hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 問柴灣大巴牌
開啟左側

問柴灣大巴牌

mira 發表於 2008-9-4 10:15 | 顯示全部樓層

都好過,一渣出去多車地方,又驚e樣果樣,
起碼學果時試過先,唔好咩..哈
 樓主| KD4112@107 發表於 2008-9-4 16:25 | 顯示全部樓層
我想問如果柴灣冇得練習s位 , 係咪會係荃灣練習s位..?
mira 發表於 2008-9-4 17:45 | 顯示全部樓層
原帖由 KD4112@107 於 2008-9-4 16:25 發表
我想問如果柴灣冇得練習s位 , 係咪會係荃灣練習s位..?

緊係唔會啦,我唔知柴灣係泊咩位.,不過如果你唔識.你又想學泊s,
你叫你師傅教,佢實肯教,可能會係柴灣搵d位.比你試下
mira 發表於 2008-9-4 18:06 | 顯示全部樓層

原帖由 fai 於 2008-9-3 23:40 發表
渣車小唔小心好睇個人駕駛態度,以及同駕駛經驗好有關係。
我相信呢d駕駛態度唔係學車o個十幾個鐘就累積同改變得到。
而且考牌既渣法同有左牌既渣法完全唔同,考牌考得幾小心
都唔代表幫到你以後會渣得好。

考左個牌番 ...

我就覺得難度高的賽道,啊sir係會比返相當的同情分,
太多機會接近物體?我考試果日塞車,回旋署全部都係車停曬係度,
我仲差一個路口就考完,不過成路都係車,我係未唔洗出路口,
係唔係讓曬比人行,自已唔行就會合格啊?
我最後都接近曬d物體返試場wo.

冇錯,我都認同駕駛態度好難改,考完試,你渣到識飛都冇人理啦
不過呢難度高的地方,自己的警惕性係唔係會高d呢?
去邊考試,都係開車果十分鍾,比到個啊sir安全感同埋你的信心,已經考到啦
你有料去邊都難唔到你的...

選邊考試,我都係選近屋企果個場.哈,唔知幫唔幫到樓主囉..哈

工作上渣車,我就好小心啦,怕撞車比人鈔,怕比安全佬捉
放工後渣車,當然放鬆好多啦
fai 發表於 2008-9-5 09:42 | 顯示全部樓層
師傅們o係柴灣舊考場靠近地盆o個邊畫左個s位俾學神練習,
而呢個唯一既S位係巴士同中型叠埋一齊,當然兩者睇既界線
唔同,就好似學校操場籃球場同排球場叠埋一齊咁樣。如果之
前有部大巴練完之後有部中型練司傅就落車擺過個雪榚筒,反
之亦然。呢個位由於瀝青路面加使用量太高,路面有D爛,扭
太位有地窿要用磚頭攝番。另外由於只有一個位,好多時都要
排隊。

原帖由 mira 於 2008-9-4 17:45 發表

緊係唔會啦,我唔知柴灣係泊咩位.,不過如果你唔識.你又想學泊s,
你叫你師傅教,佢實肯教,可能會係柴灣搵d位.比你試下

[i]影像.從心[/i]
mira 發表於 2008-9-5 10:49 | 顯示全部樓層
係.. 出街學車最慘, 最浪費時間就係泊位..
果時我係荃灣焚化爐,又係等一餐,
有2個S位等, 地下就有3種線,
落雨.天黑就難睇好多,一失敗左,又排隊,
我啊SIR... 成日都訓,擺低架車比我任舞,

不過都唔夠考貨櫃慘,泊位得一個,又多車過,
成條街都係貨櫃,等位都等到肉赤,

駕駛學院,最好的地方,貨櫃泊位唔洗同人排隊
係元朗工業區任練
Dan~ 發表於 2008-9-6 01:11 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

想問問荃灣學同考個泊位係唔係一樣?
mira 發表於 2008-9-6 09:51 | 顯示全部樓層
緊係唔係啦, 試場. 緊係考果時先可以泊啦
不過都幾邪下, 水平地,好多人都失手
中間果行
JZ3968 發表於 2008-9-6 13:05 | 顯示全部樓層
想問下學大巴, 其實身形細小係咪無咁著數? 座位通常有無得調較高低?
同私家車/貨van比, 渣大巴駛唔駛要運用多好多氣力去扭軑或做其他操作?
mira 發表於 2008-9-6 18:32 | 顯示全部樓層

渣舊車,前後冇得較,高低就唔知啦,
渣npr改果d就有得教..

高低都唔緊要,你上左車都高,渣起上來緊係好渣過van仔,私家車啦,
又易睇位,太都算輕, 只不過係大"太"搓多幾圈囉,

除非你差唔夠風行車,就好難轉,好大力都未必有"太"
同埋個極力子好重