hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 睇完新聞,有感而發~~
開啟左側

睇完新聞,有感而發~~

poonkh 發表於 2005-7-21 17:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.news.yahoo.com/050720/10/1eq42.html

其實個仔都只不過係唔忍心見到自己阿媽痛苦...
結果被控謀殺...

點解社會風氣會係,生存0既, 就算係植物人都會被歌頌,
(只包唔死,唔理有無手腳... 總之有心跳)
想死0既, 就會受千夫所指... 結果都仲係無得死~~
但點解唔可以俾傷者/病人有權選擇?
老左日日訓0係床度,自己照顧唔到自己... 換轉係你,你願意
繼續咁"無間"受苦嗎~~?
或者不幸遇到車禍,無左隻手,無左隻腳...
下半世可以點過?
又或者,傷到個腦,唔可以正常咁生活...
真係... 生存仲有意思嗎?

唔明點解安樂死會有咁多反對聲音... 影響0既係
每日 suffering, 0係度等死0既人,偏偏正正常常
有手有腳0既人就咁多聲出阻住別人脫苦海...

無錯呢個 case 之中個仔似乎係犯左法...
但道德上,佢真係錯嗎?
還是"道德"本身就唔完美?
HY671 發表於 2005-7-21 17:20 | 顯示全部樓層
佢阿媽雖然惡疾纏身,但有冇向其他人表示過佢想死先?
永遠懷念MJ
 樓主| poonkh 發表於 2005-7-21 17:23 | 顯示全部樓層
其實我想講最主要唔係呢個 case, 而係覺得病人應該有權選擇~~
如果香港係可以安樂死的話,相信呢件事唔會發生~
asv2 發表於 2005-7-21 17:35 | 顯示全部樓層

[ref=309743]poonkh[/ref]  在 2005-7-21 05:23 PM 發表:

其實我想講最主要唔係呢個 case, 而係覺得病人應該有權選擇~~

最難搞既係:
點樣證明一個無反應既人係決定左真係要死
係乜野情況下唔可以就咁俾個病人話想死就死
會唔會俾人濫用或者"合法"謀殺
其他...

係咁多因素未釐清之前,政府斷唔會某某然立法
106116_1023 發表於 2005-7-21 17:39 | 顯示全部樓層
個仔叫D警員唔好救佢母親,分明係謀殺
好過份!!
Chelsea FC
 樓主| poonkh 發表於 2005-7-21 17:46 | 顯示全部樓層
[ref=309752]asv2[/ref]  在 2005-7-21 04:35 發表:

最難搞既係:
點樣證明一個無反應既人係決定左真係要死
係乜野情況下唔可以就咁俾個病人話想死就死
會唔會俾人濫用或者"合法"謀殺
其他...

係咁多因素未釐清之前,政府斷唔會某某然立法

我都知道好多"技術上"問題要解決,亦贊同就算真係實行
都要有好好0既系統,唔係個個話想死就可以死~

或者咁講... 最唔明都係點解咁多人一聽到有人話想死就0係
度 bi li ba la... "生命可貴呀...""唔好咁消極啦..."
asv2 發表於 2005-7-21 18:06 | 顯示全部樓層

[ref=309755]106116_1023[/ref]  在 2005-7-21 05:39 PM 發表:

個仔叫D警員唔好救佢母親,分明係謀殺
好過份!!

個仔可能係唔想俾媽媽再係咁痛苦落去

旁人可能會好似你咁覺得過份,
但針吉到肉時你就會知痛.....

當然實情係點就只有佢自己先知
hksf 發表於 2005-7-21 20:04 | 顯示全部樓層
[ref=309760]poonkh[/ref]  在 2005-7-21 17:46 發表:

或者咁講... 最唔明都係點解咁多人一聽到有人話想死就0係
度 bi li ba la... "生命可貴呀...""唔好咁消極啦..."

呢兩句野真係無聊到極,
仲有一句更無聊o既係
"有勇氣自殺, 點解冇勇氣生存"

講呢兩句野o既人完全唔明白人地o既感受,
人地幾辛苦, 你知道咩?

講呢D說話除o左對受話人冇幫助之外,
仲會影響佢地o既宣洩,甚至增加佢地o既壓力
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
HY671 發表於 2005-7-22 14:27 | 顯示全部樓層
[ref=309743]poonkh[/ref]  在 2005-7-21 05:23 PM 發表:

但b兄最後一句仲講緊呢件事,咁我又回多兩句啦。

關鍵就係如果阿婆係唔想死的話,咁安樂死係咪合法都唔關事
喎。

以呢件事為例,如果係阿婆既意願,我冇野好講,但因有報導
指該兩母子出事前曾爭吵,令我懷疑阿婆是尋死既意願。
永遠懷念MJ
art0925 發表於 2005-7-23 19:08 | 顯示全部樓層

This is also an issue of culture, Chinese Culture are more reserved toward assitance suicide, but this is also true for the Bible belt of the US, in western state such as Oregon, it's legal to have assistance suicide.  (In WA, it's legal if have doctor approval and family members approval---that's how my aunt ended her battle with Lung Cancer, she was at the verge of dying)

[ref=309730]poonkh[/ref]  在 2005-7-21 05:17 PM 發表:

http://hk.news.yahoo.com/050720/10/1eq42.html

其實個仔都只不過係唔忍心見到自己阿媽痛苦...
結果被控謀殺...

點解社會風氣會係,生存0既, 就算係植物人都會被歌頌,
(只包唔死,唔理有無手 ...
Dat of Seattle