hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) [轉載]一篇關於巴士迷的文章
開啟左側

[轉載]一篇關於巴士迷的文章

kychung 發表於 2005-7-11 23:40 | 顯示全部樓層

[ref=298672]barking[/ref]  在 11/7/2005 23:35 發表:
我自己都覺得這種衣著唔係咁掂...#:-/
不過想探討, 其實所謂益到爆的衣著,
是否只會在巴迷界之中出現,
在其非巴士/鐵路的 "界別", 有沒有這種"益"的情況出現?

假日在吐公踩單車,  ...

我覺得用衣著黎定性一個人"益"與否
似乎唔多客觀喎
南粵急行 rail.kychung.com
KV3410 發表於 2005-7-11 23:48 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
karenwhy 發表於 2005-7-12 00:26 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
HK104 發表於 2005-7-12 10:49 | 顯示全部樓層

[ref=298028]JT4686[/ref]  在 2005-7-11 04:20 PM 發表:
點解巴士迷成日戇居居成日跟住個巴士佬做mud ?
有野分 ? 我老豆成日話佢地好煩 ,
話佢又唔係 , 叫佢走又唔係
戇居居由頭坐到尾 , 仲要唔係坐一程
係要坐幾程
o係巴士上面周圍影相 , 無理乘客感受
有d巴士迷在行車時間對巴士佬做成滋擾 , 嚴重影響安全
一大班巴士迷影相阻住架車開
比個站長趕走 ,
巴士迷仲要X返站長轉頭話 "條路係你架"
出街d Fashion益到爆..
揸住部相機週街踎!
又要冷曬串咁眼啤啤,
跟住d巴士佬週圍係咁影相
老豆老母辛辛苦苦出去賺錢!
你地班傻仔就去周街影巴士坐巴士,買果d模型!
唉..
十幾歲 人, 浪費時間!

from ICQ

呢篇野我肯定唔係第一次見,之前唔知係邊度睇過喇,但係俾我感覺就係
寫呢篇野個人都唔太尊重別人。第一,唔係所有巴士迷都會跟車,再講佢r
地如果俾足錢上車,又唔可以話佢地唔o岩架wo;至於Fash....ion,呢樣
野好主觀o既,好難評論;影相呢,我好似唔覺巴士公司有附例唔俾影相,
但係就應該有提及騷擾其他乘客呢方面,我諗影相唔影得太過份都唔會騷
擾到乘客(不過有一點就係唔知點解香港人對於鏡頭好敏感,一見有人影
野就好仇視人地,唔只巴士迷,我見過有幾個唔知內地定台灣人係街度影
野,有幾個本地人用一d好煩壓同唔禮貌眼光對人,唉~唔想扯遠),不
過大家都知香港人係咁皮性,要影廳相咪等總站影囉,成車人張廳相都唔
見得靚呀。仲有,呢篇野個原作既用字好唔禮貌,咁通坐巴士同買模型就
係就係傻仔?世界上有好多人既興趣都係大家估唔到,而亦唔會有興趣,
但係我地都冇資格話人地傻!

雖然呢個人態度上唔值得嘉許,不過佢講有d都真係事實,有部份巴士迷
騷擾車長就真係唔o岩,我記得之前坐AVD1,有一班巴士迷全部企響駕駛
室隔離,仲試過攪入面d野(直至有一次攪個"安",車長話佢地先收手),
咁就影響到安全就唔好啦!仲有,有時有d人都幾過火,你在總站影車冇
問題,但係都要注意下自己安全先得,突然間衝出馬路影車好危險,有時
仲要叫車長唔好開住等佢影埋先,咁會唔會太過份?雖然話一分半分鐘,
但係車長係打份工,巴士迷就係興趣,有時車長同站長好人就滿足下大家
興趣,但係唔俾你都係道理,仲要鬧番人地,過唔過到自己呀?
中華巴士 DL20 ML77
053h4 發表於 2005-7-12 10:58 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
HY671 發表於 2005-7-12 11:20 | 顯示全部樓層
[ref=299033]053h4[/ref]  在 2005-7-12 10:58 AM 發表:

我認為, 話某些群體的少數人衣著"益"
是不適當的

難道個個都有錢去"潮"?
少數人唔想花無謂錢買衫, 就話人益
真無謂

請留意:

不益=/=潮;不潮=/=益

有時見到d人行出街喱喱fei fei,你都會對佢既印象打折扣啦係咪?
永遠懷念MJ
TP人 發表於 2005-7-12 11:36 | 顯示全部樓層

[ref=299026]HK104[/ref]  在 2005-7-12 10:49 發表:

雖然呢個人態度上唔值得嘉許,不過佢講有d都真係事實,有部份巴士迷
騷擾車長就真係唔o岩,我記得之前坐AVD1,有一班巴士迷全部企響駕駛
室隔離,仲試過攪入面d野(直至有一次攪個"安",車長話佢地先收手),
咁就影響到安全就唔好啦!仲有,有時有d人都幾過火,你在總站影車冇
問題,但係都要注意下自己安全先得,突然間衝出馬路影車好危險,有時
仲要叫車長唔好開住等佢影埋先,咁會唔會太過份?雖然話一分半分鐘,
但係車長係打份工,巴士迷就係興趣,有時車長同站長好人就滿足下大家
興趣,但係唔俾你都係道理,仲要鬧番人地,過唔過到自己呀? ...

做得呢D野應該都係"缺乏家庭教育"(有一個更差的說法,三個字的)
我相信如果有教養的人都唔會差得去邊
創出自己一片天空  重新領回自我國度
KV3410 發表於 2005-7-12 12:43 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
KV3410 發表於 2005-7-12 12:44 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
LNChickenRice 發表於 2005-7-12 14:28 | 顯示全部樓層

社會功能學派式解讀巴迷/巴士愛好者
通常都會係樓主提出0既呢種論調
其實以上0既想法十分功利主義本位
而且又十分之反映0左佢地歧視非我者0既自大心理

其實巴迷係某程度上
扮演0既另一類別0既功能,可謂平常人都唔會注意得到
例如:通常巴士公司改路、改服務等等
都係由各方0既'巴迷'首先推出0黎公告天下同討論之後
一般人先能夠察覺得到
另外影巴士相0既亦係同時做0左為歷史留證據0既史學家工作
不過可能晌行家之中,有部份朋友
可能忘記了佢地0左以上0既事情係'人在做、天在看'而已
(當然'天'亦包括其他0既途人0既想法啦)

至於買賣巴模0既事
可能亦係反映0左商品化社會0既特徵0卦
不過,如果視巴模係一門冷門0既投資
(即係唔係人人都識邊款車會起價之類...)
咁又未嘗同炒股、炒外匯一樣...
其實大家都係玩緊呢個投資遊戲
買乜沽乜、Hold邊隻股/邊款車都係一樣
成功0既可能同深井某炒車士多老闆一樣:發0左大家都未必會知
失敗0既可能高追低估...損手離場
操作就同投資市場一樣,有何分別呢?

故此,言之買巴模浪費金錢者
應該連金、股、匯,甚至賭博都唔應該踫到
先有資格咁講以上0既說話...

PS 社會功能學派0既問題係從未解釋到
一大堆唔係出於自利而出現0既行為...
(就算解釋到又如何?
恐怕理性學派0既朋友會分析得到比功利更有價值0既理性事情)
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??