有機會好跣...(我感覺)

我見80m有得賣(貴都冇咩所謂,襟用就算)
但佢賣個D全部焗晒顏色漆料
我唔知放經當濕立立既廁所會唔會甩油生鏽
我又唔多見就咁銀色既
請問呢D凹凸扶手安係廁所會唔會真係有用D呢?

同埋,會唔會好易搖甩?

我都唔知貼去邊版先o岩

Seiko 發表於 2008-8-6 09:33 | 顯示全部樓層
去80M買就太唔值喇, 直接同廠商訂仲好,
佢地有適合廁所/浴室用既凹凸紋扶手:
家居安全扶手

但係個人覺得凹凸紋唔係太防跣...
 樓主| 請勿下車 發表於 2008-8-6 09:47 | 顯示全部樓層
原帖由 Seiko 於 6/8/2008 09:33 發表
家居安全扶手

我衹係怕甩油同跣
依家需然舊個條用左好耐都冇事
有時我懶唔勤D洗,有水漬係度我會覺得有少少跣
當初想著凹凸會有用,但你這樣說完
加上舊的用了那麻耐都冇問題
那我就不打算買來換了

其實係咪有水既地方用咩野扶手都係晒氣呢?
DW8306 發表於 2008-8-6 12:04 | 顯示全部樓層

原帖由 請勿下車 於 2008-8-6 09:47 發表

我衹係怕甩油同跣
依家需然舊個條用左好耐都冇事
有時我懶唔勤D洗,有水漬係度我會覺得有少少跣
當初想著凹凸會有用,但你這樣說完
加上舊的用了那麻耐都冇問題
那我就不打算買來換了

其實係咪有水既地方用咩野扶手都 ...

睇返瑞昌個網,每條扶手標準長度係六米...

怕甩油既話,落單果陣要求銀色就得啦
不過你要得一兩條扶手,張單我諗都未必平

p.s如果你向瑞昌落單果陣,可唔可以
幫我搭單問埋高身錢箱連錢箱膽一個要幾多錢
早果幾年同80m訂造果隻1:1錢箱用料好差,勁想換過隻

HJ8325 發表於 2008-8-6 14:29 | 顯示全部樓層
原帖由 DW8306 於 2008-8-6 12:04 發表

睇返瑞昌個網,每條扶手標準長度係六米...

怕甩油既話,落單果陣要求銀色就得啦
不過你要得一兩條扶手,張單我諗都未必平

p.s如果你向瑞昌落單果陣,可唔可以
幫我搭單問埋高身錢箱連錢箱膽一個要幾多錢
...

瑞昌呢隻應該唔會太易甩油
但係諗老虎豪,特別係開龍條綠扶手,開頭層coating係焗上去,但後來九記就係咁油上去

如果唔係搵硬物利器刮層coating,基本上唔會易甩

* 80M個錢箱,係咪似城巴果款,當年駛唔駛$2000?
DW8306 發表於 2008-8-6 17:41 | 顯示全部樓層
原帖由 HJ8325 於 2008-8-6 14:29 發表

瑞昌呢隻應該唔會太易甩油
但係諗老虎豪,特別係開龍條綠扶手,開頭層coating係焗上去,但後來九記就係咁油上去

如果唔係搵硬物利器刮層coating,基本上唔會易甩

* 80M個錢箱,係咪似城巴果款,當年駛唔駛$2000? ...

你拎條扶手粗用既話,都預左會甩油架嘛
況且,佢買黎for浴室用,所以我建議冇上油既扶手(即係銀色)

80M隻1:1錢箱,簡直係四不像黎...
根本新巴同城巴d規格既混合版
用料又差...當年訂做好似要$1200至$1500
 樓主| 請勿下車 發表於 2008-8-6 21:23 | 顯示全部樓層

問過三個人都話凹凸紋無咩作用(反而凹位更易有滑潺潺既水漬)
唔知係真係假,個個都用滑面個隻,我真係冇咩人比我問

依家貼左D本來貼落企缸既防滑熊熊...
DW8306 發表於 2008-8-6 21:34 | 顯示全部樓層
原帖由 請勿下車 於 2008-8-6 21:23 發表
問過三個人都話凹凸紋無咩作用(反而凹位更易有滑潺潺既水漬)
唔知係真係假,個個都用滑面個隻,我真係冇咩人比我問

依家貼左D本來貼落企缸既防滑熊熊... ...

睇你用邊隻凹凸紋既姐...你用trident果隻波浪凸紋
就算起漬,你用百潔布省一省應該冇問題既

用AD果隻三角凹坑紋我諗就幾惡搞...
除非拆出黎浸稀釋左既漂白水

不過兩款扶手,如果要經扣位固定於牆上,
注意日子耐左,啜住扶手果舊膠有機會生青苔

DD2113 發表於 2008-8-7 14:20 | 顯示全部樓層
原帖由 Seiko 於 2008-8-6 09:33 發表
家居安全扶手

現在專利巴士上的扶手, 大部份都係從呢個supplie訂購囖~
反對所有專利巴士全空調化!