hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) APM =/= 創紀之城五期?
開啟左側

APM =/= 創紀之城五期?

樓主| expertuser 發表於 2008-12-12 00:36 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| expertuser 發表於 2008-12-12 00:37 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Gary_B 發表於 2008-12-12 00:38 | 顯示全部樓層
原帖由 expertuser 於 2008-12-12 00:33 發表

或許閣下,最好重新看一次大樓內部結構
英文解釋的話,括號那句已前正後錯

如果 APM =/= 創五,即「創紀之城五期不包商場」應岩喎。
請把 APM 跟 創五的關系正名化。 ...

邏輯問題﹕
APM =/= 創五   跟   創紀之城五期不包商場
是兩回事  無相關的

apm 不等於 創紀之城五期  並不代表 創紀之城五期不包商場
Gary_B 發表於 2008-12-12 00:40 | 顯示全部樓層

原帖由 expertuser 於 2008-12-12 00:37 發表

唔好意思, 我是看完三者 + 自己看法
才得到呢個結論。

東拉西插加自我幻想
咁即係有可能錯啦
asv2 發表於 2008-12-12 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 expertuser 於 2008-12-12 00:33 發表

或許閣下,最好重新看一次大樓內部結構
英文解釋的話,括號那句已前正後錯

如果 APM =/= 創五,即「創紀之城五期不包商場」應岩喎。
請把 APM 跟 創五的關系正名化。 ...

你又同邏輯玩遊戲喇 

APM 不全等於創紀之城五期,唔代表 APM 唔能夠係創紀之城五期既一部份
Gary_B 發表於 2008-12-12 00:42 | 顯示全部樓層
原帖由 expertuser 於 2008-12-12 00:36 發表

觀塘區大型商場不是得您一個,一看通百里明

呢句梗係明啦 但跟 apm 個名有咩關係?

德福算不算是呢?  沒記錯德福好像有 24h 通道 (ps: 這並不和 APM / 創五拉上關系)

跟你上文之回應方式,其他商場請另文討論
epsilon 發表於 2008-12-12 02:14 | 顯示全部樓層

根據你所講,3=/=5,即係「5唔包括3」。
但明明5=3+2喎......

3ASV196 發表於 2008-12-12 09:11 | 顯示全部樓層
見各位咁落力解釋, 似乎都係無用....真係無辦法了...
我都唔想再重複d論點..因為要解釋的都有人解釋晒....

樓主用佢自己一套邏輯硬要套上有關建築物上, 無人
可以改變, 佢不接受版友的解釋, 也無人幫到佢...

不過無論點, 呢d都係小事, 名o既野, 人人叫法唔同都可以,
有無認受性咁解, 而且有關建築物物理上始終都係一樣,
大家都唔會唔識去, 就ok...

(我諗如果SHKP d人見到呢度d討論, 都嚇一跳, 原來咁多人
有心討論旗下發展的名稱)

不過想同樓主講聲, 有唔同意見唔出奇, 俾咁多版友反駁都
一定唔好受, 但閣下的確要訓練下自己的邏輯思考, 因為閣下
有d論點, 係明顯的邏輯錯誤, 你自己可能唔覺, 但其他人睇
真係顯而易見...(所以版友們咁大反應)

" 不等於 身體, 但 可以係 身體 的一部分..."

如果樓主明白以上, 所有以上問題已經解決到.....
3ASV196.KE7270
fv682 發表於 2008-12-12 14:15 | 顯示全部樓層
睇完.....真係笑爆咀

APM 係MILLENIUM CITY 5 (創紀之城5期)商場樓面
MILLENIUM CITY 5(創紀之城5期)係商場+商廈

如果照大大咁講,
APM係MILLENIUM CITY 5(創紀之城5期)
咁即係 東亞銀行中心BEA TOWER
都係 MILLENIUM CITY 5(創紀之城5期)

咁如果我話APM+BEA TOWER=MILLENIUM CITY 5(創紀之城5期)
咁你會唔會明白D呀, 樓主?

板友們舉左同區MEGABOX做例子
你都可以唔明
咁我唯有用另一個例子

我想問....EMAX你識嗎?
EMAX係近兩年既新商場
響邊?九龍灣國際展貿中心
EMAX係新包裝既商場

但如果照你既理解,
EMAX就即係九龍灣國際展貿中心!
所以上面既OFFICE 就應該係 EMAX OFFICE喇
但係.....發展商寫既係B3-6樓=EMAX喎, 但係7-12樓既OFFICE.....
『基維唔係咁講』
咁點解EMAX會就係九龍灣國際展貿中心呀?
『咁佢門口大大隻字寫住EMAX HITEC嘛』

另外, 人地個網叫維基百科
唔係基維
『基圍』我就知響米埔有一個

仲有, 乳豬紙唔係巴士圖
巴士圖我個人理解係B3大家(例: DBAT98D兄)畫到靚一靚既巴士繪圖
你講既乳豬紙應該係叫路線資料圖表
(資料來源:http://kmb.hk/chi/next/images/today1107/p9.pdf)
因為D野係九巴既, 所以用九巴既名字係最正確既
唔該你要講乳豬紙, 請用番擁有者官方名稱定義

同樣地, APM同創紀之城5期既定義
應該係睇番擁有者既解釋先係岩
自己既理解, 九巴既資料或者一眾網友*既理解並不正確

*維基百科為網上百科全書, 由網民提供/更正資料

多言了
FV682-前惡人兵團成員

駐屯門記者FV682報導
av220 發表於 2008-12-12 20:07 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2008-12-12 09:11 發表
見各位咁落力解釋, 似乎都係無用....真係無辦法了...
我都唔想再重複d論點..因為要解釋的都有人解釋晒....

樓主用佢自己一套邏輯硬要套上有關建築物上, 無人
可以改變, 佢不接受版友的解釋, 也無人幫到佢...

不過 ...

我都解釋到有點兒沮喪.
或者, 我最後只係想問樓主一句:
假如你日後有機會見工時, 或者在創紀入面既公司工作時,  
細心先想一想...............................................................
你會如何寫公司既英文地址呢?

ps 希望樓主可以明白眾板友既一片苦心.
有時我都慶幸樓主還細, 趁此時候更正改進, 好過出到社會工作犯錯時要付出沉重代價.
希望樓主可以明白我出呢篇文既用心. 願共勉之.