hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 雨過天晴
開啟左側

雨過天晴

307 發表於 2005-8-3 09:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

很久沒有試過雨過天晴的感覺...
前幾天因為跟女朋友的事茶飯不思,
心情總是怪怪的。

昨晚終於有機會可以聽她娓娓道來,
原來是害怕我跟她會因為工作忙,
無心情、閑暇去拍拖、講電話,
而把我們之間的感情凋淡了,
所以覺得趁未淡之前來一個和平分手,
反而來得更好...

我就跟她說,
這是我們之間必需面對的問題,
好彩的她做的只是一份summer intern,
但也讓我們好好感受一下當中的壓力,
從而到大家也真正投入社會工作時,
也知道應該怎樣處理大家的感情問題。

結果,我們只懂抱著對方...
只罵不建議=不負責任
transbus 發表於 2005-8-3 10:21 | 顯示全部樓層
原來係因為呢件事而煩惱.
雨過天晴就好啦~

以前倫理科書本有一句金句: (應該好多人都知掛...)
Love is not only gazing of each other,
but looking forward to the same direction.
(類似咁o既字眼啦...)
--愛情唔只係兩人對望,
而係雙方一齊向共同目標進發.

溝通過, 自然可以搵出兩人o既共同目標.
兩人能夠一齊向同一目標前進, 已經係一種幸福.

的確,
當其中一方, 甚至雙方都開始返回工作崗位,
溝通機會自然減少,
呢個係可以預見o既問題.

一齊努力啦~
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
joeli16 發表於 2005-8-3 16:55 | 顯示全部樓層
近排女友病左,
少左上黎睇文,
不過見到Jason兄呢條thread,
上黎講下...

其實Jason兄你都好好啦,
呢個summer後我就要上大學,
女友就留返o係現址繼續讀college。
雖然都係同一個州,
但係要渣車返黎現址來回起碼六個鐘,
即係話要有三個月一次既大假,
我先可以見女友一面。
仲有女友係日本人,
讀完書搞唔到工作簽證,
我同佢就好大機會散啦,
除非佢黎香港/我去日本定居。
我地都仲未諗過放棄。

唔係話你,
只不過勸下女友,
唔好咁輕易就話分手。
 樓主| 307 發表於 2005-8-3 17:47 | 顯示全部樓層

呢件事都的確纏繞左一陣子...

嗯...
咁我又理解佢點解會咁樣的...
佢係好喜歡所有野都可以在掌握之內的人,
而且佢有時候對自己的信心唔夠,
咁亦都好難怪的。
只罵不建議=不負責任
winningmok 發表於 2005-8-3 18:02 | 顯示全部樓層
[ref=326006]joeli16[/ref]  在 2005-8-3 16:55 發表:

近排女友病左,
少左上黎睇文,
不過見到Jason兄呢條thread,
上黎講下...

其實Jason兄你都好好啦,
呢個summer後我就要上大學,
女友就留返o係現址繼續讀college。
雖然都係同一個州,
但係要渣車返黎現址來 ...

八掛一問joeli16兄你:
你話你女朋友係日本人,咁你地用咩語言溝通架?#:-[
joeli16 發表於 2005-8-3 18:07 | 顯示全部樓層
[ref=326041]307[/ref]  在 2005-8-3 01:47 AM 發表:

呢件事都的確纏繞左一陣子...

嗯...
咁我又理解佢點解會咁樣的...
佢係好喜歡所有野都可以在掌握之內的人,
而且佢有時候對自己的信心唔夠,
咁亦都好難怪的。

拍拖都遇左會有迷惘時候...
不過只係唔想你女友散左後,
先後悔傷心,
分手唔難,
只不過後悔會跟足一世...

不過點都好,
你女友同你冇事就好啦。
joeli16 發表於 2005-8-3 18:08 | 顯示全部樓層

[ref=326063]winningmok[/ref]  在 2005-8-3 02:02 AM 發表:

八掛一問joeli16兄你:
你話你女朋友係日本人,咁你地用咩語言溝通架?#:-[

英文,大家都實講得明。
 樓主| 307 發表於 2005-8-3 18:34 | 顯示全部樓層
[ref=326066]joeli16[/ref]  在 3.8.2005 18:07 發表:
拍拖都遇左會有迷惘時候...
不過只係唔想你女友散左後,
先後悔傷心,
分手唔難,
只不過後悔會跟足一世...

不過點都好,
你女友同你冇事就好啦。

希望in the long run都無乜事啦...
我諗佢唔開心、緊張,
都係好正常既...

只係可能我仲未完全清楚點樣開解佢...
只罵不建議=不負責任
joeli16 發表於 2005-8-3 18:50 | 顯示全部樓層
[ref=326097]307[/ref]  在 2005-8-3 02:34 AM 發表:

希望in the long run都無乜事啦...
我諗佢唔開心、緊張,
都係好正常既...

只係可能我仲未完全清楚點樣開解佢...

其實依家講乜佢可能覺都係空話,
當你女友經歷過之後先會信。

你開頭講那番話,
俾我講會係一模一樣。
或者依家可以同佢講:
拍左咁耐仍然互相愛對方,
之前經歷左咁多都冇事,
呢次都一定可以渡過。

現時佢需要信心,要應承佢永恆不變啦。
Jason兄你無需太擔心既。#
 樓主| 307 發表於 2005-8-3 19:06 | 顯示全部樓層

[ref=326111]joeli16[/ref]  在 3.8.2005 18:50 發表:
其實依家講乜佢可能覺都係空話,
當你女友經歷過之後先會信。

你開頭講那番話,
俾我講會係一模一樣。
或者依家可以同佢講:
拍左咁耐仍然互相愛對方,
之前經歷左咁多都冇事,
呢次都一定可以渡過。

現時佢需要信心,要應承佢永恆不變啦。
Jason兄你無需太擔心既。#

咁我又唔會覺得奇怪...
始終人都係要自己體驗過先至會明白的...

咁都過左咁長的時間(今日係十五個月),
而且好多人都話我地本身已經好似拍左好耐咁..
希望呢一關可以無事啦...
只罵不建議=不負責任