hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [廳相速遞]港鐵E200內外全面睇
開啟左側

[廳相速遞]港鐵E200內外全面睇

oxball 發表於 2008-8-31 20:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本來想去朗屏坐坐76K批EU牌AD﹐誰知居然見到901已經出街﹐
正行走K68。K68的總站是元朗工業村﹐星期日的工業村又怎會
有人呢﹐當然是替車廂拍攝的好路線啦!!

先來車外照

港鐵很無良﹐拆了901的西瓜波標誌﹐換了自家的......

元朗工業村總站真是個好地方﹐無車、無人、無阻擋﹐樂園也!
留意車尾上方左邊的角位有引擎進氣口﹐只出現在左邊。

左邊全側照﹐中門偏後的位置顯得車子更為修長

901的身份

看完外面﹐上車看看吧!

錶板﹐外型趣致﹐右邊有一堆按鈕狀的東西﹐時間關係﹐未有好好研究該部份。

901的出世紙﹐Dart4即是E200嗎?

中門前左邊車廂全是企位區﹐很大的一個水塘區。

跟SPD一樣﹐車尾區要上兩級。車尾的天花有一突出物﹐用途未明。
中門跟8系同款﹐中門的擋板是兩片小小的木板﹐而非8系的兩塊大
玻璃。

兩條車軸之間有一大片低地台區

車廂內充滿曲線﹐多線富曲線的扶手﹐座位的頂部﹐車窗上下的纖維件也是曲的。

只有右輪拱上才有兩張座位﹐留意司機門沒有像新E500一樣﹐留有可供展示巴士
公司標誌的區域。

右輪拱的設計很有新意﹐兩張椅跟組件融為一體﹐但是它們有點偏硬。
兩椅之間的也留有放物件的少少空間﹐而滅火器亦妥當地收藏在這部份。

左輪拱的外型﹐有點Wright車身的影子......

這個角度看﹐連同車頭的小窗﹐更似Wright.......

最後給大家看看一個我很欣賞的小設計。這張位於車尾區前部份的座位﹐旁邊
裝了一塊小擋板﹐以防後排的乘客"腳多多"﹐很微小但細心的設計。

新巴士在車外的確很靜﹐至於車廂內的聲音及乘坐感都很像一輛SPD。901的車
廂有一陣新車味﹐但是地板﹐尤其是車尾區﹐已經很污糟﹐有一撻撻的黑色污
跡﹐不知為何那麼快便受污染.....

最後要多謝很友善的司機先生及另一位很合作很好笑容的行家

全文完﹐多謝收看!

評分

參與人數 13aPower +56 收起 理由
t105 + 5 Wonderful~~~~~!!!!!
citybus_#918 + 3 great
1081 + 5 一流圖片 + 一流介紹
亞空 + 5 gd photos, thx for sharing
KV149 + 4 用心之作
HY671 + 5 很詳盡的描述,相片恰當地包含全車而不濫! ...
leslie + 5 第一手真相~
111 + 5 clearly instructed
HR2174 + 1 Good Shot
ATR83 + 3 詳盡的分析和精彩的圖片
HV7025 + 5 感謝分享
a396 + 5 絕對係第一手!
fw1321 + 5 快、靚、正!

查看全部評分

a396 發表於 2008-8-31 20:39 | 顯示全部樓層
依我推斷, 呢款車配 Voith 喎.

有個問題, 唔知樓主有冇留意?
就係中間果四排凳, 如果我坐o係
呢四排凳o既其中一排, 要舉高隻
手去掂個冷氣開關扭, 會唔會冷
氣槽同張凳之間太高而令到我舉
高唔到隻手呢? (企起身都舉高唔
到隻手先係最大問題.)

獨派交通迷同政治學人
HV7025 發表於 2008-8-31 20:57 | 顯示全部樓層
水塘位真係好巨型, 行流水線好岩用
低地台區企30幾40人應該不成問題
不過係咪真係企到50人就始終有D疑問
雖然SLF Dart既地台設計好過B6LE同B7RLE, 但始終唔係好似MAN咁全低地台
實戰經驗係企位客無邊個願意行入去高地台位企
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
 樓主| oxball 發表於 2008-8-31 21:02 | 顯示全部樓層

原帖由 a396 於 2008-8-31 20:39 發表
依我推斷, 呢款車配 Voith 喎.

有個問題, 唔知樓主有冇留意?
就係中間果四排凳, 如果我坐o係
呢四排凳o既其中一排, 要舉高隻
手去掂個冷氣開關扭, 會唔會冷
氣槽同張凳之間太高而令到我舉
高唔到隻手呢? (企起身都 ...

以細佬之高度﹐在低地台區的確是不夠高調較冷氣口﹐估計起碼要
180cm才夠高。
petcity 發表於 2008-8-31 21:04 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ATE24 發表於 2008-8-31 21:06 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2008-8-31 21:04 發表
反而想問問,車尾電眼位於邊度

謝謝

車長位o個邊車身o既上方指揮燈對落o既o個個小黑影。
公器公用 香港早要有品
MF2648_AVBW8 發表於 2008-8-31 21:17 | 顯示全部樓層

Sit on these two seat = sit on a very hot rock
FB8568 發表於 2008-8-31 21:19 | 顯示全部樓層
而家有幾多enviro 200 dart黎左香港?

廠外攝
hjhj 發表於 2008-8-31 21:39 | 顯示全部樓層
很好的介紹,圖文並茂

車廂的扶手柱給我華而不實的感覺
視覺效果很好,換來走廊兩旁近地台的扶手柱距離頗遠
兩個水塘區在車窗欠奉扶手,安全方面打了折扣
所以,我認為企五十人的機會不大
schindler 發表於 2008-8-31 21:43 | 顯示全部樓層

對唔住,吉文 !

CTB #9020