hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 你地一個月花幾多交通費於返工/返學上? ...
開啟左側

你地一個月花幾多交通費於返工/返學上?

asv2 發表於 2005-8-7 15:20 | 顯示全部樓層

[ref=330646]~AD9[EU9513]~[/ref]  在 2005-8-7 01:12 PM 發表:

你就好啦,咁就可以#:-zzz耐d,
我就慘啦,要6點9起身,去搭巴士.
你可能住新界啦,所以你有單車踩,我就要用巴士,火車,地鐵等交通出入,因為我住港島南呀!!

我六點九已經係on the way 喇........#:-/#:-/

以前我係可以八點打鐘,七點十先出門口......##

[ Last edited by asv2 on 2005-8-7 at 15:21 ]
CK4013 發表於 2005-8-8 00:40 | 顯示全部樓層
屯門>青衣南(返學)
有以下組合
68A>249M $8.1(下午先上課)
60M>43 $9.9/$10.8(8點半先上課)
60M>243M $11.1(9點先上課)
61M>43A $9/$10.1/$10.5/$11.6(8點半先上課)
66>43A $10.3/$11.4/$13.2/$14.3(8點半先上課)
58M,67M>88C $10.7(下午先上課)

青衣南>屯門
43>61M,66 $8.3/$9.2(下午7點前走)
43>238M>60M $9.9/$10.8(下午8點前走)
249M>68A $9.2(下午6點前走)
243M>60M $11.1(下午8點後走)
88C>61M $9/$10.5(下午7點後走)
88C>58M,67M $10.8(下午8點後走)

因為上課時間不定
所以會按時間去選擇
但係平均每日用$20
一個月假設要番20日

所以太約係$400
不過,以後都唔駛番學啦!

最後可以同你講
每日起碼搭4程車
最少每日用2個鐘搭車
最長試過4個鐘搭車
所以平均預每一個方向1.5小時,就一定唔會遲到
最早出門口試過0630(返0830)
最遲出門口試過1430(返1630,放1730)
最早番屋企試過1100(返0830,放0930)
最遲番屋企試過2310(考試時創出)

[ Last edited by CK4013 on 2005-8-8 at 00:49 ]
Uh jjuh myun (左右為難)
lauthomas 發表於 2005-8-8 03:27 | 顯示全部樓層
小弟家住青衣
工作地點為荃灣
通常每天均乘搭43B或243M上下班
間中駕車上下班
每天車費由$6($3x2)至$8.4($4.2x2)不等
每月工作約25天
每月車費由$150($6x25)至$210($8.4x25)不等
我唱我的歌,一唱天下和。
ricky 發表於 2005-8-8 09:37 | 顯示全部樓層

屋企去公司 KMB 36M $3.2 (最常用)/ 專線 94,94A $3.0 (最常用) / KMB 46X $4.7
公司去屋企 KMB 36M $3.2 (最常用) / KMB 36A $3.5, $4.7 / KMB 46X $6.6

相信我係應屆同事中交通費最少的一個

每月最少交通開支 ($3.2+$3.2) X 25  = $160
每月最大交通開支 ($4.7+$6.6) X 25 = $282.5
開支差咁遠,所以未試過一個月都搭兩程 46X)
前荃葵青區居民
fai 發表於 2005-8-8 09:54 | 顯示全部樓層
家住土瓜灣驗車場隔籬,往太古城番工

返工:新渡輪往北角$4.5 轉 新巴82 $3.9 或城巴85 $3.7 = $8.4/$8.2
放工:如果趕到尾船地鐵太古 -> 北角(八仔)$3.8 + 新渡輪$4.5 = $8.3
如果趕唔到尾船:筲箕灣-紅磡土瓜灣小巴 $10 或 隧巴106 $9.4

我返五日工,以每月21日計(返五日工除左2月或者有公假外多數都係
每月21日的)
理論上交通費由$350.7至$386.4不等。不過實際上放工未必日日都係返
屋企,例如約女友或返教會等,而我女友住屯門,實際上會比上述數
字多。

[ Last edited by fai on 2005-8-8 at 09:55 ]
[i]影像.從心[/i]
nwfb1601 發表於 2005-8-8 17:03 | 顯示全部樓層
我住堅城,但要去半山返學,所以我平時都係行上寶翠
園搭城記 3B。

單程收費:$4.30
來回程共要:$4.30×2=$8.60.
成個月總共要:$8.60×20=$172.00
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
LE9821@75K 發表於 2005-8-8 17:36 | 顯示全部樓層

好少有一個固定數,
因為一般返學,我都係搭11號車,
一角都不用,
至於好似暑假咁,
就因為間唔中都會出下街,
估計一個月$100-$200左右
cx838 發表於 2005-8-10 06:34 | 顯示全部樓層
我就一個月返 22 日左右, 每程村巴 22 蚊, 每個星期 220 ,
22 日便是 968, 一個月要被迫返一個星期六, 冇錢的, 去程
22, 回程 $10 + $13.5 + 4.5 地鐵加西鐵加小巴, 便是 28, 即係
要 50 蚊. 每個星期要坐灣仔跨境全日通去皇崗同埋皇崗去
錦上路一次, 要 65 蚊.
所以, 一個月, 便要 1278 元啦. 所以我張八達通想唔申請自動
增值都唔得, 太煩啦
NEO_962 發表於 2005-8-14 12:19 | 顯示全部樓層
返學:$0^^"
屋企過少少就係啦...不過有時出九龍玩都比左唔少$$九記
Fei 發表於 2005-8-14 13:32 | 顯示全部樓層

MTR $3.8*2
$152/month

[ Last edited by Fei on 2005-8-14 at 13:33 ]