hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) ~GOOD BYE EG8~
開啟左側

~GOOD BYE EG8~

CZ_6686 發表於 2008-9-25 12:52 | 顯示全部樓層

原帖由 AP10 於 2008-9-25 09:22 AM 發表

2樣都有少少

兩度都唔駛去到抬偈掛?
係唔係抬左黑盤頂?!

今日去左諗住搵相中既Civic
已經剩番兩度門

Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
ADS131 發表於 2008-9-25 19:19 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2008-9-25 12:52 發表

兩度都唔駛去到抬偈掛?

香港係咁架啦
係香港,唔少玩車族無論有冇錢都好
對基本既機械認識都好薄弱,普及性低
汽車既維修知識差
所以架車既機械有少少事都話要換
從來冇過要整
一係換parts,一係就湯

不過又唔可以全部怪晒落香港既玩車族度既
特衰政府只係識得搞第三產業
從來冇為香港既高科技工業,汽車工業做培育,搵出路
機械知識唔普及,想學都冇乜門路
咁試問香港既玩車族又點會有高既維修知識
好似英、美國D玩車族咁,無論架車邊方面有D咩大小事,
都可以自己整得好
而且香港D車房質素參差,小問題都隨時整唔好
變左架車壞左乜就換乜
造成一種既奇怪又薄弱o既玩車文化

但係,咁都好過有野壞就拿去湯,o徙左架車
益歷多!
CZ_6686 發表於 2008-9-25 21:33 | 顯示全部樓層
原帖由 ADS131 於 2008-9-25 07:19 PM 發表

唔同既,有D人覺得架車價值唔高,與其徙錢整不如換過架,
有D人就一架車楂到無零件都拆番果忽上大陸做番出黎,
又有D人就算架車值兩千蚊都會花十倍錢翻新,
各花入各眼

以前玩車個年代同而家真係唔同左架喇!
以前Cut彈弓就話Low低架車落澳門,
而家就話有攪牙避震
以前D車就算炒到入哂都要照整
而家炒到入哂就錦田見!

無可否認而家D車又無以前咁耐用,
會定期拎架車去車房Check既人又少之又少!
同埋而家D人整車好心急,無以前咁有耐性!

人地點對架車係人地既事!
我地都係唔好加把口!我問,都只係想了解下!
增廣見聞而已!
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
arhang2001 發表於 2008-9-25 22:47 | 顯示全部樓層

原帖由 mira 於 2008-9-24 11:39 發表
呢d車夠曬鐘啦,連啊差都唔渣,
e加啊差渣bb,benz,121collora

到左7,8手的eg8 ,唔劏仲有咩用?

抽水,回黎都多餘,收返。

mira 發表於 2008-9-25 23:31 | 顯示全部樓層
哈... 如果真係侮辱左你真係唔好意思,
你朋友d車真係靚啦,
我就冇渣車, 亦都冇打算玩車wor,因為呢我冇敢多閒錢玩,唔似你地wo!
我識車, 識維修,渣車係搵食,

不過呢就最憎d渣h車的人,玩車意為自己好型果d呢,
點知都係呃呃欺騙騙,同埋有d人買車夾份果d呢,
最尾又走數唔認果d就最憎,借就求你,叫佢還就難過登天,
希望唔係話緊你d fd啦!

有d下下地板油,係人都推果d,
撞到人地架車,原來係冇錢賠,
我都見唔少啦,

出來食糖水,大霧山,鹿頸,環回公路,深淺赤石,

玩車, 同埋比車玩, 好大分別
所謂飛車手我都領教過,都係錢作怪
今時今日玩車,仲有keep2架,你地真係有心啦,

前輩,我有日係大棠見nsx會d人吹水,
之後有個大叔渣架jeep仔上來,跟住同d年青車手講車經,
話佢自己都係nsx車主,十年前,人地話我都好唔捨得放左架車囉,
人地話e加搵唔返,之後佢走之前佢勉勵年青人要好好keep住架車,
我心唸,係啊,大叔你真係有heart啦,自已唔渣,叫人地渣wor...

十手8手eg 仲有咩用啊?ahhang兄,
仲有冇市場價值呀?你都好似賣車架wor?
mira 發表於 2008-9-25 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 ADS131 於 2008-9-25 19:19 發表

香港係咁架啦
係香港,唔少玩車族無論有冇錢都好
對基本既機械認識都好薄弱,普及性低
汽車既維修知識差
所以架車既機械有少少事都話要換
從來冇過要整
一係換parts,一係就湯

不過又唔可以全部怪晒落香港既玩車族度 ...

你唔好話hk一般人啦, 我識人做歐洲車大廠,係專業技工,
不過就唔識維修自己架車呀,問長問短都唔識啊!!
仲要係90年代車,哎
mira 發表於 2008-9-25 23:46 | 顯示全部樓層

原帖由 arhang2001 於 2008-9-25 22:47 發表

抽水,回黎都多餘,收返。

算啦.都係討論下姐.
AP10 發表於 2008-9-26 00:46 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2008-9-25 12:52 發表

兩度都唔駛去到抬偈掛?
係唔係抬左黑盤頂?!

俾大油有白煙出
AP10 發表於 2008-9-26 00:52 | 顯示全部樓層
原帖由 mira 於 2008-9-25 23:31 發表
十手8手eg 仲有咩用啊?ahhang兄,
仲有冇市場價值呀?你都好似賣車架wor?

咁唔係咩都要用市場價值去衡量既...
對架車既感情,你唔會明

不過呢就最憎d渣h車的人,玩車意為自己好型果d呢,
點知都係呃呃欺騙騙,同埋有d人買車夾份果d呢,
最尾又走數唔認果d就最憎,借就求你,叫佢還就難過登天,

一定係H車?
咁既話Benz一定有品??

借屋企車出黎溝女又點計?
CZ_6686 發表於 2008-9-26 15:38 | 顯示全部樓層

原帖由 AP10 於 2008-9-26 12:46 AM 發表

俾大油有白煙出

噢...咁真係要抬偈了!