hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 大家覺得香港係咪全球最好既地方?
開啟左側

大家覺得香港係咪全球最好既地方?

M 發表於 2005-8-6 09:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

個人就覺得毋庸置疑,香港的而且確係全球最好既地方。
先摒除地理方面不談,單是政局穩定就已經教旁人羨慕,
試問世上有邊d地方唔需要服兵役呢?根據基本法,香港市
民能享有高度言論自由,無需擔心講錯野被人拉。此外,
我們亦有高效能的政府,其公務員團隊有禮待人,熱心為
700萬市民服務。

香港有完善的醫療制度,全港十八區的醫療設施充足,救
護車服務亦可算是全球最有效率的。治安方面,香港罪案
率低,即使是深宵時份單獨外出也不需擔心會否被搶劫。
教育方面,香港擁有完善教育制度,近年的教育改革亦提
升了教學質素。交通方面,香港有一級的公路鐵路網絡,
亦有全球最佳的赤立角機場同葵涌貨櫃碼頭。

總括而言,香港簡直就係只得天上有的一級大都市啊!在
我心中,香港比瑞典、瑞士、加拿大呢d所謂生活質素好既
地方不知好多少啊!因此大家必需愛惜我們所居住的人間
天堂香港啊,願與眾板友共勉之。

[ Last edited by M on 2005-8-6 at 09:02 ]
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
barking 發表於 2005-8-6 10:26 | 顯示全部樓層
[ref=329234]M[/ref]  在 2005-8-6 09:00 AM 發表:

個人就覺得毋庸置疑,香港的而且確係全球最好既地方。
先摒除地理方面不談,單是政局穩定就已經教旁人羨慕,
試問世上有邊d地方唔需要服兵役呢?根據基本法,香港市
民能享有高度言論自由,無需擔心講錯野被人拉。

此外,
我們亦有高效能的政府,其公務員團隊有禮待人,熱心為
700萬市民服務。

公務員團隊有禮待人#:-[

香港有完善的醫療制度,全港十八區的醫療設施充足,救
護車服務亦可算是全球最有效率的。

係丫,不過年青力壯的納稅者幾時用得著?
就算睇醫生都係私人診所,邊得閒同班呀叔婆一齊輪街症?

治安方面,香港罪案
率低,即使是深宵時份單獨外出也不需擔心會否被搶劫。

世界上仲有好多地方都係

升了教學質素。

香港教育制度失敗的一面又知唔知?
政府為拉低失業率而搞好多無謂的進修出來。
持續進修基金也成為奸商賺錢的門路。
一個課程原本學費是4000元,
之後有左持續進修,學費就變成13000元#

交通方面,香港有一級的公路鐵路網絡,

香港的城市人口密度又幾高?(不計山區及郊區)
要是無這網絡又點容納咁多人口
葵涌貨櫃碼頭的公路配套很好嗎?
就係個貨櫃碼頭無效的道路連接而出現公路殺手

天堂香港啊,願與眾板友共勉之。

香港比瑞典、瑞士、加拿大呢d所謂生活質素好既地方,
只好在生活娛樂無咁悶。
mckhgc 發表於 2005-8-6 11:23 | 顯示全部樓層
本來都唔想回呢位板友既文,不過睇到呢篇咁既野就真係沉不著氣,
我唔知呢位板友係講緊反話,定係真係益智得咁緊要

[ref=329234]M[/ref]  在 05年08月06日 09:00 AM 發表:

單是政局穩定就已經教旁人羨慕,

講穩定,世上好多地方都係,、中國大陸、北韓都係「穩定」丫#:-/
不過香港政局其實好荒謬,立法會內,
一堆明係扶爛泥、封殺民意既荒謬制度,
比例代表制選舉呀,分組點票呀....真係唸起都有火:mad:

試問世上有邊d地方唔需要服兵役呢?

日本、中國大陸都係

香港有完善的醫療制度,全港十八區的醫療設施充足]

我唸你梗係未聽過有D人生cancer都仲要o係公立醫院慢慢「排期」,
方向報耐唔耐都有講,有D人o係香港公立醫院睇醫生,
就俾人耍太極話小事,成一年後至再覆診,
去大陸先知係末期cancer。:mad:
仲有,所謂最佳機場,附近竟然一間醫院都冇,
真係輕則o係機場、東涌仆親,
重則飛機意外(唔係未試過啦,99華航反肚),最近都要去到瑪嘉烈,
真係蛇都死喇

升了教學質素。

講起呢樣就真係火都滾,
而家政府口聲聲咩「知識型經濟」,想個個都高學歷,
的確,就算好簡單既工種,要求學歷都唔低(雖然絕唔係要有咁既學歷至做得黎),
但政府卻不斷削資源,小學(遲D連中學)寧殺校都唔肯小班教學
(唔通以前咁一班四十幾人係好事?)啦、大學削資啦、
官立夜中學外判啦,學費由免費都千幾加到六千至成萬........
想「知識型經濟」、個個高學歷,但又攪D咁既野,
正一又要馬兒好,又要馬兒不吃草

仲有母語英語嘈左咁多年都未嘈完,都唔知有乜好嘈?
全世界先進國家,由幼稚園都大學都係母語教學,
除非學外語,否則用自己母語學習根本係天經地義,
但o係香港就十惡不赦,
唔少人仲本末倒置咁以為要有「競爭力」就唔可以母語教學,
事實上你真係有「競爭力」的話,你唔講人地D話都大把人講你D話。
有唔知幾多人,明明有某D天份,就只係英文能力唔得,
o係香港就係咁先......

主宰香港教育既高官,
有幾多個唔係將自己既子女送去國際學校或外國讀書

香港既教育係佢到攪出黎,但佢地都唔肯俾自己仔女「享用」,
正如一個廚師煮左食物出黎,但都唔肯俾自己仔女食,
一個裁縫做左件衫出黎,但都唔肯俾自己仔女著,
咁呢D食物同衫,究竟係乜野一回事呢,
香港既教育,就正正係呢D食物同衫

天堂香港啊,願與眾板友共勉之

o係o個D地方,會唔會有人日做十幾個鐘得四五千蚊?
有冇人成世為地產吸血集團打工?有冇人日日被逼OT兼冇補水冇假?
o係個度做份掃街、洗廁所、垃圾佬,有冇香港D外判工人咁悽涼?

[ Last edited by mckhgc on 2005-8-6 at 11:28 ]
superay 發表於 2005-8-6 11:33 | 顯示全部樓層

我自己覺得香港有錢的越有錢,無錢的越無錢。
對於無錢人來說,香港是一個頗差的社會。
mckhgc 發表於 2005-8-6 11:38 | 顯示全部樓層
[ref=329365]superay[/ref]  在 05年08月06日 11:33 AM 發表:

同意,香港係一個有錢人既地方,你有錢就確然係好,
冇錢的話就豬狗不如

有錢既定義係:起碼有幾千萬身家,
可以一次過買樓唔使供,之後仲唔使做都過到下半世o個隻
 樓主| M 發表於 2005-8-6 11:56 | 顯示全部樓層
[ref=329365]superay[/ref]  在 2005.8.6 11:33 發表:

唔好咁講,做人係應該知足常樂既!
香港環境再差都唔緊要,最重要都係努力建設香港,
為港效力就是了!

不過講真,有頭髮誰想做癩痢?有錢既固然可以遠走
高飛,冇錢既只好留響度過日子,偶爾自己哄騙自己
而已。

[ Last edited by M on 2005-8-6 at 12:02 ]
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
DW8306 發表於 2005-8-6 12:23 | 顯示全部樓層

[ref=329395]M[/ref]  在 2005-8-6 11:56 AM 發表:

唔好咁講,做人係應該知足常樂既!
香港環境再差都唔緊要,最重要都係努力建設香港,
為港效力就是了!

不過講真,有頭髮誰想做癩痢?有錢既固然可以遠走
高飛,冇錢既只好留響度過日子,偶爾自己哄騙自 ...

咩叫"知足常樂"?

低下階層連基本生活開支都揾唔到

阿婆幾十歲仲要推車仔執紙皮去賣
為既係賺返幾蚊買個菠蘿飽充飢

去街市買既送都係d貓魚呀,菜販既貨尾

唔通呢d叫知足常樂?

italk竟然有呢d人,真係唔知笑佢無知定無恥!
barking 發表於 2005-8-6 12:27 | 顯示全部樓層
[ref=329365]superay[/ref]  在 2005-8-6 11:33 AM 發表:

香港基本發展已趨飽和,賺錢的事業俾人SET UP 晒,所剩無幾。
可發展的產業只需要超專業的人士。

找不到門路的普通人就要在一個已俾人 SET UP 左的 GAME 裏打滾浮沉,
永不超生。
tomtom2015 發表於 2005-8-6 12:50 | 顯示全部樓層
我應為香港「算係咁」,至少香港無乜天災(地震,火山,海嘯...),最多打下風,不過都可以冇乜事(我唔想係香港有事...)。
交通方面,香港有一級的公路鐵路網絡,

不過葵涌貨櫃碼頭竟然可以沒有鐵路連接...

[ Last edited by tomtom2015 on 2005-8-6 at 12:51 ]
SSBT 發表於 2005-8-6 13:52 | 顯示全部樓層

我覺得開文者開哩篇文,
好似政府宣傳香港咁 ..
乜大話都講得出 ..
不知人間疾苦 ..
=0=