hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 你入機場會坐機場快線嗎?
開啟左側

你入機場會坐機場快線嗎?

U-157星之Kelvin 發表於 2005-8-5 15:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我發覺儘管機場快線點宣傳都好,都好少人會坐
連o的旅行社領隊都夠膽話唔建議客人用它入機場

最近國泰又同它做宣傳,相信谷到客量的效果不大

而家3-4個人在九龍坐的士入機場仲平過坐機場快線
相信想谷客要再減價

唔知各位有何意見?
hkmodel 發表於 2005-8-5 17:31 | 顯示全部樓層
[ref=328331]U-157星之Kelvin[/ref]  在 2005-8-5 03:49 PM 發表:

我發覺儘管機場快線點宣傳都好,都好少人會坐
連o的旅行社領隊都夠膽話唔建議客人用它入機場

最近國泰又同它做宣傳,相信谷到客量的效果不大

而家3-4個人在九龍坐的士入機場仲平過坐機場快線
相信想谷客要再 ...

以我個人而言 , 不會 :

因我要去撘機場快線 :
馬鐵 ( 第一城 --> 大圍 )
東鐵 ( 大圍 --> 九龍塘 )
地鐵 ( 九龍塘 --> 太子 )
地鐵 ( 太子 --> 荔景 )
地鐵 ( 荔景 --> 青衣 )
機鐵 ( 青衣 --> 機場 )

而我覺得機鐵少人撘 , 不外乎以下原因 :
( 1 ) 如閣下所言 , 有得 3-4 個人 , 的士平過佢 .
( 2 ) 機鐵站太少 , 雖然有地鐵接駁 , 但去得撘飛機 , 拿住一喼二喼時 ,
       要我如上述轉咁多次車 , 踩佢都傻 . 就算撘巴士慢 D , 甚至貴過機鐵 ,
       我都會選一程過 .
( 3 ) 香港站 -- 無乜住宅 , 如 (2) 所指 , 我相信大部份人會選撘巴士 .
( 4 ) 九龍站 -- 得個有錢佬屋苑 , 一係自己渣車 , 一係的士 .
( 5 ) 青衣站 -- 除盈翠半島及灝景灣較方便外 , 其它屋村/苑 , 大把機場巴士 ,
        因入機場的巴士 , 多數經青衣 .
Andy_Chan 發表於 2005-8-5 17:44 | 顯示全部樓層
會唔會........
遲o的開埋博覽館站的話, 客量會多些嗎???
DY8711 發表於 2005-8-5 17:52 | 顯示全部樓層

我都想搭下機鐵....
最正常既方法有2種:
一係搭觀塘線>荃灣線>東涌線>青衣搭機鐵
一係巴士>九龍站搭機鐵

2個方法都轉折兼因快得慢...
而且貴又貴D,無理由搵自己笨,
所以一直都未試過搭機鐵#:-/
不是我的...我不要...
nwfb1601 發表於 2005-8-5 18:32 | 顯示全部樓層
如果我要搭機場快線入機場0既話,就只可以搭城記 M47→
機場快線,即係要 $3.60+$100.00=$103.60。

但係行出去石塘咀搭A12,只需$40.00,而且夠快、D 凳好
坐兼唔使轉車。所以俾我揀都係搭巴士好過。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
kenny_hou 發表於 2005-8-5 19:14 | 顯示全部樓層
[ref=328394]DY8711[/ref]  在 2005-8-5 05:52 PM 發表:

我都想搭下機鐵....
最正常既方法有2種:
一係搭觀塘線>荃灣線>東涌線>青衣搭機鐵
一係巴士>九龍站搭機鐵

2個方法都轉折兼因快得慢...
而且貴又貴D,無理由搵自己笨,
所以一直都未試過搭機鐵#:-/

小弟的情況同閣下一樣,而小弟仲要駁多程車落地鐵站,所以
去機場都係落官塘搭E22
只有傻大包先可以同小蛮永遠在一起
gsrc0525 發表於 2005-8-5 19:32 | 顯示全部樓層

本人如果到機場的話,本人不會乘坐機場快線的,原因是青衣至機場一程需要達$60元,實在太昂貴了。

如果可行的話,便乘地鐵到葵芳站,然後乘坐E32直達機場,車費來回都只不過是(10+3.8)*2,即是來回最少需要27.6元,比起乘坐機場快線來回最少需要120元,實在差了一大截了。
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
asv2 發表於 2005-8-5 19:50 | 顯示全部樓層
如果單人匹馬係中環,我會毫不猶豫搭機鐵
不過如果要我駁多程先到機鐵站,咁就唔好意思............
Citybus10 發表於 2005-8-5 20:00 | 顯示全部樓層
用你地自己o既case同機鐵沿線站係唔夠。
機場快線從行車路線上睇,港島客包括中環同機場快線車站係方便,
前者由出發站到香港站轉,可獲地鐵市區線免費優惠。
第二,而家地鐵做緊多人折扣優惠。

機鐵反而主要多外國遊客同外國商人,可以找次由青衣坐出去睇;另
外,九龍站附近有好多豪宅,對於有錢人來講,機場快線可能係佢地
一個好o既選擇。

我唔係唔同意大家o既話,只係機鐵係有一定客量。當然,對於跟團,
團友一來來自不同居住地,而二來現在旅行社有提供的士優惠劵,基本
上提供哂個價錢 (如港島260元經西隧,所有費用包括在內),要快o既話,
的士可能比機鐵好。

不過一個商人由中環去機場,機鐵會係好選擇。
asv2 發表於 2005-8-5 20:16 | 顯示全部樓層

[ref=328546]Citybus10[/ref]  在 2005-8-5 08:00 PM 發表:

用你地自己o既case同機鐵沿線站係唔夠。
機場快線從行車路線上睇,港島客包括中環同機場快線車站係方便,
前者由出發站到香港站轉,可獲地鐵市區線免費優惠。
第二,而家地鐵做緊多人折扣優惠。

機鐵反而主 ...

出Trip同去旅行唔同既,商務客行裝輕便,鐵路當然較好
去旅行有咁多行李,本地人識路就梗係考慮巴士先啦......