hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 爭取屯門至荃灣鐵路?!
開啟左側

爭取屯門至荃灣鐵路?!

DC3938 發表於 2008-9-7 20:18 | 顯示全部樓層

原帖由 K仔 於 2008-9-7 12:01 發表

內部消息? 數月前某期Take Me Home也有提及下一次鐵路發展研究大約在2010年進行。

的確,《鐵路發展策略 2010》可能有不少出人意料的鐵路計劃出現,但相信可行性、成本效益方面,會和不時有板友提出的「真正不可能計劃 ...

將一d巴士線變做鐵路掛?
LAK2 發表於 2008-9-7 20:53 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 7-9-2008 07:42 PM 發表

屯門碼頭經機場到香港站只需38分鐘,若乘輕鐵轉西鐵要55分鐘

大嶼山線是向南再向東北偏東再向南

咁都得?! 兩者都由屯門碼頭開始計, 前者就計一程車, 後者就要計輕鐵+西鐵?!

如果西鐵線拉至屯門碼頭(講明先, 我唔主張咁做), 去香港站就只需要約40分鐘,
但屯門<>屯碼成本點都比屯門<>機場低得多, 仲未計你話青嶼一段增至四軌...

重申:從來唔否定 深圳<>屯門<>機場 鐵路線既價值, 但人地既目標係轉機客,
   做埋屯門過境及屯門<>機場都仲講得過去, 通勤客就不宜硬塞落去。

好, 你要捉我向南向北既字蚤, 咁我依家講清楚:

西鐵線係向東北偏北去元朗再向東南出市區;
經大嶼山線則係先往西南偏南去機場, 然後先向東北偏東再向東南出九龍, 要明白機場島並不是在屯門正南方的。
ahbong 發表於 2008-9-7 22:08 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2008-9-7 19:42 發表

屯門碼頭經機場到香港站只需38分鐘,若乘輕鐵轉西鐵要55分鐘

大嶼山線是向南再向東北偏東再向南

我本身係西鐵常客
亦覺西鐵便利
但看你的主張
我真係一頭霧水
為何要以過百億投資去服務屯門碼頭區?
962X 往港島大概也不超過 40 分鐘吧

另外假設機場快線由博覽館延長至屯門
我真係好想知道屯門往香港可唔可能收 $21.9 以下
又點同巴士競爭
FAST 發表於 2008-9-7 22:56 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2008-9-6 20:02 發表

閣下的論點十分有趣
但只是有趣而已
不見得有甚麼根據

屯門對面就是機場
一般人應該都認為屯門往機場是南行
偏偏 E33 就東行、南行再西行
結果不知道什麼原因
直線南行的渡輪要執笠
輸比兜極大圈兼導致乘客「行車 ...

兜方向, 香港真係好大心理因素架...

不過某程度上, 睇兩樣野
一.時間 二. 是否區內..

除非經過一o的唔經過既區, 可以大幅加快車程時間......
否則就睇方向啦...

同埋有時係區入面兜.. 就無咩所謂

其實好多例子...
307, 南區去中環.. 地鐵港島線荃灣線...
唔一定兜路就少人, 順住又唔一定多人...

不過屯門出九龍...
本身經元朗個邊就諗住去上水個邊, 依家荃灣都可以唔經過..

搞搞下就o的人唔係時間問題, 唔鐘意坐西鐵...
ahbong 發表於 2008-9-7 23:42 | 顯示全部樓層
原帖由 FAST 於 2008-9-7 22:56 發表

兜方向, 香港真係好大心理因素架...

不過某程度上, 睇兩樣野
一.時間 二. 是否區內..

除非經過一o的唔經過既區, 可以大幅加快車程時間......
否則就睇方向啦...

同埋有時係區入面兜.. 就無咩所謂

其實好多例子. ...

如果單以乘車時間、車費貴、需要轉車三個理由
已經足以解釋西鐵於屯門失利的原因
我諗唔到點解要在這三個項目上再加上「兜方向」呢個多餘既解釋

因為「兜方向」呢個概念
與乘車時間、車費貴兩個因素有重疊
而西鐵推出月票令車費降低
亦已令不少屯門居民不惜「兜方向」出市區
可見西鐵不是輸「兜方向」而是輸車費貴

不過屯門出九龍...
本身經元朗個邊就諗住去上水個邊, 依家荃灣都可以唔經過..

我本身未聽過咁益智既諗法
而且我相信如果一個人知道西鐵經元朗出市區
一定唔會同「去上水」扯上任何關係
唔通有人會以為西鐵經錦上路會兜荃錦公路咩?

LRV1008 發表於 2008-9-8 01:12 | 顯示全部樓層
老實講,以一個普通香港人心態黎睇,
與其洗幾十億去起條服務二十萬人maxium 的過海鐵路,仲要明顯地資源重疊;
不如起多幾條市區服務到二三百萬人的路線的路線,例如加多/廷長幾條線將香港鐵路變成網型網絡,進一步減少轉車次數。香港的鐵路系統基本上每一條線一開始都係向住中環黎起,如果中環有事起上黎成個系統就會好難運作,反而個人覺中環 by-pass 會比大西北的"天元 by-pass" 更急切。不如洗一兩億去重組 + 改善現時的輕鐵系統仲好...
* p.s 政府唔係印銀紙既
FAST 發表於 2008-9-8 15:47 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2008-9-7 23:42 發表

如果單以乘車時間、車費貴、需要轉車三個理由
已經足以解釋西鐵於屯門失利的原因
我諗唔到點解要在這三個項目上再加上「兜方向」呢個多餘既解釋

因為「兜方向」呢個概念
與乘車時間、車費貴兩個因素有重疊
而西鐵 ...

好老實講, 我住香港既..
屯門好多朋友 亦有屋... (屯門差唔多區區都有)

佢地出九龍或者可能考慮一下西鐵..
但大部分朋友都係真係會因為要經元朗.. 覺得"麻煩"....

所以一係就坐巴士去荃灣, 一係就直接坐巴士出市區..

我唔知屯門有幾多人住... 但係既然我既朋友大部分都係咁睇 (絕對唔係巴迷)
咁我覺得你點可以否認呢一點呢?  其實入元朗比人個感覺上, 就係里數遠左...

老實講,
一.時間, 西鐵都好快呀.. 唔駛一個鐘出到市區 (轉埋車)
二.價錢唔係好貴..
三.轉車, 其實巴士都要轉....

如果西鐵既定線, 可以消除埋因地理問題做成既心理障礙,
無論價錢係咪貴左.. 係咪真係快好多.....都會有人坐囉.. 明唔明?
ahbong 發表於 2008-9-8 20:21 | 顯示全部樓層
原帖由 FAST 於 2008-9-8 15:47 發表

但大部分朋友都係真係會因為要經元朗.. 覺得"麻煩"....

所以一係就坐巴士去荃灣, 一係就直接坐巴士出市區..

巴士可以直接出市區
西鐵因為要轉車所以「麻煩」
我十分同意
完全無需以「經元朗,覺得麻煩」去解釋
因為事實係「要轉車,覺得麻煩」才是原因

老實講,
一.時間, 西鐵都好快呀.. 唔駛一個鐘出到市區 (轉埋車)
二.價錢唔係好貴..
三.轉車, 其實巴士都要轉....

(一) 西鐵在屯門區的車程
      即使是最直接的一程(由屯門往美孚)
      在時間上亦只能與巴士打成平手
      其他車程一律慢過直線巴士
      我不明白你以什麼理由說「西鐵都好快」

(二) 西鐵在屯門區過海的收費比巴士貴 30%
       往旺角的收費比巴士貴 40%
       往荃灣的收費比巴士貴 47%
       閣下話西鐵收費「唔係好貴」,令我極度驚訝

唔好為左証明自己結論的有效性
就亂咁併砌如 (一) 或 (二) 等令人難以認同的論証

如果西鐵既定線, 可以消除埋因地理問題做成既心理障礙,
無論價錢係咪貴左.. 係咪真係快好多.....都會有人坐囉.. 明唔明?

如閣下所言屬實
西鐵在元朗客量應遠超現時(無行車方向之心理障礙)
為何元朗區巴士路線仍多人搭
不如留待閣下解釋一下

FAST 發表於 2008-9-9 00:36 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2008-9-8 20:21 發表

巴士可以直接出市區
西鐵因為要轉車所以「麻煩」
我十分同意
完全無需以「經元朗,覺得麻煩」去解釋
因為事實係「要轉車,覺得麻煩」才是原因

(一) 西鐵在屯門區的車程
      即使是最直接的一程(由屯門往美孚)
      ...

你覺得無需要, 係因為你將原因單一化....
因為根本「要轉車,覺得麻煩」唔係市民既選擇放棄既唯一原因。

點解? 係香港好多例子要轉車, 甚至兜遠左都係咁多人既.
例如旺角去銅鑼灣, 將軍澳到中環, 甚至荃灣去中環改經東涌線行返去..
乘客都會願意, 甚至好似307 咁兜遠左, 時間慢左10分鐘一樣ok....

睇到呢到, 你可以話... 咪就係因為時間既問題

或者我唔識講,我再比喻一下 西鐵唔係好似將軍澳線咁成功,
根本就唔係單單價錢, 車程咁簡單...

就等於西隧同紅隧咁.. 根本就唔會學大部分香港人咁認為..
西隧平過紅隧就會多人用......

情況西鐵就輸係physical 既location... 因為元朗已經係發展多年, 印象唔係一朝一夕的
依家入元朗快左, 始終係因為各條隧道... 如果香港人放下唔到, 舊有印象元朗係係座山後面, 或者非常信任條隧道,

仲有我講緊係, 根本就算西鐵快過巴士乘客都唔會改坐西鐵
依家仲要因為要轉車, 唔會快左, 仲要唔係好便宜!

*你要明白, 西鐵出九龍, 香港的確都好快喎... 不過如果同巴士比唔係快好多者? 睇唔睇到個分別? 我寫一個到... 我話西鐵都好快... 客觀事實.. 西鐵唔係好慢
但我亦無因為咁話快過巴士, 至於唔算貴... 亦無話佢平.... 你覺得我講晒就我講晒啦。

不過點都好, 我指係想講出.. 因為覺得麻煩呢樣野 的確係存在..
我只係話比你聽有咁既事, 怕麻煩係一種感覺.... 但個麻煩唔係因為轉車咁簡單..
因為香港好多例子證明到, 好多轉車一樣咁麻煩, 但一樣係咁多人坐的

回應埋你元朗個到, 其實元朗好多人, 其實去朗屏近d, 但一般都會坐輕鐵去元朗坐西鐵
唔係元朗好似近左就無心理因素...

例如, 經錦田.. 仲有好似元朗好多爆既巴士.. 到去西鐵轉唔到車既地方...
去沙田, 去觀塘... 相反屯門呢類既巴士線好似無去元朗咁密咁多車喎?
但屯門去旺角既車, 又好似多過元朗去旺角既巴士..

所以計比例, 的確無錯呀...
元朗出九龍(指西鐵沿線) 接受程度唔會比巴士差, 甚至更好...
ahbong 發表於 2008-9-9 00:48 | 顯示全部樓層

原帖由 FAST 於 2008-9-9 00:36 發表

你覺得無需要, 係因為你將原因單一化....
因為根本「要轉車,覺得麻煩」唔係市民既選擇放棄既唯一原因。

我老早就指出西鐵於屯門區的三個缺點
何來單一化?我重複一次:

(1) 西鐵要轉車
(2) 西鐵車費比巴士貴
(3) 西鐵車程比巴士耐

將原因單一化係閣下,請看閣下較早時的文章:

屯門好多朋友...

西鐵在元朗區沒有所謂「反行車方向」的「心理因素」
但市場佔有率依然不高
68X/968/268B 依然客量高企
我敢相信即使西鐵沿屯門公路直出荃灣
假如要轉車、車費貴、車程只能與巴士打成平手的因素不變
一樣不能吸引屯門客

因此我再次否定「兜元朗」係一個需要考慮的因素
轉車、車費及車程時間已足夠解釋乘客的交通模式