hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 有冇發覺巴士迷愈來愈少寫網頁
開啟左側

有冇發覺巴士迷愈來愈少寫網頁

ricky619 發表於 2008-12-17 20:34 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2008-12-14 00:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
恕我直言,貴網的資料不少都有誤導性或過分主觀,但卻以客觀的姿態示人,
甚至不少維基文章都以閣下的網站為參考來源。我對這 43000 的人流實在非常擔心。 ...

完全同意da54的說法.
香港企業要有良心, 網頁都應該要有良心, 無論到訪人次多少,
對其他網民都有一定影響力. 這和在報章雜誌撰文一樣, 其他人
都會假設內容是對的.

無可否認該網是有心在網上為交通資料出點力, 但卻充斥大量
自以為是或憑空推斷的內容, 一般資深網友看到當然一笑置之,
但外界讀者不知就裡就會誤信內容, 雖然有些影響不大(例如甚麼
分區,甚麼創舉等), 但不排除部份內容會影響深遠. 我不希望高估
該網的影響力, 但這實在令人擔心.

我相信該網主不是故意散播虛假資料, 只是其思想與別不同而已,
更可能一直深信該些判斷是事實, 所以我也想不到改善辦法, 只是
希望網主多點網頁良心. 如今高質素巴士網頁越來越少, 劣質巴士
網頁卻有好成績, 叫人怎樣有動力去寫網頁?
S3BL100 發表於 2008-12-18 20:28 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-12-12 23:47 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實整個人網,無論係咩主題,好多時都只係自娛,
到興趣不再,就自自然然會退下來。

完全認同。

我之前都曾經製作過一個巴士網頁,但已是五、六年前的事,
自從升上中四後,忙於應付功課,就停止了,直到今天,因為
日常生活十分繁忙,都沒有恢復過。

老實說,我現在已經幾近完全失去影巴士的衝動(外地影巴士
除外),因為許多相片都能在本板B3板找到,要做一些別人都
有做的事情,拍一些別人都有拍的照片,實在沒有甚麼意思;
最近一次有一點兒衝動,是70取消,曾想過尾日近水樓臺坐三
分之二程入上水,結果都沒有做,因為實在太多事情要處理。

畢竟,生命中,有許多事情比起巴士重要得多,與各位共勉。
S3BL100 發表於 2008-12-18 20:41 | 顯示全部樓層
原帖由 wilsonli321 於 2008-12-13 15:26 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
莫說巴士網頁少了,italk也差了
每天到italk,B2版多數都是一些洗腦文章,主旨實際都是謾罵運輸處
N版被大量政治文章衝擊,其他分板又散又無氣氛
唯一吸引我到italk的,只是B3版偶爾仍有資深板友貼出一些舊珍貴的巴士相

其實不單是italk的問題,而是整個網路世界、以及社會風氣的問題;
許多小學生、初中生,思想未成熟,尚未培養出獨立思考的能力,
以致整個討論質素都降低了。

近日N版及A9版水靜河飛,長期缺乏有質素的文章,是否說明了這個圈
子的人許多只曉得運署的所謂「保鐵」,而對整個社會、世界的其他事
情缺乏關心?如是,情況實在值得關注。樓主這篇文章實在給我們一個
很好的反思機會。
238X 發表於 2008-12-19 11:12 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 18/12/2008 20:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

近日N版及A9版水靜河飛,長期缺乏有質素的文章, ...

觀點上同意, 但我又唔覺得當年 N / A9 一日到黑
都係啲三幅被政治文章好好.
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ATR83 發表於 2008-12-19 12:47 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2008-12-18 08:28 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

完全認同。

我之前都曾經製作過一個巴士網頁,但已是五、六年前的事,
自從升上中四後,忙於應付功課,就停止了,直到今天,因為
日常生活十分繁忙,都沒有恢復過。

老實說,我現在已經幾近完全失去影巴士的衝動(外地影巴士
除外), ...

心態改變了,以前會覺得巴士大過一切,現在不會咁諗,因為真係有好多事情要處理
好多時,自己就要取捨,用影巴士的時間去做其他更值得的事情,我唔會完全唔影巴士,只會真係空閒先會去
做巴士只是我其中一種興趣,當有特見(eg:2200行307)以前會即刻飛去大中捕,現在係有衝動,之後無出到去
70取消前夕,我特登唔選在6/12去暘車,一來果日實有好多行家(唔喜歡咁多人),二來我3/12得閒,未過始創買
完電子富豪搭68X過佐匯影70,再由果邊搭最後一次去上水,自己也心感滿足快樂
知足‧就能活得幸福
petcity 發表於 2008-12-20 18:08 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
98C 發表於 2008-12-31 10:27 | 顯示全部樓層

我就因為冇時間寫,而且寫一個網頁好晒時間...
AVD1 發表於 2008-12-31 15:09 | 顯示全部樓層
講真個句, 我認為現時根本係冇咩需要要做一個網頁
最基本資料 - 巴士公司網站
巴士資料 - 討論區

至於巴士迷 o既 網頁,
我覺得除左上面講左 o既 車務資料外,
仲有另一個就係歷史資料

其他都唔需要做 lu , 而家資料科技發達

以巴士路線作題材 o既, 一定唔夠巴士公司 o既 資料快, 準 (始終人地係第一手資料)

至於小弟個個, 其實我就真係最冇資格講野
自問自己做得唔夠人地好, 確實有點自餽
講真, 如果有板友想將小弟個網合併, 我真係會好好考慮
2009 年就開左五年啦, 而家都有四年半時間 (於 iTalk 發表就三年多 - 由 2005 年十月開始)
根本上真係失敗, 不過 ......

我自己好欣賞有 D 板友 o既 網站, 真係做得好好
Gakei.com (圖集 - 無論巴士, 航空等交通運輸, 以至香港以至世界城市外觀)
我最欣賞該網樓主之香港圖集, 共中之一可見證香港填海, (應該起太平山影落去, 有心機)

ioo5.net - 最初 o既 時候, 我記得唔係而家 o既 搜尋器, 不過其後佢轉營, 好成功地轉營, 同時方便我地

PS. 應該係 2008 年 (香港時間) 最後一篇文 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
ccya965041 發表於 2009-1-1 07:26 | 顯示全部樓層
容我這一個對巴士有少許興趣同有鐵路網頁既人黎講,
其實點解現時巴迷寫網,甚至鐵迷寫網、飛機迷寫網都少左,
其實最大影響係維基百科同各大既討論區,
當維基百科出現左之後,好多人都傾向使用維基百科,
再唔係就去各大討論區搵料,當真係搵唔到料,
先至係GOOGLE、YAHOO度搵其他巴士網、鐵路網同飛機網等等,
所以現時交通迷寫網點解會少?主要原因係因為D資料係維基都已經搵到,
已經覺得就算寫個網站出黎,D資料同維基有雷同,可能俾人話抄內容之嫌

正因如此,唔自係巴迷自己寫既網少左,
就連鐵路迷寫既個人網,都少左好多(就算唔係介紹每一個咁計),
好多網站做左一半,一係個一個人無時間打理,或者吸引唔到人,就半途而廢,
係網上都搵唔少呢類網站

最後都係個一句,『建網難,守網更難』
整一個網站出黎已經難,因為要設計同埋設計搜集,
要搵多方既資料真係唔易,整既同時亦要搵一D"人無我有"既野,
整好網站之後,亦要在一段時間後更新一下,唔更新D人又覺得OUTDATE,
無參考價值,難度在於此

評分

參與人數 2aPower +9 收起 理由
superay + 5 非常認同,講出了現在很多網站的問題 ...
3asv6 + 4 認同.

查看全部評分

MTR之今昔
mtr.hk365day.com
edhong 發表於 2009-1-1 19:10 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽