hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 晚上九鐵調動!?
開啟左側

晚上九鐵調動!?

matchman72 發表於 2005-7-19 23:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟今晚九點三十五分左右係九龍塘上車
坐既係655 這一卡,沿途都無咩特別
但到臨入大學站個時列車就停左大約兩分鐘

入站個時咁岩對面南行既列車開左,
個顯示器顯示下一班去尖東既列車會係七分鐘之後到
而我坐個班車就係大學站停左分幾鐘

出左大學站之後部車就係中性區之後既一個波口位過左南行條軌(速度唔低)#
一直去到大埔墟都係用南行路軌
由於我企係右邊車門旁, 所以唔知有無任何列車係北行軌行走

去到大埔墟個時列車停左去二號月台
而一號月台就停左抽貨卡

當列車離開大埔墟個時,停左係四號月台既列車都往南行開左
而下一班去羅湖既列車(翻新車) 係一分鐘之後便到站
同時顯示器還顯示出再下一班既列車會係兩分鐘之後到站

後感:
全程車(九龍塘至大埔墟)用多了七至八分鐘,
而列車入大埔墟和大學之間隧道前既彎比平時用北行軌行得順和高速

但發生咩事就唔知了~#:-zzz

(後記: 我前一班車是一抽翻新車)
(20/07: 今日發現列車使用既波口位該是中性區之而唔係之前,
對於之前資料錯誤, 特此更改和致歉)

[ Last edited by matchman72 on 2005-7-20 at 15:59 ]
TP人 發表於 2005-7-20 10:22 | 顯示全部樓層
我屋企人話用左八個字由紅磡到大埔(正常25mins搞掂),
問我發生乜事
我都R哂頭#:-[
創出自己一片天空  重新領回自我國度
 樓主| matchman72 發表於 2005-7-20 12:44 | 顯示全部樓層
[ref=308064]TP人[/ref]  在 2005-7-20 10:22 發表:

我屋企人話用左八個字由紅磡到大埔(正常25mins搞掂),
問我發生乜事
我都R哂頭#:-[

呢個問題我都唔知點解#:-/
如果我下一班車都係用吐露港個段南行軌北行
咁當時無理由南行列車開左之後一分鐘內就黎左部北行列車!?
hjs328 發表於 2005-7-20 13:18 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| matchman72 發表於 2005-7-20 13:32 | 顯示全部樓層
[ref=308202]hjs328[/ref]  在 2005-7-20 13:18 發表:

會唔會同琴日我所見既事有關?

我琴日係埔火美心食飯時,
所有南行既列車全部改行中間條路軌....

呢個我下晝出九龍塘都見到
應該只係四號月台近第八卡位置的有一些維修「月台地面」既工程
所以要南行改用三號月台

上幾星期一號月台都有類似既工程, 結果北行也要用二號月台上落乘客#