hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有甚麽線是巴士公司想開但開唔到?
開啟左側

[問題] 有甚麽線是巴士公司想開但開唔到?

tony223 發表於 2008-12-13 11:59 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2008-12-13 08:48 發表
等我講講新界西北

天水圍北︰
真係有65M
但計劃內同時亦有265M
一條天富開出,一條天恆開出,我就唔知兩條線有咩分別...o個陣有個小冊子書簽型...兩條線係同時出現ga...

我記得當時該書簽上寫著65M是行屯門公路,而265M行大欖隧道..
gn3509 發表於 2008-12-13 16:44 | 顯示全部樓層
原帖由 亞空 於 2008-12-12 20:51 發表

聽講係因為途中經過黃大仙等地區(屬於九龍區)

若果當年A45開得成,可能黃大仙已經有A線服務
今期流行:690是原罪
石頭 發表於 2008-12-13 20:49 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2008-12-13 08:48 發表

屯門︰(西鐵通車)
N年前有friend同我講,九鐵想開K50,屯門碼頭至兆康,跟614P路線,都唔知係咪真...(o個時係K58跟505線服務後)

K50係真既,計劃去埋兆康西鐵站(北)做總站,不過最後開唔成,

同計劃中既K53及K58就如期開辦
亞空 發表於 2008-12-13 21:14 | 顯示全部樓層

原帖由 3asv6 於 2008-12-13 02:57 發表

Sorry,我真係搵唔到post有.有無兩邊總站資料?

好似話係948全日新巴版+延長去長宏
3AD110 發表於 2008-12-13 21:43 | 顯示全部樓層
原帖由 fai 於 2008-12-12 17:50 發表

978北區經西隧往港島,可能係西區

978呢個number係plan過3次
我搵過好多年既rpd/區議會報告
曾經提及
1. 北區-黃竹坑 (呢條線由最北走去最南,有冇人搭呀,係區議會諗出來....)
2. 北區-灣仔碼頭 (曾經一排373A未開時係話諗住開呢條978)
3. 北區-小西灣 (新巴當年進取下計劃的)
林莉每日專車.3AD110
3AD110 發表於 2008-12-13 21:44 | 顯示全部樓層
原帖由 super3egg 於 2008-12-12 20:00 發表
傳說中的
252M 浪琴軒-青衣鐵路站
不知道是不是呢?

計劃中既252M係由浪琴軒-荃灣西站
最後俾左陽光做
3AD110 發表於 2008-12-13 21:46 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2008-12-12 18:08 發表
龍運本來諗住開A45 將軍澳機場,連牌布都做好
結果將軍澳去機場比城巴做左

因為龍運A45由將軍澳開無理由行西貢公路走
咁要經九龍走
但只做將軍澳就好難夠客
加上有人認為龍運會因為A45唔夠客而在九龍加站
所以城巴以附助E22理由而開E22A而唔俾龍運開A45,仲兜埋東涌
3AD110 發表於 2008-12-13 21:55 | 顯示全部樓層
原帖由 n281 於 2008-12-12 22:59 發表
近期
259X,298R

原帖由 andy92 於 2008-12-13 00:32 發表
298R 去邊 ?

259X 山景-九龍鐵路站
由於客量九巴認為仍然不足
加上運署唔俾QOUTA
所以唔開
不過於2005-2006年運署係想九巴開來打非常村巴
但鑑於2009年南環線通車又叫停左259X
只開259B回程

298R 坑口(北)-大圍鐵路站
2006年計劃,係九巴自己諗,初頭諗住只開假日,好客轉常規線
但運署唔俾,要乘客在觀塘轉車

我都諗到三條
281B 美田-九龍鐵路站
初頭美田總站啟用係九巴係想開281B,將87B CANCEL,87A兜埋顯徑
但運署唔俾開,只開81S

261S 悅湖山莊-上水
屯門碼頭小巴有一段時間經常脫班,特別繁忙時間成日無車
運署就叫九巴做呢條線,操好哂車,但小巴極力反對加上話會改善就唔俾九巴開

B1S 元朗西-落馬洲站
初頭B1係元朗站做總站時,往落馬洲係行元朗大馬路西行,鑑於深圳灣大橋會因為天氣惡劣而封橋
九巴就話想開條B1S俾無B2搭既人搭,B1S同B1就可以元朗大馬路東西行包抄哂
但最後都唔俾開
3AD110 發表於 2008-12-13 21:57 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2008-12-13 02:56 發表

69應該係城巴純粹為入石澳"插旗"既產物, 就好似當年為左去山頂插旗而開315一樣. ...

城巴個條係叫515.....
3asv6 發表於 2008-12-13 22:10 | 顯示全部樓層

有無人知當年城巴條灣碼上山頂線有無編號?

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架