hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 四季名店@澳門氹仔臨時客運碼頭 T6
開啟左側

四季名店@澳門氹仔臨時客運碼頭 T6

樓主| 老豆 發表於 2008-10-12 15:51 | 顯示全部樓層

原帖由 AnsonCCF 於 2008-10-12 15:41 發表
我好心提佢一句,唔鐘意咪唔好聽lor!! 況且佢d 相影出黎係咪都係咁ga la, 都唔會有咩改善,因為佢係咪都唔會聽人意見而且呢到咁多"大師" 係到wor,咁就當小弟多言la ...

首先..你好心提我一句..講聲多謝先..
但今次的相片中..我影歪左..係因為如果當時我影到直一直..
效果會更差..
況且佢d 相影出黎係咪都係咁ga la, 都唔會有咩改善,因為佢係咪都唔會聽人意見而且呢到咁多"大師" 係到wor
這句說話..我會直接d同你講..你講得非常過分..我影相亦只是剛剛起步不久..
改善需要時間..你一開始影相既時候..係咪都影到大師級水準先?
係咪人地一比d意見..或教你之後..就可以立即改到正一正先..
如果係..世界上就唔會有"進步"e樣野啦...
聽人意見..適當的一定會聽..吸取教訓..改善..
但你點可以一口咬定佢係咪都唔會聽人意見?
AnsonCCF 發表於 2008-10-12 16:08 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

乜你有聽過人地意見咩?你又有吸取過教訓咩?你聲稱話你係剛剛起步不久 咁就咪學人係到串柒柒la,反之應該虛心d 向其他版友好好學習

P.S我唔係叫你向我學習

tombo 發表於 2008-10-12 16:19 | 顯示全部樓層
原帖由 AnsonCCF 於 2008-10-12 16:08 發表
乜你有聽過人地意見咩?你又有吸取過教訓咩?你聲稱話你係剛剛起步不久 咁就咪學人係到串柒柒la,反之應該虛心d 向其他版友好好學習

P.S我唔係叫你向我學習 ...

似係你依家係度串柒柒
你就真係應該
向其他版友好好學習下啦
丫....."大師"
 樓主| 老豆 發表於 2008-10-12 16:20 | 顯示全部樓層

原帖由 AnsonCCF 於 2008-10-12 16:08 發表

P.S我唔係叫你向我學習 ...

聽人意見我緊有..我亦有自己去請教一些工作係專業影相既人如何影好d..
請你唔好話我學人係到串柒柒..我不認為我有這個行為的出現..
我只在作解釋以及講道理說事實..
如果你認為我沒有聽人意見以及沒有吸取過教訓..請比些實例我..
最後一句..我問心果句..我有聽取別人的意見然後作改善..
AnsonCCF 發表於 2008-10-12 16:23 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

百利沙個post 已經足以證明一切la,如果你仲係堅持話係大霧導致的話,請你張貼張相exif 出黎
 樓主| 老豆 發表於 2008-10-12 16:32 | 顯示全部樓層
原帖由 AnsonCCF 於 2008-10-12 16:23 發表
百利沙個post 已經足以證明一切la,如果你仲係堅持話係大霧導致的話,請你張貼張相exif 出黎

首先向各位說一聲不好意思..我又次可能由我開始講野令到黎曬題..
但現在就跟你說埋最後一個回復與本Post無關的東西..
當時大霧引致的情況..不信者可以不信..質疑我者可以質疑..
但我對得住自己..
離題的話已說完..
說番今次這個Post的問題..(再重復講多次)..
我解釋了因為當時如果我影到直一直..
效果會更差..亦多謝你給我的意見。
菠蘿飽 發表於 2008-10-12 17:34 | 顯示全部樓層

睇落張相唔係以水平線影過去,睇落令人唔係幾舒服,
仲想小小暈暈地禁,
影相係可以用唔同方法去影,不過要適得其反,
人地有評論自由,你冇權干攝,你干攝佢,佢有權提出訴訟
DIH 發表於 2008-10-12 20:28 | 顯示全部樓層
原帖由 菠蘿飽 於 2008-10-12 17:34 發表
睇落張相唔係以水平線影過去,睇落令人唔係幾舒服,
仲想小小暈暈地禁,
影相係可以用唔同方法去影,不過要適得其反,
人地有評論自由,你冇權干攝,你干攝佢,佢有權提出訴訟 ...

你係想講「適可而止」係嘛?

我理解唔到「佢」、「人地」同「你」分別係指誰人,
而在上面咁多貼,好似無人干過AnsonCCF提意見這個行動喎。
只係有人不同意AnsonCCF的意見。
我相信無人搵上門叫AnsonCCF收聲吧(有冇短消息我唔知),
我亦唔相信呢個板會有人咁做。如果真係有咁就係干涉喇。

#10前都好地地,我覺得係#2時口吻太過似管理人員,令人覺得好嚴肅,
但又唔係真係管理人員出文喎,而且板規應該無規定影相一定要水平的。
#2的一句,「水平」可以有不同解釋,老豆在#3有問,AnsonCCF在#5也回答了,
之後就係四個塘邊鶴(包括我)講多幾句,其實都係調侃性質居多,
突然間AnsonCCF在#10就好激氣了,我不解。

「唔鐘意咪唔好聽lor」其實係咪講畀我地呢班諸事精聽架呢?
我亦可以話「唔中意(張相唔夠水平)咪唔好睇囉」~

多言了,多言了。
AnsonCCF 發表於 2008-10-12 20:49 | 顯示全部樓層
#2 我係打得formal 左d 姐,#5 我解釋比佢聽我意思,#10 我咁火係因為太多"大師" 係到嘈,跟住樓上果兩個帖係我忍無可忍先發。

我再重申講多次,我原意係想提醒呢位"大師" 注意一下佢張相o既水平而唔係串佢o既攝影水平,不過既然人地覺得自己冇問題o既話而且覺得我係有心彈佢張相o既話我亦都無話可說,如果佢o既心態依然係咁o既話佢影出黎o既相係永遠 都唔會有任何進步,因為佢都唔肯虛心向人學習同埋聽人地o既意見。
不過可能人地覺得自己係"大師" ,影出黎o既相就自然係大師級o既水準我呢d 普通人就梗係唔識欣賞 la,所以就可以唔駛聽取別人o既意見(因為佢覺得自己永遠是對的)

小弟多言了
 樓主| 老豆 發表於 2008-10-12 21:17 | 顯示全部樓層

原帖由 AnsonCCF 於 2008-10-12 20:49 發表
#2 我係打得formal 左d 姐,#5 我解釋比佢聽我意思,#10 我咁火係因為太多"大師" 係到嘈,跟住樓上果兩個帖係我忍無可忍先發。

我再重申講多次,我原意係想提醒呢位"大師" 注意一下佢張相o既水平而唔係串佢o既攝影水平, ...

因為佢都唔肯虛心向人學習同埋聽人地o既意見。
不過可能人地覺得自己係"大師" ,影出黎o既相就自然係大師級o既水準我呢d 普通人就梗係唔識欣賞 la,所以就可以唔駛聽取別人o既意見(因為佢覺得自己永遠是對的)

以上的說話..係你自己講架ja~..
我再(重復講多次)..
聽人意見我實聽..但係咪句句都要聽?..每個意見都要過濾左先啦..
適當的就聽..唔適當的就唔洗聽..
唔通人地比意見你叫你去死你就死啦wor~..

(因為佢覺得自己永遠是對的) <世界上沒有人永遠是對的..

不過既然人地覺得自己冇問題o既話而且覺得我係有心彈佢張相o既話我亦都無話可說,如果佢o既心態依然係咁o既話佢影出黎o既相係永遠 都唔會有任何進步
我知道你只是比意見我..而我亦覺得你唔係有心彈我張相..但我希望你唔好乜野都肯定前肯定後..有d野只是出自你的腦海中..

因為佢都唔肯虛心向人學習同埋聽人地o既意見。<邊個話我唔肯?當然會向人學習..唔學習你覺得會識野嗎?
唔學習就乜都唔識啦~..所以唔可以100%肯定的事就唔好下下都肯定la~

*說了很多離題的東西,不好意思。