hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 警方:交通意外死者中多為長者
開啟左側

警方:交通意外死者中多為長者

樓主| M 發表於 2005-7-10 12:22 | 顯示全部樓層

[ref=296334]石頭[/ref]  在 2005.7.10 01:47 發表:

我見有些長者無車來果時唔過馬路,

等到有車來就急急腳咁過馬路, :mad:

都唔知佢點唸的,

難聽D講句,呢D人真係車死左都唔抵可憐! :mad:

不過政府宣傳片偏偏話個的士司機要讓個老婆婆先行,
我覺得個老婆婆應該讓的士先行就真。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
238X 發表於 2005-7-10 13:20 | 顯示全部樓層
[ref=296503]KV3410[/ref]  在 2005-7-10 11:16 AM 發表:

車係應該讓人,而唔係人讓車

這是錯誤的想法,好多人亂過馬路被車撞死
就係因為人人都好似你咁諗。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
kokchun 發表於 2005-7-10 14:33 | 顯示全部樓層
呢D人比車車死咪叫 "佢死佢賤,自己搵o黎死既".

鬼叫佢連紅綠燈都唔睇就過馬路.
死不足惜.
Timothy 2B
3ASV196 發表於 2005-7-10 17:05 | 顯示全部樓層

[ref=296612]238X[/ref]  在 2005-7-10 01:20 PM 發表:
這是錯誤的想法,好多人亂過馬路被車撞死
就係因為人人都好似你咁諗。

那句真係好有問題.....另外, 我覺得唔好分咩駕駛者,
咩行人, 大家同樣係道路使用者, 大家都係香港人, 如果
講自私, 講衰人, 我覺得2邊都係架喇, 其實大家都有責
任去守規則, 大家都要禮讓, 我自己都唔信駕駛者好想撞
死人, 真係大吉利事咩, 撞埋去好好玩? 有時d人無啦啦行
出馬路, 望都唔望就行出去, 停得切咩.....當然, 我都同意
好多駕駛者係好衰, 有d明明見到有人想過斑馬線, 都完全
唔識停....
3ASV196.KE7270
3ASV196 發表於 2005-7-10 17:19 | 顯示全部樓層
[ref=296316]KV3410[/ref]  在 2005-7-10 01:32 AM 發表:
警方執法? 有用咩? 又係針對行人同單車,
係唔係要d單車落馬路俾d車撞先安樂?
車撞人不顧而去果d好多時都拉唔到人。
早排係廟街撞到個女仔不顧而去果單又係咁。
執法? 多餘啦~ 連法例都保障駕駛者既, 難怪
可以胡作非為~

睇野唔好睇到咁極端呢...邊有人想單車落馬路俾d車撞?

警方執法依家只是識針對行人同單車咩? 增加衝紅燈
/超速影相機, 增加衝燈扣分, 那d唔係針對駕駛者?

法例係雙方都保障o既, 如果只是一d新聞, 而話法例都保
障駕駛者, 我覺得係好有問題....

撞人不顧而去果d好多時都拉唔到人, 咁我同樣可以話, 日日
成千上萬的人唔守法過馬路, 同樣都係無拉到(2者一樣犯法)
.......但執法呢d野, 係拉唔到就拉唔到, 根本無得好講, 警方
都想將撞人不顧而去的人拉到吧....

[ Last edited by 3ASV196 on 2005-7-10 at 17:22 ]
3ASV196.KE7270
kwyeung 發表於 2005-7-10 17:56 | 顯示全部樓層
[ref=296660]kokchun[/ref]  在 2005-7-10 02:33 PM 發表:

呢D人比車車死咪叫 "佢死佢賤,自己搵o黎死既".

鬼叫佢連紅綠燈都唔睇就過馬路.
死不足惜.

印象中唔係好多意外發生在紅綠燈前,
反而不少舊區有些無交通燈的過路處先死得人多。
呢類路口危險在有些司機是一世唔會讓人過先,
見到你過都要衝過來。有時見呢類司機我都要急急腳
避先不被車死, 何況是行動緩慢的長者呢?

兩路相接的路口更恐佈, 唔打燈就轉入去, 一不留神
死了也不知何事。但係咪死不足惜呢?我沒有違反
交通規則, 又睇清楚安全才過路, 唔通又係路人錯?
KV3410 發表於 2005-7-10 20:12 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
KV3410 發表於 2005-7-10 20:17 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
KV3410 發表於 2005-7-10 20:20 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
KV3410 發表於 2005-7-10 20:22 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽