hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 由鐘意女仔到鐘意女仔同男仔
開啟左側

由鐘意女仔到鐘意女仔同男仔

MANFAI 發表於 2005-7-10 20:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我讀既都女校,同某啲同學一樣都係Lesbian,縱使有男仔追過我但係都冇試過男仔一齊,淨係同女仔拍拖,直到五月考完會考,我女朋友去左英國,而我果陣就走左去做野,份工有幾個男仔,其中有個男仔埋黎撩我追我,但係我又唔敢同佢地講我有女朋友係LES既,所以初初我都好抗拒佢,但係之後慢慢同佢熟左就開始冇抗拒,仲成日放工一齊去玩,直到前排,我發現自己鐘意左個追緊我既男同事,但係另一方面我又仲係好鐘意我女朋友,而家唔知點算好
3384 發表於 2005-7-10 22:34 | 顯示全部樓層
[ref=297063]MANFAI[/ref]  在 2005-7-10 08:45 PM 發表:

我讀既都女校,同某啲同學一樣都係Lesbian,縱使有男仔追過我但係都冇試過男仔一齊,淨係同女仔拍拖,直到五月考完會考,我女朋友去左英國,而我果陣就走左去做野,份工有幾個男仔,其中有個男仔埋黎撩我追 ...

首先, 我諗你要清楚自己o既性傾向.
你鍾意男仔又鍾意女仔, 係點鍾意法呢?
彼此可以親密到點? 你可以接受與他/她同床, 有性行為嗎?

如果你只可與女性上床, 你大概是les...同個男仔做普通fd算啦~

如果諗落, 接受唔到同女仔搞WOR...咁你大概是異性戀者啦

如果男又得女又得, 你就要諗下啦...
最好暫時按兵不動, 睇下邊個對你好D? 自己又比較喜歡邊個呢?
二揀一...就算係一般異性戀者, 都可以煩惱一大段時間架...慢慢來吧
拉登與古惑天王一樣,都是捉不盡的...
3238 發表於 2005-7-10 22:58 | 顯示全部樓層
[ref=297199]3384[/ref]  在 2005-7-10 10:34 PM 發表:

首先, 我諗你要清楚自己o既性傾向.
你鍾意男仔又鍾意女仔, 係點鍾意法呢?
彼此可以親密到點? 你可以接受與他/她同床, 有性行為嗎?

如果你只可與女性上床, 你大概是les...同個男仔做普通fd算啦~

如果諗 ...

如果乜野感情事都要靠上床先能解決,
呢個世界好多人報警話被姦了。

講回正題,我讀過明報的《性健康》,
就同性戀的問題,有心理學家指出,
人好容易混淆仰慕及愛慕,(不論同性戀或異性戀)
你要想清楚究竟是出於愛或是好奇。

我們就算之前和同性拍拖,
將來可以和異性拍拖的,
最要緊的是對方能接納你、愛你。
不過你要有心理準備,
因為不少人對同性戀反感。
3384 發表於 2005-7-10 23:02 | 顯示全部樓層

[ref=297240]3238[/ref]  在 2005-7-10 10:58 PM 發表:

如果乜野感情事都要靠上床先能解決,
呢個世界好多人報警話被姦了。

唔係話要實際上床,
而係要自己用腦諗下: 接唔接受到同他/她上床呢?

這有助解答究竟是仰慕? 還是愛慕?

[ Last edited by 3384 on 2005-7-10 at 23:04 ]
拉登與古惑天王一樣,都是捉不盡的...
3238 發表於 2005-7-11 00:10 | 顯示全部樓層
[ref=297247]3384[/ref]  在 2005-7-10 11:02 PM 發表:

唔係話要實際上床,
而係要自己用腦諗下: 接唔接受到同他/她上床呢?

這有助解答究竟是仰慕? 還是愛慕?

[ Last edited by 3384 on 2005-7-10 at 23:04 ]

個人認為,上床太表面了。
因為愛或仰慕唔能用性來衡量的,
不過我未拍過拖,所以唔知點講落去,
總之我覺得唔應該諗上床的(不論男女)。
KV3410 發表於 2005-7-11 09:51 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kenny_hou 發表於 2005-7-11 10:57 | 顯示全部樓層

[ref=297683]KV3410[/ref]  在 2005-7-11 09:51 AM 發表:

人地追下你你就變心, 咁你將來咪好唔得閒?

咁人有時三心兩意都好正常,不過記得到最後要作出選擇,
唔好一腳踏兩船就得啦
只有傻大包先可以同小蛮永遠在一起
307 發表於 2005-7-11 11:55 | 顯示全部樓層
嗯...
其實呢類情況又有唔同的。
兩個人會俾到唔同的感覺樓主..
可能同性的就會俾樓主覺得會更加了解自己的感覺,
相處起來會更舒服。

但係異性,
會覺得既有一點了解,
亦都覺得呢個人係可以有物質上的將來,
例如可以組織一個社會可以接受的家庭。

我其實係認同3384的方向,
會覺得從性去睇亦都係一個方法。
無錯,愛係唔可以單從性去想、解構,
但係性可以係愛的一大表現,
否則性行為點解可以稱之為做愛呢?

而且呢個方法,
可以睇到你潛意識上點樣睇同性戀行為。
如果你係接受到同性戀或異性戀的,
那當然是一件好事,
最少你都清楚自己想怎麼樣。

但如果你兩樣都好像接受到的話,
那麼你可能要想一想到底你會怎樣看待這兩個人的關係。
你會讓兩人都知道自己的性取向嗎?
你會同時間接受他們嗎?
若同時間接受他們的話,
你面對的不止是一腳踏兩船,
還有自己的身份問題...

小弟覺得你最好尋求一下專業的協助,
雖然我們每人一把口、一個腦都應該幫到一點,
但最有效的,相信應該是專業人士的意見。

此外,
小弟覺得這篇文可以是討論同性戀問題的開始,
或許我們的板友當中,
會有不接受同性戀者,
但希望各位都可以謹記,
不要對不同性取向的人加上標籤,
都只是一個普通人,
與其他人並沒有分別。
只罵不建議=不負責任
joeli16 發表於 2005-7-11 16:44 | 顯示全部樓層
[ref=297796]307[/ref]  在 2005-7-10 07:55 PM 發表:

嗯...
其實呢類情況又有唔同的。
兩個人會俾到唔同的感覺樓主..
可能同性的就會俾樓主覺得會更加了解自己的感覺,
相處起來會更舒服。

但係異性,
會覺得既有一點了解,
亦都覺得呢個人係 ...

Jason兄,
我咁多個roommate當中,
有一個就係同性戀者,
大家一齊舒舒服服住左同一間屋三年,
我同佢仲好friend添!
同性戀者咪又係普通人,
只不過其他人鐘意幫佢地加上標籤,
覺得佢地"唔乾淨",
我只會覺得佢地心胸狹窄。

樓主既問題,
就好似3384咁講,
諗清楚感覺既分別,
係[愛]定只係[好感]。
 樓主| MANFAI 發表於 2005-7-11 20:37 | 顯示全部樓層

其實我對女朋友都淡左好多,自己都冇信心同佢一齊落去,自己又想離開Lesbian所以先想同男仔發展,或者今次係離開同性戀既時候,始終我地係社會上唔被接納既一群,連拍左甘耐拖屋企都唔知,所以都想藉今次機會試下同男仔一齊,但係就有好多問題連自己都唔知。

[ Last edited by MANFAI on 2005-7-11 at 20:38 ]