hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 將軍澳線港島月台加PA
開啟左側

將軍澳線港島月台加PA

Raymond 發表於 2008-10-23 21:48 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2008-10-23 20:06 發表

取消青衣特車?根本不可能的事情。
現時青衣特車是希望將青衣至香港的列車加密至 2 分鐘一班,
取消青衣特車後果為整條東涌線會減班至 4 分鐘一班,在繁忙時間是不可接受的事情。 ...

東涌線幾點會出現2分鐘一班?
AD15113 發表於 2008-10-23 23:07 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2008-10-23 20:06 發表

取消青衣特車?根本不可能的事情。
現時青衣特車是希望將青衣至香港的列車加密至 2 分鐘一班,
取消青衣特車後果為整條東涌線會減班至 4 分鐘一班,在繁忙時間是不可接受的事情。 ...

咁點我地東涌既兩班車塞埋一班車,
客量又唔系少,,我有個住青衣既朋友,
佢唔系同我一齊搭車既,如果有青衣車都,
「鄧」我地班東涌客無奈,,而我既意思系把所有車入東涌,即系香港-東涌加班
成日要兩班車塞埋一班車,在繁忙時間是不可接受的事情
 樓主| marioso 發表於 2008-10-23 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 AD15113 於 2008-10-23 23:07 發表

「鄧」我地班東涌客無奈,,而我既意思系把所有車入東涌,即系香港-東涌加班
成日要兩班車塞埋一班車,在繁 ...

電費....多得你唔少
其實繁時入東涌迫唔迫先?
我少搭, 但通常大部份人o係青衣落哂

如果同將軍澳線比, 將軍澳線坑口同寶琳既客仲慘
o係坑口站落車上電梯, 成日下班車到上班車d客都仲o係月台
比起TCL既客量TKL更令人擔心
尤其是坑口, 寶琳會疏左
hklam 發表於 2008-10-23 23:16 | 顯示全部樓層

原帖由 AD15113 於 2008-10-23 23:07 發表

青衣 <> 東涌 沒有條件加密班次
才會出現青衣特車

如果你自私要每班車也香港<>東涌
即叫全東涌線乘客陪你一齊 "兩班車塞埋一班車"
士刁拔尼.奧 發表於 2008-10-23 23:36 | 顯示全部樓層

呢個係之前已經響度傾過既問題...
http://hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=299773&extra=page%3D11&page=1
CZ_6686還錢!
AD15113 發表於 2008-10-24 00:20 | 顯示全部樓層
原帖由 marioso 於 2008-10-23 23:15 發表

電費....多得你唔少
其實繁時入東涌迫唔迫先?
我少搭, 但通常大部份人o係青衣落哂

如果同將軍澳線比, 將軍澳線坑口同寶琳既客仲慘
o係坑口站落車上電梯, 成日下班車到上班車d客都仲o係月台
比起TCL既客量TKL更令人 ...

呢d電費系港鐵既責任來架
冇錯,你講青衣系多人落,大部份人o係青衣落哂,(不過系10年前,通車時的事了)
如今繁時東涌上落既人同青衣上落既人一樣咁多,
小弟東涌同青衣都住過,兩個站人流系點我都知,以前我都系同大家一個想法 以為東涌站冇人,但而家住左東涌就知了...
而且港鐵收左咁貴出青衣站都要$11+,系咪要比返d好些既服務,
前九鐵既西鐵非繁時客量更差都有5分鐘1班,
3AD60 發表於 2008-10-24 01:08 | 顯示全部樓層

其實港鐵既觀塘線可否係調景嶺總站延長去寶琳
做總站,之後將軍澳站可唔可以加多層月台做轉車站,
即係(類似太子站,油塘站,北角站果款轉車模式),咁到時
將軍澳線可以全部列車都係以康城站做總站.

我反而想問寶琳站得一個月台可不可以容納到班次頻密
既觀塘線係寶琳站做總站?

asv2 發表於 2008-10-24 09:17 | 顯示全部樓層

青馬橋一段仲容唔容許TCL再加密先?
唔通要機鐵減班騰出空間俾TCL加密?
kei_hk 發表於 2008-10-24 12:53 | 顯示全部樓層
原帖由 asv2 於 2008-10-24 09:17 AM 發表

青馬橋一段仲容唔容許TCL再加密先?
唔通要機鐵減班騰出空間俾TCL加密?

根據當年立法局文件﹐最密班次係東涌線 2.25分鐘一班﹐而機場線係 4.5分鐘。

即是﹐而家根本係載運量大把空間去加班﹐只沒有足夠的客量﹐車卡去加班。

pcckw 發表於 2008-10-24 13:17 | 顯示全部樓層

原帖由 AD15113 於 2008-10-23 00:10 發表

小弟呢個東涌人都差d試過中計,不過呢d車真系好煩,最好快d取消

原帖由 hklam 於 2008-10-23 23:16 發表

青衣  東涌 沒有條件加密班次
才會出現青衣特車

如果你自私要每班車也香港東涌
即叫全東涌線乘客陪你一齊 "兩班車塞埋一班車"

成日要兩班車塞埋一班車,在繁忙時間是不可接受的事情

原帖由 kei_hk 於 2008-10-24 12:53 發表

根據當年立法局文件﹐最密班次係東涌線 2.25分鐘一班﹐而機場線係 4.5分鐘。

即是﹐而家根本係載運量大把空間去加班﹐只沒有足夠的客量﹐車卡去加班。

星期一至五都是維持現狀最合適,星期六上午才建議取消青衣特車,至下午4:00前
維持6分鐘一班,其餘時間及星期日大部分時間維持8分鐘一班。