hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵葵芳站有人墮軌死亡
開啟左側

港鐵葵芳站有人墮軌死亡

Fun_FC 發表於 2008-9-10 13:13 | 顯示全部樓層

原帖由 dbat98D 於 2008-9-9 23:24 發表
依家個point唔止係自殺甘簡單
係有人借題發揮唶, 如果要講到甘
就唔止起閘門, 有心要死,度閘門
一樣可以跳過去,問題係佢有無甘好
臂力同彈力. 我就見過鬼仔响欣澳
撐得起.你唔好同我講鬼仔大力,大
家都係人黎唶. 
再講,既然要 ...

咁又唔可以咁講既,有時唔一定係自殺,裝幕門的確可以減少意外發生,是一件好事來的
dbat98D 發表於 2008-9-10 13:32 | 顯示全部樓層
我唔反對裝幕門, 只係有人要將呢啲事政治` 上綱上線係好令人反感
kei_hk 發表於 2008-9-10 14:01 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2008-9-10 01:32 PM 發表
我唔反對裝幕門, 只係有人要將呢啲事政治` 上綱上線係好令人反感

無錯﹐如果沒有技術問題解決唔到 (1. 當年沒有半身的月台幕門﹐2.月台/車站的承受重量問題)﹐一早已經加建了﹐還到這班議員出聲。

而家唔係唔起﹐mtr 已有初步的興建方法﹐但都要詳細計算多項因素(並非完會在錢看)﹐到真正研究完﹐才可進行工程﹐當中包括加強月台承重力等等。

開始動工時﹐也要時間﹐總不能一夜之間變出來。

一班議員偏偏明白這2大問題﹐卻完全唔理解﹐不停作無謂的爭取﹐把這些事當作政黨去競選﹐這一個行為令小弟非常反感的。

不要把欣澳作比較﹐因為一個全新車站﹐設計上已有幕門﹐同一個30年前設計興趣的舊車站﹐當年沒有幕門﹐絕不能作一個比較。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Fun_FC + 1 有理據分析

查看全部評分

tonio 發表於 2008-9-10 16:02 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2008-9-10 14:01 發表

無錯﹐如果沒有技術問題解決唔到 (1. 當年沒有半身的月台幕門﹐2.月台/車站的承受重量問題)﹐一早已經加建了﹐還到這班議員出聲。

而家唔係唔起﹐mtr 已有初步的興建方法﹐但都要詳細計算多項因素(並非完會在錢看)﹐到真正研究完﹐才可進行工程﹐當中包括加強月台承重力等等。

開始動工時﹐也要時間﹐總不能一夜之間變出來。

一班議員偏偏明白這2大問題﹐卻完全唔理解﹐不停作無謂的爭取﹐把這些事當作政黨去競選﹐這一個行為令小弟非常反感的。

不要把欣澳作比較﹐因為一個全新車站﹐設計上已有幕門﹐同一個30年前設計興趣的舊車站﹐當年沒有幕門﹐絕不能作一個比較。

不完全同意, 就市區綫而言, 由有半身月台幕門開始到而家, 都有幾年時間,  
而家先話開始做研究工作, 會唔會係遲左 d 呢?

我想大家不是要求幕門在一夜之間變出來, 而係要求盡快研究同動工,
唔係「計劃在邊年邊年先開始研究同動工,再過多邊知幾多年先起好」.
238X 發表於 2008-9-10 16:27 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 9/9/2008 23:33 發表

我覺得呢d事都搞到咁政治化, 真係......

政治化唔緊要, 但唔俾證據講嘢先係問題.
被人扣咗分先俾番證據, 已經唔係好好,
仲出聲要人地加番分, 唔加就話人 "潛水"...
恕我直言, 呢個要求好無理.
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
SunnyJacky9094 發表於 2008-9-10 16:47 | 顯示全部樓層
喂哥哥....我冇叫人加番分bor.....只係叫佢做番d野, 至少我唔會講緊大話丫ma.....事實就係事實
700萬人裏, 我選擇了你。
on11358 發表於 2008-9-10 18:58 | 顯示全部樓層

原帖由 SunnyJacky9094 於 2008-9-10 16:47 發表
喂哥哥....我冇叫人加番分bor.....只係叫佢做番d野, 至少我唔會講緊大話丫ma.....事實就係事實

o甘"做返d野"既意思係咩?你唔講清楚難免被人誤會係指加分,
最初我既諗法都同版友238X一樣以為你係想佢加返分俾你。

回返正題,相信民建聯反對修定既原因係出於兩個議題綑綁埋一齊,
但唔代表佢地唔支持興建月台幕門(如果係要爭選票就更加應該贊成添),
泛民派同建制派做野既方法/諗法始終係有分別,大家都要互相尊重。

泛民可能覺得既然都係同港鐵有關,不如拎出黎一次傾掂埋佢,
又或者佢地認為下次獨立拎出傾會比較困難(除非死左幾次人喇),所以用綑綁型式,
相反建制派就鍾意逐樣慢慢黎,唔好一次過拎唔同既議題出黎傾,
佢地可能覺得要各方面對一個議題有共識已經o甘困難(黨派贊成港鐵未必贊成),
仲拎多幾個議題出黎就更難成事,所以要先傾掂主要議題(兩鐵合併)。

以上係個人睇法。

hksf 發表於 2008-9-10 19:15 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2008-9-9 23:24 發表
依家個point唔止係自殺甘簡單
係有人借題發揮唶, 如果要講到甘
就唔止起閘門, 有心要死,度閘門
一樣可以跳過去,問題係佢有無甘好
臂力同彈力. 我就見過鬼仔响欣澳
撐得起.你唔好同我講鬼仔大力,大
家都係人黎唶. 
再講,既然要 ...

既然係咁反對月台起閘門,
希望你自己/屋企人唔會成為
墜軌意外o既受害人
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
dbat98D 發表於 2008-9-10 19:19 | 顯示全部樓層
原帖由 hksf 於 2008-9-10 19:15 發表

既然係咁反對月台起閘門,
希望你自己/屋企人唔會成為
墜軌意外o既受害人

我無話過反對起幕門,
如果有, 請指出.
我由頭到尾都只係唔滿意有人將件事政治化
無限上綱.
仲有, 講咩都好, 唔好欏屋企人嚟講.
kei_hk 發表於 2008-9-10 21:48 | 顯示全部樓層

原帖由 tonio 於 2008-9-10 04:02 PM 發表

不完全同意, 就市區綫而言, 由有半身月台幕門開始到而家, 都有幾年時間,  
而家先話開始做研究工作, 會唔會係遲左 d 呢?

我想大家不是要求幕門在一夜之間變出來, 而係要求盡快研究同動工,
唔係「計劃在邊年邊年先 ...

一早已經有研究啦﹐由第一天打算安裝到所有地底車站完成安裝﹐都已表明有研究地面車站﹐找出技術解決問題。

直至欣澳站的半身門出現﹐便初步的解決到問題。只不過半身幕門重量﹐車站通風等問題﹐仍要解決。

一件表面簡單的事﹐實際上是非常複雜的。當中也同時研究如果加建時﹐不同工序進行時﹐都不會影響列車及乘客﹐也要計算工序所花的時間﹐確保在收車期間完成﹐也可穩固到組件。

所以﹐即使找到合適物料﹐但組裝時間太長﹐或組裝期間要分幾天﹐期間又唔夠穩固安全﹐也不能成事。

我相信mtr 方向是有積極研究的﹐從他們角度去想﹐單是有意外 (不論有人有心無意進入路軌﹐還是跌物品入路軌)﹐都會影響列車服務﹐也是一種損失金錢的地方。而班次延誤﹐嚴重起來也會令列車服務可靠性降低﹐日後公司業績公報時﹐也會影響投資者的。