hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 求助: Harddisk 問題
開啟左側

求助: Harddisk 問題

hkaiw 發表於 2008-10-23 18:19 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2008-10-23 18:10 發表
我知HDD來來去去都是幾隻牌子
但在HP機中,我覺得某某牌子HDD的死亡率特別高
PS: 奇怪成篇文都無人提過該牌子

難道是日立?不過無論是 IBM 還是日立,質素此終不是太好(SCSI 硬碟好像較好,或許是因為是 IBM 的 SCSI 硬碟好是於歐洲製造的關係)。

喵...
ATE24 發表於 2008-10-23 21:01 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2008-10-23 08:58 發表

PS. 我而家就係買左 Seagate 320GGB 7200rpm - $ 4xx ~ ...

嘩 le 個時候仲買 Seagate 320GB?五舊水都唔使就已經有隻 WD 640GB 喇……
公器公用 香港早要有品
DW8306 發表於 2008-10-23 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2008-10-23 21:01 發表

嘩 le 個時候仲買 Seagate 320GB?五舊水都唔使就已經有隻 WD 640GB 喇……

可能佢部野係行IDE呢...
 樓主| AVD1 發表於 2008-10-24 10:12 | 顯示全部樓層

原帖由 DW8306 於 2008-10-22 11:13 發表

你隻HP recovery disc呢?
TV turner....試下去大陸或者台灣既專業電腦forum睇下有冇driver d/l

已經試過
但係唔覺 Recovery Disc 有個 D 野 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| AVD1 發表於 2008-10-24 10:13 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2008-10-23 21:01 發表

由於我自己根本唔起香港,
Harddisk 又唔係我買,
所以我都唔知家父夠竟買左 D 乜

不過已經知買貴貨,
實際上 Seagate 320GB 應該三百幾,
而家四百幾根本就買貴左, 不過都冇計, 唔買都買左
LJ7006 = MF5119 = AVD1
superay 發表於 2008-10-24 11:52 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2008-10-23 06:19 PM 發表

難道是日立?不過無論是 IBM 還是日立,質素此終不是太好(SCSI 硬碟好像較好,或許是因為是 IBM 的 SCSI 硬碟好是於歐洲製造的關係)。

我所指的牌子是***

我就無見過家用HP機用日立了,商用Server就多
日立/IBM的商用級HDD產品應該同Seagate齊名,不過總覺得不及Seagate款式多

hkaiw 發表於 2008-10-24 13:41 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2008-10-24 11:52 發表
我所指的牌子是***

那樣2.5吋的硬碟是否也有這樣的問題呢?好像某些硬碟盒連硬碟一併出售的,也是用三星的硬碟(例如:Microworks)。
喵...
ChickenTong 發表於 2008-10-26 00:14 | 顯示全部樓層
barking 發表於 2008-10-26 10:09 | 顯示全部樓層
講開B仔
我經驗係, 較新的硬碟就算check/scan到有B仔
fill zero / format 完之後可能就無晒B仔
原因是hard disk 的IC 會自動收起啲B仔

因此, 都係 check 多幾次先好換 / 棄掉

DW8306 發表於 2008-10-26 11:05 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2008-10-26 10:09 發表
講開B仔
我經驗係, 較新的硬碟就算check/scan到有B仔
fill zero / format 完之後可能就無晒B仔
原因是hard disk 的IC 會自動收起啲B仔

因此, 都係 check 多幾次先好換 / 棄掉 ...

但係可用空間少左呢....
未過保既話拎去代理度整好過(唔急用既話)