hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 旅遊巴士及過境巴士 (B6) 五州龍正式入侵
開啟左側

五州龍正式入侵

S3BL121 發表於 2005-7-14 18:41 | 顯示全部樓層

[ref=301781]EH8842[/ref]  在 2005-7-14 02:27 PM 發表:

國內生產的巴士係唔係 = 劣質?????

其實你誤會了我的意思
我講呢d劣質的巴士
只係講五洲龍的巴士
並唔係話全部中國的巴士都係差

中國大陸有咁多客車製造廠
都會有分檔次的
而我舉例的五洲龍同江淮客車
所生產的客車都係屬於較低檔次

再舉例說
五洲龍的基地設於深圳
但反而較有消費能力的深圳的巴士公司
都唔選購五洲龍巴士
這就證明五洲龍的巴士產品並唔係針對較高檔次的市場。
粵B 66645 311常用車
leslie 發表於 2005-7-14 19:43 | 顯示全部樓層
[ref=301974]S3BL121[/ref]  在 2005-7-14 06:41 PM 發表:

其實你誤會了我的意思
我講呢d劣質的巴士
只係講五洲龍的巴士
並唔係話全部中國的巴士都係差

中國大陸有咁多客車製造廠
都會有分檔次的
而我舉例的五洲龍同江淮客車
所生產的客車都係屬於較低檔次
...

深圳都有2,3間巴士公司用五洲龍既,不過呢深圳公交集團一架都無

仲有,江淮(JAC)香港依家都有,我同你樓下果幾架中通跟本是用JAC車陣,中通車身,嚴格來說是一架JAC 巴士 rather than 中通,但行車證車廠卻是"中通"(下?咁AVW咪應該是Wright?)~

反而呢批輸港五洲龍就是用中國一汽(FAW)的出品...唉~
一汽客車 CA6101D92-8
http://www.fawbcc.com.cn/coach/dp.jsp?p_id=9
http://www.fawbcc.com.cn/coach/imdp.jsp?producID=9

說JAC不入流,FAW更甚啦...
L. Chan - 我們堅持才有希望!
leslie 發表於 2005-7-14 20:41 | 顯示全部樓層
[ref=301877]EH8842[/ref]  在 2005-7-14 05:12 PM 發表:

旅遊巴士的COF 期限係13年。當然的, 40 VS 7,000 幾係少數, 但講緊兩年唔到的時間, 由完全唔接受到這個數目, 某程度上都可以反映質素得唔得。是實上, 大多數已出牌的 "國貨" 都是多數在行車, 到底適 ...

你估仲係城巴以前的北方Neoplan果個年代的車咩

中國作為世界工廠,依家某d野比香港更先進

40 vs 7000 又如何? 國內的市場更大,為何focus on 這個小market? 就是因為香港只是一個跳板~
S3BL121 發表於 2005-7-14 21:03 | 顯示全部樓層

[ref=302034]leslie[/ref]  在 2005-7-14 07:43 PM 發表:

深圳都有2,3間巴士公司用五洲龍既,不過呢深圳公交集團一架都無

仲有,江淮(JAC)香港依家都有,我同你樓下果幾架中通跟本是用JAC車陣,中通車身,嚴格來說是一架JAC 巴士 rather than 中通,但行車證車廠卻是&qu ...

在兩岸交通討論版
另起爐灶
歡迎在繼續討論
粵B 66645 311常用車
orange 發表於 2005-7-15 02:30 | 顯示全部樓層
[quote] [ref=301877]EH8842[/ref]  在 2005-7-14 05:12 PM 發表:

[ Last edited by orange on 2005-7-15 at 13:34 ]
guia 發表於 2005-7-15 13:43 | 顯示全部樓層
[ref=302110]leslie[/ref]  在 14-7-2005 20:41 發表:

你估仲係城巴以前的北方Neoplan果個年代的車咩

中國作為世界工廠,依家某d野比香港更先進

40 vs 7000 又如何? 國內的市場更大,為何focus on 這個小market? 就是因為香港只是一個跳板~

咁始終有人D喜歡用有色眼鏡睇國產車(包括: 巴士、客車、房車),
但無可否認國產車質素比以前提高了的事實
KC6994 發表於 2005-7-15 19:30 | 顯示全部樓層

今日去合德見到部車....

一個字..
抄....
leslie 發表於 2005-7-15 20:32 | 顯示全部樓層
[ref=303114]KC6994[/ref]  在 2005-7-15 07:30 PM 發表:

今日去合德見到部車....

一個字..
抄....

A copy of Yutong outlook, what a shame~#;oD
EH8842 發表於 2005-7-19 16:27 | 顯示全部樓層
算吧啦, 國內就是這樣, 差別在於抄自己人, 或是抄外來者 (EG: 中通 LCK6115 vs SETRA S415GT)
leslie 發表於 2005-7-19 20:01 | 顯示全部樓層

[ref=307219]EH8842[/ref]  在 2005-7-19 04:27 PM 發表:

算吧啦, 國內就是這樣, 差別在於抄自己人, 或是抄外來者 (EG: 中通 LCK6115 vs SETRA S415GT)

果隻...大把人抄啦....
銀龍有,中通有,廣通都有,連萬達都有...
http://www.gtbus.com/cpjs/xinpin/gtq6121g.htm
http://www.wandabus.com/products/catena.htm

仲有Cateno Winner,除左亞星同銀龍,仲有舒馳:
http://www.ytshuchi.cn/showpro.asp?id=11
圖:
仲要用個唔知咩"安内蒙古第一机械制造有限公司"車陣,真是第一次聽...