hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 舊觀塘線東隧過海之後條隧道仲有咩用?
開啟左側

舊觀塘線東隧過海之後條隧道仲有咩用?

bombmanhk 發表於 2008-11-13 23:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

成日搭巴士見到舊觀塘線過完海之後條隧道空左係度
而家其實仲有咩用途呢?

而家係唔係過左海之後就轉右去油塘?
pcckw 發表於 2008-11-14 01:17 | 顯示全部樓層
原帖由 bombmanhk 於 2008-11-13 23:46 發表
而家其實仲有咩用途呢?

現在也當作另一條觀塘線及將軍澳線的渡線(往北角方向過藍田站轉右,往寶琳方向則
到達調景嶺站前轉左)

正確,將軍澳線過海後便會轉右往油塘站。
Megabus 發表於 2008-11-14 04:46 | 顯示全部樓層
原帖由 bombmanhk 於 2008-11-13 23:46 發表
而家其實仲有咩用途呢?

簡單d講,係廢左,只係供日常工程車輛停留/隧道維修時使用,而不是作為渡線,一般工程車過線都會如客車一樣在油塘站掉頭而很少直接使用舊隧道過線
fai 發表於 2008-11-14 16:04 | 顯示全部樓層

如果列車或其他軌道車輛經舊隧道進入東隧,咁到達東隧後
頭尾方向會掉轉左既,雖則唔知咁樣會對運作上有乜影響,
但港鐵一般都會避免咁既情況發生既。

不過據聞呢條軌道可以一次過幫成抽車調頭,唔駛o係車廠
內用轉盤遂卡遂卡轉,慳好多時間,所以被保留。原本計劃
係將線通車後封左佢既。(<-呢個聽番黎既,唔知係咪真)

[i]影像.從心[/i]
hkstudent 發表於 2008-11-14 17:07 | 顯示全部樓層
原帖由 fai 於 2008-11-14 04:04 PM 發表

內用轉盤遂卡遂 ...

封要錢個bo...

相信MTR唔會waste money 的
Megabus 發表於 2008-11-14 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 fai 於 2008-11-14 16:04 發表

內用轉盤遂卡遂卡轉,慳好多時間,所以被保留。原本計劃
係將線通車後封左佢既。(<-呢個聽番黎既,唔知係咪真)

唔可以咁做,因為真係對運作有好大影響

其實冇咩機會會將成抽車調頭,因為一抽車每個卡的方向都係fix左,如果調亂左,signalling可能唔知部車去左邊

(我諗好多網友都係睇過某幾幅相而認識到"調車台",但聽d師兄講果幅相部車只係for開放日整俾人睇做介紹...)
yoyotown 發表於 2008-11-14 23:26 | 顯示全部樓層

原帖由 Megabus 於 2008-11-14 23:04 發表

唔可以咁做,因為真係對運作有好大影響

其實冇咩機會會將成抽車調頭,因為一抽車每個卡的方向都係fix左,如果調亂左,signalling可能唔知部車去左邊

(我諗好多網友都係睇過某幾幅相而認識到"調車台",但聽d師兄講果幅相部 ...

其實地鐵整個調車台真係唔知有乜用, 因為d車基本上唔會調頭
活著, 我應該做甚麼!
kwanix 發表於 2008-11-14 23:44 | 顯示全部樓層
當未有將軍澳線時...以前列車要由港島線調往觀塘線...是不是要用到調車台?

還是經由中環 及 旺角調到觀塘線?

舉例說...以前在上環登上列車車尾往柴灣方向 車卡no.必然是單數...到達北角行過對面登上觀塘線往油麻地方向列車車尾...車卡no.會是雙數
solomon 發表於 2008-11-15 02:15 | 顯示全部樓層
對, 之前討論過, 有人話保留是因為保留成本化算, 而又可以整列車可以掉頭.
問題是整列車掉頭真的有影響嗎, 因為以前經藍田前往北角的車頭, 現在是經
油塘的車尾了, 當天一夜間轉路線, 前前後後列車有沒有重新調較過, 個人認
為, 以前可以這樣行走, 為什麼今天不可以. 還是只有東隧至北角一段, 才可以
容許列車以車頭或車尾進入同方向行駛呢!
Megabus 發表於 2008-11-15 04:31 | 顯示全部樓層

原帖由 kwanix 於 2008-11-14 23:44 發表
當未有將軍澳線時...以前列車要由港島線調往觀塘線...是不是要用到調車台?

還是經由中環 及 旺角調到觀塘線?

舉例說...以前在上環登上列車車尾往柴灣方向 車卡no.必然是單數...到達北角行過對面登上觀塘線往油麻地方向列車車尾...車卡no.會是雙數

未有將軍澳線時,列車必須經過太子<>旺角間的渡線

原帖由 solomon 於 2008-11-15 02:15 發表
對, 之前討論過, 有人話保留是因為保留成本化算, 而又可以整列車可以掉頭.
問題是整列車掉頭真的有影響嗎, 因為以前經藍田前往北角的車頭, 現在是經
油塘的車尾了, 當天一夜間轉路線, 前前後後列車有沒有重新調較過, 個人認
為, 以前可以這樣行走, 為什麼今天不可以. 還是只有東隧至北角一段, 才可以
容許列車以車頭或車尾進入同方向行駛呢!

保留路軌只係冇拆除的需要,但都並不代表有"實際上"的用途,如荔景往葵芳的一小段就是呢個例子,正所謂唔拆走佢都無傷大雅

乘客角度,的確只係一夜間的轉變,但運作上卻經過一個短時間的磨合期而令該段軌道跟新訊號系統溝通;正確,列車沒有大轉變,但路軌及signalling卻因應新行車線而作出大改動。以前有車可以行,現在仲有條路軌,的確都可以放車俾部車行,只係唔會咁做,都唔可以咁做...