hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青衣巴士線覆蓋不足…?.
開啟左側

[服務調整] 青衣巴士線覆蓋不足…?.

樓主| 偉文 發表於 2008-9-30 00:19 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2008-9-29 22:23 發表

其實搭過東涌線都知
有時候你去到月台
你亦未必上到車
尤其係朝早你出青衣

仲有搭地鐵最衰既係好多時都冇得坐同埋同人逼
搭東涌線過海行果條走廊
你都咪話唔甘
而且港島線d 地鐵站仲有個好「出名」既「特色」
就 ...

係啦,
其實在青衣搭地鐵的需時都長
莫講話ketsu說上不到車,

如由青衣村出發, 行去個站最少10分鍾. 當你平均等5分鍾(10分除2)東涌線.
加埋已經15分鍾先上到部地鐵. 除盈翠/灝景呢d私人樓外, 很多住宅都要行10-12分鍾才到地鐵月台.

咁既地鐵服務, 本來可以令巴士佔的優勢...

但係九巴服務一樣咁"史".

好似41/41A同你站站停, 原本巴士快的(唔駛行去地鐵站), 等到被地鐵追返. 原本可羸地鐵的機會都掉埋.

卒之青衣方原10-12分鍾步行範圍的, 都寧靜搭地鐵. (10-12分鍾都是香港平均步行至一個站的高記錄之一)

巴士寧願好保守咁谷M線(249M等), 3元3元咁執短途客, 都唔博條241X類真正快線. (以前98年尖咀未有quota制)
42C拆線更唔駛諗...

青南線行青沙唔係唔好, 但城隧好D, 因有轉車站, 覆蓋面更廣, 同埋只做青南無可能有條新巴士線. 不會夠客. (最多綠小)

KR7607 發表於 2008-9-30 01:02 | 顯示全部樓層
原帖由 偉文 於 2008-9-28 23:50 發表

青南至沙田線

回覆另外板友: 希望有43A/43M轉乘城隧線. 對, 以乘客角度絕對是好事, 但我覺得九巴一定唔會咁做, 因為很大可能變相令自己收入少了, 客量未必比現時多, 連43A/M那三元多都無埋.

唔好忘記, (唔計進 ...

可唔可以講 下當時重組既內容係點啊?唔該你
ahbong 發表於 2008-9-30 03:22 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2008-9-29 22:23 發表

其實搭過東涌線都知
有時候你去到月台
你亦未必上到車
尤其係朝早你出青衣

仲有搭地鐵最衰既係好多時都冇得坐同埋同人逼
搭東涌線過海行果條走廊
你都咪話唔甘
而且港島線d 地鐵站仲有個好「出名」既「特色」
就 ...

其實乘客選擇一種交通工具
自然會計算晒以上既因素

好似港島區既路面都有個好出名既特色 - 塞車  行車緩慢
巴士多人搭一樣無得坐同埋同人逼
甚至頂閘上唔到車
其實鐵路同巴士於繁忙時間的乘車環境
我唔覺得巴士真係咁有優勢

32 發表於 2008-9-30 04:57 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2008-9-30 03:22 發表

自然會計算晒以上既因素

甚至頂閘上唔到車
我唔覺得巴士真咁有優勢

但係有幾多人真正住在鐵路附近,
搭港鐵來回要自己比錢轉多一程車已經係巴士優勢所在,
而且巴士並非大部份人要企,坐位比例上都比鐵路多

Ketsu 發表於 2008-9-30 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 偉文 於 2008-9-30 00:19 發表

係啦,
其實在青衣搭地鐵的需時都長
莫講話ketsu說上不到車,

如由青衣村出發, 行去個站最少10分鍾. 當你平均等5分鍾(10分除2)東涌線.
加埋已經15分鍾先上到部地鐵. 除盈翠/灝景呢d私人樓外, 很多住宅都要行10-12分 ...

我有個朋友更加有句金句
「響旺角梗係搭地鐵啦
唔通同你搭巴士呀!」
我朋友就係住青衣村
佢都寧願「咁等」「咁行」
你話佢對呢度d 巴士服務係幾咁灰丫...

原帖由 ahbong 於 2008-9-30 03:22 發表

自然會計算晒以上既因素

甚至頂閘上唔到車
我唔覺得巴士真 ...

呢個我都承認
我敢寫包單
由港島西向東走
搭地鐵分分鐘快過搭的士
因為地面真係塞爆
我諗呢個就係地鐵既「優勢」

但如果講來往新市鎮
只為家陣d 鐵路
好多都係先有果個社區
後來先至有鐵路
(例如青衣以及西鐵沿線)
好多時鐵路既覆蓋面
根本都覆蓋唔哂成個區
你話「遠少少」都仲有車接駁
但有d 所謂「十零分鐘」行哂既地方
真係搭車又唔係行路又唔係
Abusing dead rule -> Denial of reality
JA5674 發表於 2008-10-1 00:09 | 顯示全部樓層
係港島轉東涌綫返青衣...
真係咪搞...成日都要等開車...

果次搭948好過...
貴就貴架啦...不過夠哂方便..
香港站果個「美術館」唔少野架...

----------------------------------------------------------

49X唔兜荃灣...
絕對贊成!

荃灣已經有好幾條城隧綫, 一係238M轉乘...
49X大可以唔行荃灣...
青衣呢面就拉上山, 價錢都可以唔駛加/減...
里數拉上補下姐...
九廣鐵路100周年
JX9097 發表於 2008-10-1 00:26 | 顯示全部樓層

原帖由 JA5674 於 2008-10-1 00:09 發表
係港島轉東涌綫返青衣...
真係咪搞...成日都要等開車...

果次搭948好過...
貴就貴架啦...不過夠哂方便..
香港站果個「美術館」唔少野架...

小弟覺得來回有"行人道"
又未話太趕客

最趕客嘅都係走咗班車等十分鐘
HF3204@243M 發表於 2008-10-1 00:53 | 顯示全部樓層
原帖由 JA5674 於 2008-10-1 00:09 發表
49X唔兜荃灣...
1 ?7 h0 i: x: w+ b' w$ b2 o巴士,鐵路,生活絕對贊成!
$ S3 t$ ?6 H+ g( \% t& O8 }+ k! Pwww.hkitalk.net
3 J4 B, H9 C. _( L# `6 @巴士,鐵路,生活荃灣已經有好幾條城隧綫, 一係238M轉乘...
" U. _" W! C" ?/ e7 d6 |% P49X大可以唔行荃灣...
7 L, v: k7 F5 C8 ]0 z/ N4 G巴士,鐵路,生活青衣呢面就拉上山, 價錢都可以唔駛加/減...
  p+ r8 l- z8 w& P里數拉上補下姐...

而家多咗工廠區嗰幾幢住宅又唔同講法
拉走 49X 而淨係比番 238M 轉乘一定有區議員嘈

PS 今日樓下見到關注組區議員出 poster 嘈九記
住咗廿年終於見到有第一張 poster 睇吓...

樓主| 偉文 發表於 2008-10-1 01:42 | 顯示全部樓層
原帖由 KR7607 於 2008-9-30 01:02 發表

可唔可以講 下當時重組既內容係點啊?唔該你

剪報的左邊(及底下(一樣))的表應是九巴提的方案:
右面的表是當時有的路線.
(來源:1997年4月23日東方日報A32版)
(註:東涌線在98年中啟行的)

主要變動如下:

取消:
41,
41A
41M
42M
43B
43C

新增
44A 長安 至 佐敦道碼頭
241X 長安 至 九龍城碼頭
242M 荃鐵 至 青欣
247/8/9M

更改
42 延長至 青衣村
43縮短至 大窩口(循環)
44M 縮短至 青衣碼頭
49X 延長至 長青

23-4-97 Tsing Yi rerouting (Ori D).JPG
Proposed Tsing Yu routes after 23-4-97.JPG
KR7607 發表於 2008-10-1 02:08 | 顯示全部樓層

原帖由 偉文 於 2008-10-1 01:42 發表

剪報的左邊(及底下(一樣))的表應是九巴提的方案:
右面的表是當時有的路線.
(來源:1997年4月23日東方日報A32版)
(註:東涌線在98年中啟行的)

主要變動如下:

取消:
41,
41A
41M
42M
43B
43C

新增
44A 長安 至  ...

以青南計
42A 43C 而家2條一齊,都唔夠載,,,,,點搞
43 cut 極都仲有7分鐘部仲要班班頂佢去左大wo 口
243M 點算
佢呢個建議...............
講真接駁地鐵又做得唔好 249M...如果返美景既話兜到....
點解唔可以 由青機開出美景之後 左轉 青桃樓 之後經青衣交匯處 再跟44M 41A 落青衣警署 咁美景既
又唔洗兜大圈....長康既又唔洗 塞涌美果幾枝燈
又可以做埋青桃樓 藍澄灣d 客 同88F 抗行
不過叫叫路政署tune 一tune 青衣街市果支燈先
往盈翠方向既綠燈時間又少 流量又大 過幾架車又紅
一等就起碼5分鐘 真係....
同埋東涌線唔該加密D 送車尾你無5分鐘都唔洗有一班黎
仲有我一個好大疑問 點解東涌線 永遠係荔景南昌等到好耐都唔肯關門
荔景都情有可願可能對面有車同對人轉車
但係南昌站就算未拆牆之前都起碼等你2-3分鐘 開住門唔理有無人上...
例外 42C 又係...
我搭佢去觀塘仲慘過我平時由長康去杏花村
兜出荃灣用你大半個鐘頭
如果龍翔道...塞車更加...
如果佢可以試幾班 唔落荃灣 實會好D
49x 既問題 長康青華苑既人都開始醒目
去青華苑搭E42 好過 $10.5 當你轉兩轉 錢又差唔多
E42 如果當你青華苑上車 30分鐘內必到沙田市中心
所以而家朝早又唔少人由青衣搭E42 去沙田