hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 拆閘機之後,
開啟左側

拆閘機之後,

DIH 發表於 2008-9-29 22:25 | 顯示全部樓層

搭單問......
如果現在我由尖沙咀站入閘,搭荃灣綫、觀塘綫到九龍塘,
不出閘轉乘東鐵綫,去到尖東出閘,會收幾多錢?
嚴格意義上唔係原站出入喎(港鐵當唔當係我就唔知),
既唔係同一個站亦唔係同一個收費區,但收費表係冇呢項票價的。

唔可以話冇人咁做架喎,例如我人在柏麗大道,有人約我去沙田,
但去到九龍塘東鐵大堂突然改話去返尖東,咁我最直接梗係轉東鐵綫架喎~
Eddie 發表於 2008-9-29 22:32 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2008-9-29 22:25 發表
搭單問......
如果現在我由尖沙咀站入閘,搭荃灣綫、觀塘綫到九龍塘,
不出閘轉乘東鐵綫,去到尖東出閘,會收幾多錢?
嚴格意義上唔係原站出入喎(港鐵當唔當係我就唔知),
既唔係同一個站亦唔係同一個收費區,但收費表係冇呢項票價的 ...

事實上你係原站出入
正如你o係中環搭荃灣線去緊荃灣
到荔景時有人約你去IFC
你搭返東涌線去香港站一樣
DIH 發表於 2008-9-29 22:53 | 顯示全部樓層
原帖由 Eddie 於 2008-9-29 22:32 發表

事實上你係原站出入

但香港站及中環站同屬一個收費區,可以有人在裡面一天遊,冇搭車,出站當原站出入。
尖沙咀及尖東則不是同一個收費區,要達成「尖沙咀入閘,尖東出閘,又唔走去九龍塘轉車」,
一定要原站出入一次(可以係時限內),才可以步行往尖東,再入閘,再原站出入。
但九龍塘收費區合併後,尖沙咀<>尖東 變成可以真係搭車做到唔使出閘的旅程,所以有此一問。

呢個係special case,但港鐵當唔當係special case我就真係唔知......使唔使我自己試下?

ASV50 發表於 2008-9-29 22:55 | 顯示全部樓層

原帖由 Eddie 於 2008-9-29 22:32 發表

事實上你係原站出入

你既情況唔清楚, 因為中環同香港都可以叫同一車站
但係尖沙咀搭去尖東, 理應係收一個站車錢...
JX9097 發表於 2008-9-29 22:55 | 顯示全部樓層
事實上你係原站出入

香港站VS中環站個case同尖沙咀站VS尖東站係唔同
因為中環同香港,以港鐵角度,一向都係同一個站
但係港鐵講過,尖東站同尖沙咀站係唔可以用同一張車票
當然,呢個係special case,要睇港鐵點處理
勁迷港鐵 發表於 2008-9-29 22:59 | 顯示全部樓層
我就話10蚊..

話說琴日想試..不過要去運輪同樂日

drew 發表於 2008-9-30 01:18 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2008-9-29 22:55 發表

香港站VS中環站個case同尖沙咀站VS尖東站係唔同
因為中環同香港,以港鐵角度,一向都係同一個站
但係港鐵講過,尖東站同尖沙咀站係唔可以用同一張車票
當然,呢個係special case,要睇港鐵點處理 ...

未合併之前,我打過去地鐵熱線問車資。
以成人八達通計算,
中環往中環:原站出閘,沒有此項車費資料;
中環往香港:$3.8
勁迷港鐵 發表於 2008-9-30 20:40 | 顯示全部樓層
学生$1.4
成人$3.0<-非100% sure
ksmbh 發表於 2008-9-30 20:58 | 顯示全部樓層
原帖由 勁迷港鐵 於 2008-9-29 22:59 發表
我就話10蚊..

話說琴日想試..不過要去運輪同樂日

原站出入仲貴過搭一個站?!
勁迷港鐵 發表於 2008-9-30 21:17 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2008-9-30 20:58 發表

原站出入仲貴過搭一個站?!

就係原站...所以$10/$5(> 20 min原站出入費 )
但己肯定不是