hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 懷疑九巴多線延長服務時間 (各班特車如常運行) ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 懷疑九巴多線延長服務時間 (各班特車如常運行)

278x 發表於 2008-12-16 19:22 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2008-12-16 18:18 發表

不要想得太多

73,74A,81C,271提早/延長尾班車涉及唔單係4線
時間表,仲涉及柯打其他線字軌,工作時數,甚至補水
開收車時間,加埋既定程序要求既書信同paper work,
因此到現時為此唔可以出通告,

而且一出通告已經係of ...

我唔覺得paper work可以係一間大公司o既藉口
既然70佢係一早就想取消
依d野係唔係應該一早準備好呢?
再錯就係無理由等到70都cancel左成2個星期都仲未搞掂
一d planning都無
叫大眾點樣唔失望?
依家咁樣我作為一個小市民只會覺得俾緊一間大公司呃緊
石頭 發表於 2008-12-16 19:57 | 顯示全部樓層
原帖由 278x 於 2008-12-16 19:22 發表

我唔覺得paper work可以係一間大公司o既藉口
既然70佢係一早就想取消
依d野係唔係應該一早準備好呢?
再錯就係無理由等到70都cancel左成2個星期都仲未搞掂
一d planning都無
叫大眾點樣唔失望?
依家咁樣我作為一個小 ...

8年前已經話要取消,8年呀,當佢四拾五入,都起碼5年la,

plan左成5年以上都未plan好D相應路線要點樣延長服務時間,會唔會過份左D?

唔出通告,係咪想有咩車務調動就突然收車,任由乘客白等都無得投訴?

到底呢間係咩公司?係以人為本,定係想欺騙小市民,一有咩事就以大欺小?
cong 發表於 2008-12-16 21:17 | 顯示全部樓層
kiwai 發表於 2008-12-16 21:32 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2008-12-16 18:18 發表

不要想得太多

如果呢個係官方答案, 九巴肯定俾人插死
唔好話九巴想取消70想左十年,
幾個月之前已經放風話取消70啦, 唔通當時淨係掛住取消70, 唔諗其他線的班次點執?
九巴唔係第一次有大型路線改動啦, 都未聽講話因為試行班次而唔出通告
今次只係十條八條線有班次改動, 反而就做唔切/出唔切通告?

如果九巴真係跟足去做, 就唔應該有呢d"額外班次", 而係申請成功之後先開辦啦

依家鬼鬼崇崇咁開呢d隱型班次, 究竟居心何在? 真係「司馬昭之心, 路人皆知」
drew 發表於 2008-12-16 23:14 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2008-12-15 23:22 發表
但係講老實 咁樣試驗性延長尾車真係個人未聞hkitalk

同是大埔區路線,272S也曾經多次「試驗性」延長尾車,
而這些「試驗」成功率達100%。
EE9255 發表於 2008-12-16 23:25 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2008-12-16 21:32 發表

如果呢個係官方答案, 九巴肯定俾人插死
唔好話九巴想取消70想左十年,
幾個月之前已經放風話取消70啦, 唔通當時淨係掛住取消70, 唔諗其他線的班次點執?
九巴唔係第一次有大型路線改動啦, 都未聽講話因為試行班次而 ...
好簡單,未正式落實有關班次,
work就繼續,唔work最後可能會有一些微調,正式落實再出通告都未遲.
tonio 發表於 2008-12-17 00:06 | 顯示全部樓層

不要想得太多

就算不提「陰謀論」, 70 號的替代路線 73/74A 等的服務
時間比 70 號短的問題, 在 70 號公佈取消前, 我也曾打過
電話向九巴反映, 如果運輸署及九巴事前係有妥善計劃及周
全考慮, 我唔相信有關的 "PAPER WORK" 會做唔切, 而家
俾人既感覺係落實取消 70 號前, 運輸署及九巴根本未認真
照顧受影響乘客既需要. 不過, 遲做總好過唔做, 希望日後呢
D 班次可以維持及正式公佈, 照顧原 70 號乘客, 兼惠及其
他夜歸搭客.

ES464470X 發表於 2008-12-17 01:27 | 顯示全部樓層
原帖由 tonio 於 2008-12-17 00:06 發表

就算不提「陰謀論」, 70 號的替代路線 73/74A 等的服務
時間比 70 號短的問題, 在 70 號公佈取消前, 我也曾打過
全考慮, 我唔相信有關的 "APER WORK" 會做 ...

根本一早就應該公佈啦, 星期五和星期六比較多夜歸人士,
加開夜車一定有用,
最明顯係74A觀塘開00:35果班車可以載埋趕唔到74X尾車的乘客,
而趕唔切坐東鐵尾班車/270A尾班車的乘客,
亦可以係九龍區坐72X/271尾車,
係大埔轉乘最後一班01:30開往太平的73

orange 發表於 2008-12-17 02:22 | 顯示全部樓層
原帖由 tonio 於 2008-12-17 00:06 發表

全考慮, 我唔相信有關的 "PAPER WORK" 會做 ...

你打一個電話只不過係三數分鐘提供意見/投訴,但背後
就需要數十名職員去處理同執行

上述四線涉及三個車廠,四個行政區,六個運輸署分區,講緊
唔單係四條線,仲包括佢連繫既柯打線,通宵線接間囉車,
派車,當然唔少得點安排車長上下班,人工點計,收工車點
泊車.

而家既安排都只係暫時性,係未正式安排好

巴士公司要睇既唔單係時間表上延長幾多分鐘,而係全個
工作流程因為加長既分鐘而要重新整理,加埋各種法例上
必要既申請手續,書信往來,無可能三數天內就全數搞掂

當然你會話"乜取消70唔係一早諗好?",無錯取消70係一早
諗好,但相關配套無可能即時就完全處理,巴士公司各大員
唔係為一條線而工作,佢地本身仲有其他線要忙,呢期聖誕
新年各處封路改路改站已經搞到一頭煙,仲要花時間重新
調動時間表,作為旁觀者既你同我係咪俾時間人家去做?
益童學校,全民教育
ES464470X 發表於 2008-12-17 09:17 | 顯示全部樓層

回復 49# 的帖子

但九巴最起碼都要通知九巴電話熱線的接線生先得架,
如果乘客唔知, 仲點會有乘客去試搭?
呢個試驗性計劃仲有咩意義?
我打過去問, 佢地完全唔知74A臨時加多兩班車喎,
佢地直情話, 佢地手上的資料, 都係23:05開尾班車,
好明顯今次九巴處理得一塌胡塗