hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 有無見個有人搭貴車而好早落車(晒證除外) ...
開啟左側

有無見個有人搭貴車而好早落車(晒證除外)

CMB 發表於 2008-10-23 13:30 | 顯示全部樓層

一個城記卡佬朋友同我講, 在上星期六晚
N21R在美孚有一個客比左$25去旺角   (無分段)
他在該乘客上車前已告知N21R是沒有分段收費
KZ5600 發表於 2008-10-23 14:32 | 顯示全部樓層
108 寶馬山>銅鑼灣區
116 慈雲山/富山>歐化前
12A 發表於 2008-10-23 14:44 | 顯示全部樓層
原帖由 prmy3008 於 2008-10-21 10:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我耐唔耐都會坐 694 小西灣去藍田轉車...

唔...我同事仲早過你, 東隧口
有次同事跟佢屋企人送682車尾
見694就即刻上車, 出東隧口轉681返馬鞍山
以為去到應該得佢一家人落車, 到最後還是有人同佢地一齊轉車
不過694夾到時間就真的好快, 聽他說那次他們還快過606/682到東隧口

見過有人去到東隧口已經落車

74X,75X,277X
大埔, 上水上車, 去到大隧口落車

47X,80X
沙角村已經有人落車

85M
新港城上車, 耀安落車
九巴十六 與你在 GA5505 相見
a396 發表於 2008-10-23 23:47 | 顯示全部樓層

我試過畀o左$13(未加價前)上城記 Rt.973,
赤柱上車, 水街落車.
獨派交通迷同政治學人
DM17 發表於 2008-10-23 23:56 | 顯示全部樓層
107/171南區上年,鵝頸橋底落車
史上空前最強大戰!
咖喱 發表於 2008-10-24 00:29 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2008-10-23 14:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

不過694夾到時間就真的好快, 聽他說那次他們還快 ...

你講 603 東隧口落車我都試過,
果時返工返太古城, 就 603 --> 606/682~
懶得搭地鐵轉o黎轉去~ 不過果段時間o既 606/682 就奇疏..........
prmy3008 發表於 2008-10-24 01:54 | 顯示全部樓層

原帖由 12A 於 2008-10-23 02:44 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

不過694夾到時間就真的好快, 聽他說那次他們還快 ...

唔好話
呢個轉法我都試過
12.8 + 9.4 (未加價錢)
時間上肯定快過坐鐵路
如果夾o岩時間, 694 果程快過一班 682
681 果程最少又快一班 682
即係前後慳到四個字呢

掉返轉頭更加多(有轉乘嘛)
上個禮拜先試過坐 606(係九龍灣工業區)
去到東隧口轉 603, 其實係懶去啟業等 641
因為咁o岩有 606 到,
就諗住去東隧口叫三飛 (603,641,681)
HY2190
KC3555 發表於 2008-10-24 10:06 | 顯示全部樓層
原帖由 HR9710+KU1391 於 2008-10-20 22:10 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
另外,以前我見過有人夜晚坐68a冷馬($11.2),當年仲係深水步總站,有人朗屏上車,紅橋/屯中下車,而家都可能有人咁坐
可能真係一程車好過接駁巴士轉輕鐵 ...

呢個情況經常都見,58M, 58X, 63X, 68A呢幾條線都好多時發生。

另外有情況係962C同X962乘客在香港上車,西隧口落車,
962C就話乘客可能去青山公路,
但X962就真係諗唔通。等車那處都有962, 962C同962X

會展有大型展覽,都會見有客於西隧口坐專登等961。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
tch17 發表於 2008-10-24 10:16 | 顯示全部樓層
619 順天到樂華 3個站, 唔洗5分鐘車程 $9.80
GA5505.六小孩 發表於 2008-10-25 02:07 | 顯示全部樓層

原帖由 a396 於 2008-10-23 23:47 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我試過畀o左$13(未加價前)上城記 Rt.973,
赤柱上車, 水街落車.

呢個講真都好多人用
因為你坐巴士出中環轉車都要 $7.9/8.4 + $3.4 = $11.3/11.8
咁點解唔比多少少錢一程直車去到呢?

我有同學住佐敦,學校在大角咀 (近太子)
佢試過返學太趕等唔切 36B/46,結果情急之下比左 $12.5 坐 68X...
(按:唔知點解佢唔坐 2E/12 返學,係都要坐 36B/46...)
助養兒童 每日 $7