hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵撤銷行李票趕絕水客
返回列表 發新帖
開啟左側

港鐵撤銷行李票趕絕水客

dennis28a 發表於 2009-1-1 23:22 | 顯示全部樓層

原帖由 JA5674 於 2009-1-1 21:28 發表

12月頭果時已經係部份東鐵綫 / 馬鞍山綫車站有宣傳單張...
張通告真係唔多覺有...

仲有...前地鐵網絡果邊真係一張都冇....

真的是沒有?小弟在牛頭角站才看過有關通告。
而天后及其他市區線車站有另一份的簡化版通告。

原帖由 |_arco 於 2009-1-1 21:42 發表

其實我又唔係想"攻擊"佢既,但某d字頭版友講到帶大件行李返大陸既乘客好似有罪咁,
咁我就只不過想用個誇張法,話如果唔接受乘客帶大件行李搭鐵路返大陸,
咁不如索性取消埋鐵路既過境服務,咁咪唔駛煩囉。  

乘客沒有罪,只怪其他板友一味只說港鐵不提供行李託運服務是錯,
而不考慮一下東鐵線根本不再適宜提供行李託運服務。
現在東鐵線乘客量不是90年代的乘客量,繁忙時間連車廂也沒有空間的前提下,還要增加行李託運服務?
小弟只認為東鐵線的乘客真的可憐(位都無得企既情況下,仲要比人做行李託運)。

究竟批評小弟的板友有否考慮,不取消行李票,有部份九龍塘站的乘客轉乘觀塘線時中招?
小弟在十月才看到有乘客在九龍塘站被職員提醒手持大量行李不可乘坐觀塘線。
如果此雙重標準不考慮,只怪港鐵及小弟不是,究竟是何者有錯?

惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2009-1-1 23:28 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2009-1-1 20:21 發表

即是非行李閘的位置就無la,難怪睇唔到la,

平日根本唔多人會帶咁大件行李出入,返工/返學/趕時間既亦唔得閒周圍搵通告黎睇,

有幾多人留意到十一月有通告出??點解留意唔到?

因為個位置根本唔係多數人會留意既位置!!

其他內容有板友回應,不過小弟想補充一點,
原來行李限制的改動通告不放在行李閘外?

小弟又問,最受限制的帶大型行李乘客的位置不放通告,請問要放在那裹?
行李閘旁為閘機,又是否當眼處?
(上水站的通告更註用行李託運服務亦在條例實施同日起取消。)

|_arco 發表於 2009-1-2 01:00 | 顯示全部樓層
117 發表於 2009-1-2 02:12 | 顯示全部樓層

其實點解一張通告都要話港鐵吝嗇呢?
係咪要出NOTICE到屯門站都有先叫"豪"?

唔係呢度睇...
唔係搭開東鐵既人
都唔知原來以前東鐵係"有特權"帶大件行李啦...
AVW56 發表於 2009-1-2 09:06 | 顯示全部樓層
見到上面某d回應, 真係幾好笑
東鐵明明係一條綜合鐵路 (本地+過境模式)
竟然有人會話東鐵係本地通勤, 所以唔使行李托運服務云云...
你唔提供行李托運, 乘客d行李點搞呀?

講真, 如果羅湖唔係只得東鐵入到,
邊鬼個會受港鐵氣呀? 早就轉晒用其他交通啦
返大陸大件行李都唔帶得? 正一笑話

如果羅湖有PTI, 有其他交通,
你港鐵話唔比帶行李搭東鐵, 咁我咪唔搭東鐵囉, 就係咁簡單
但問題係, 羅湖呢個咁重要的port, 只得東鐵可以去到,
咁即係話, 所有攜帶大型行李的香港市民, 都唔可以用羅湖口岸啦, 係咪咁?
港鐵公司真厲害, 幫埋兩地政府做流量把關, 勁!

都係個句, 打水客, 以及停售行李票以避免行李於車廂中混亂的阻礙乘客,
本人都是絕對支持的, 但港鐵公司要記住, 東鐵有一個特別角色, 係過境鐵路,
車廂內自攜行李標準與市區睇齊, 無問題, 但無理由唔提供收費行李托運服務,
過關唔准帶大型行李, 咩道理?

港鐵公司咪即管係農曆新年期間執法囉
平時呢, 十餘個港鐵職員應付數十個水客貨
過年呢, 恐怕係十餘個港鐵職員應對過萬位帶大型行李的搭客,
我就即管睇下港鐵公司點應對, 新年流流港鐵車站發生暴動就唔好睇啦,
有損港鐵公司 "良好" 的公關形象嘛

dennis28a 發表於 2009-1-2 17:59 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2009-1-2 09:06 發表
見到上面某d回應, 真係幾好笑
東鐵明明係一條綜合鐵路 (本地+過境模式)
竟然有人會話東鐵係本地通勤, 所以唔使行李托運服務云云...
你唔提供行李托運, 乘客d行李點搞呀?

講真, 如果羅湖唔係只得東鐵入到,
邊鬼個會受港鐵氣呀? 早就轉晒用其他交通啦
返大陸大件行李都唔帶得? 正一笑話

且慢,過境模式的鐵路並非代表不可為通勤鐵路。
現時東鐵角色為本地及跨境通勤鐵路,再加以跨境遊客輔助。
而且,難道東鐵在本地通勤超出負荷的情況下,仍要佔用本地通勤的空間提供行李托運服務?
我真的為每天往返中港/香港南北的通勤人士感到可悲,在上班時要在車頭/車尾的部份傷殘人士的企位讓出。
(輪椅的傷殘人士更加可悲,連專用位置也不足)
(閣下可能經常乘坐西鐵,或許找一天早上繁忙時間坐一坐東鐵,

我又問問閣下,請問有多少位港人或旅客(除春節外)會手持一部如同冷氣機的行李返國?
而且,多少位內地旅客清楚東鐵有行李托運服務?(正常上,連一個香港居民亦未必知道)
原來閣下真的認為當行李標準統一後,乘客便會自然改用行李托運服務?

再者,紅磡、上水及羅湖、落馬洲才享有的行李托運服務,
請問非紅磡、上水居住的港人,要否仍要轉車至上述車站才能享用有關服務?
問題返回基本步,根本上保留行李托運服務同時,亦需要保留行李票,
以便乘客手持行李由各車站至設有行李托運服務的車站,這才會便利市民及旅客的做法。
否則只保留行李托運服務,無助吸引乘客改用行李托運服務。

若果只保留其中一方,到非東鐵線及馬鞍山線系統以外的乘客又如何?
難道因為羅湖為一個重要跨境口岸,只有港鐵壟斷,
因此有必要為全港市區線提供行李托運服務,
亦在繁忙時間封閉荃灣線車廂作行李托運?

更重要的問題為,全香港只得羅湖一個跨境口岸?
現在閣下真的假設不少乘坐跨境直通車的旅客是不存在的。