hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [鐵路列車-港鐵]東鐵線列車港鐵化
開啟左側

[鐵路列車-港鐵]東鐵線列車港鐵化

ev5774 發表於 2009-1-20 00:45 | 顯示全部樓層

緊急出口張貼紙咁怪既~
好心佢就連" 羅湖/落馬洲方向 │ 尖東方向 " 都整埋螢光貼紙啦~
Sorry! Not In Service.
marioso 發表於 2009-1-20 00:45 | 顯示全部樓層

最有興趣想知千九點貼車門上面既 小心月台空隙 既貼紙
KR4210 發表於 2009-1-20 00:57 | 顯示全部樓層
原帖由 marioso 於 2009-1-20 00:45 發表

最有興趣想知千九點貼車門上面既 小心月台空隙 既貼紙

千九我覺得可能會另外設計或未必會換
逃生方向標貼唔整螢光唔太ok

呢抽換左sticker既MLR,
First Class車門上條bar轉左做普通等的藍色
聽聞車門外門膠側的黃條亦告取消
(以前九鐵時代亦有MLR忘了貼門膠黃邊)

100th Anniversary KCR - The Way Ahead
hklam 發表於 2009-1-20 00:57 | 顯示全部樓層

原帖由 ev5774 於 2009-1-20 00:45 發表
緊急出口張貼紙咁怪既~
好心佢就連" 羅湖/落馬洲方向 │ 尖東方向 " 都整埋螢光貼紙啦~

螢光貼紙成本高
不適合作為臨時貼紙
cn2661_2d32 發表於 2009-1-20 10:51 | 顯示全部樓層
平心而論前地鐵的標貼design的確係比較簡約同清晰,
換走九鐵的標貼不為過.
講真,我以前細過住新界咁多年已一直已在諗:
點解唔將九龍果邊d地鐵標貼貼落來,好睇好多.

另外由佢97年翻新MLR果陣我已好頂唔順佢車門條黃邊
一係就貼晒左右,一係就唔好貼.
淨係貼右邊算乜意思

最好就連車身的藍色紅色鏟起佢.
唔好話統一地鐵format. 九鐵以前銀色加條紅線仲靚.
果陣翻新初期有Customer Service在車上問意見我已講明:
部車油到花呢花碌真係o my god.......
係要將堆車內外攪到英國火車咁design先安心......

thomasluke231 發表於 2009-1-20 12:55 | 顯示全部樓層
唔知東涌綫會唔會換逃生方向標貼,加東涌方向 香港方向???
ev5774 發表於 2009-1-20 15:41 | 顯示全部樓層

原帖由 hklam 於 2009-1-20 00:57 發表

螢光貼紙成本高
不適合作為臨時貼紙

何以見得呢張係臨時貼紙?

我覺得MTR係要將佢地o個款貼紙搬過黎,但又要加埋方向先搞成咁喎~
整o的唔整o的......如果方向唔整埋螢光既話,不如唔好貼咪仲好!
Sorry! Not In Service.
3ASV196 發表於 2009-1-20 16:06 | 顯示全部樓層
原帖由 ev5774 於 2009-1-20 15:41 發表

何以見得呢張係臨時貼紙?

我覺得MTR係要將佢地o個款貼紙搬過黎,但又要加埋方向先搞成咁喎~
整o的唔整o的......如果方向唔整埋螢光既話,不如唔好貼咪仲好! ...

九龍南線通車, 就唔係尖東, 而是紅磡ma...所以臨時lor...
到時就知方向是否螢光la

地鐵用開的, 都唔會中間有咁大空間寫方向la...

3ASV196.KE7270
pstommy 發表於 2009-1-20 16:22 | 顯示全部樓層
原帖由 JC3341@31M 於 2009-1-19 22:59 發表
終於等到啦~~

前地鐵係呢d標誌,
或者指示牌,
一向比起前九鐵有優勢。
我本身都好想港鐵可以轉番,
當然最想轉既都係d報站。

我明白好多板友都好鍾意九鐵,
但係係「港鐵」呢個大公司既前提下,
統一旗下鐵路既所有野,
實在無可 ...

贊同

其實港鐵(或者前地鐵)的標示,設計一向均是比較清晰易明,亦多數是由用者/乘客的角度去出發,亦較懂得運用顏色和圖像來表達

前九鐵的標示,不是不好,但有時字太細,句子太長,密密麻麻,設計有點亂,結果訊息不清楚,容易被忽略

其實就算係同一幅圖一段句子,但若果版面不同,擺位不同,用家的接收可以完全不同

所以這方面,港鐵(或者前地鐵)的確相對優勝

另外,月台/大堂的廣播真係要改善

前九鐵的確很多訊息想帶給乘客,但一段廣播都好長時間好長氣,列車埋車又要播,結果經常出現聲疊聲

結果一係d人都聽唔完成段,一係太長氣乘客都get唔到重點,更加唔願去聽,唔願去理會,結果得不償失

這方面,也要學學前地鐵

更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
dennis28a 發表於 2009-1-20 18:25 | 顯示全部樓層

原帖由 KR4210 於 2009-1-19 23:54 發表

我想問有咩"優勢"?
統一標貼都還可以, 因為所有列車內的標貼大致相同
為方便起見, 都可以理解.

...

我唔認為地/港鐵格式指示牌會美觀及實用過九鐵格式指示牌

美觀及實用真的見仁見智。
不過對比車廂內的過小字體的九鐵貼紙,似乎部份港鐵新貼紙可以解決此問題。
再者,港鐵新貼紙加入部份新的圖示,單單「緊急通話器」的貼紙真的貼在緊急通話器的按鈕旁,也是一大改進。

惡意回復是不道德的行為。