hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) First in Bath
開啟左側

First in Bath

norrislaw 發表於 2009-1-26 13:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

Bath既朋友,見你地成日complaint果3架Dublin掛接,新年送樣野俾你地啦

下個月左右 York既10035/36/37 會入替 10151/52/53,滿意嗎?

http://www.flickr.com/photos/hhhumber/2269156208/in/set-72157603291491045/
http://www.flickr.com/photos/hhhumber/2269161438/in/set-72157603291491045/
J702HMY 發表於 2009-1-26 22:04 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2009-1-26 13:17 發表
Bath既朋友,見你地成日complaint果3架Dublin掛接,新年送樣野俾你地啦

下個月左右 York既10035/36/37 會入替 10151/52/53,滿意嗎?

http://www.flickr.com/photos/hhhumber/2269156208/in/set-72157603291491045/
h ...
最憎見到呢批車...奈何First Aberdeen都有幾部,唉!
hkbw 發表於 2009-1-27 09:35 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2009-1-26 13:17 發表

h ...

竟然係咁....做乜搵呢幾部野返來..
10151, 10152, 10153又會去邊?

真攪笑, 當年10151, 10152, 10153就係來替10033, 10034, 而家就到10035, 10036, 10037...
咁調...好咩?!

而家10151, 10153都幾好力...係10152就差D....
殺雞焉用牛刀?!
J702HMY 發表於 2009-1-27 10:47 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2009-1-27 09:35 發表

真攪笑, 當年10151, 10152, 10153就係來替10033, 10034, 而家就到10035, 10036, 10037...
咁調...好咩?!

而家10151, 10153都幾好力...係10152就 ...
記得有部行18 0既同型號車輛行果陣引擎定唔知水箱有d怪聲,加上果部野上斜冇力

當時寧願搭下班都唔搭果部
 樓主| norrislaw 發表於 2009-1-27 13:01 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009-1-27 09:35 發表

咁調...好咩?!

而家10151, 10153都幾好力...係10152就 ...

唔要10151-53,大家心知理由,無既時候又complaint,有既時間又問我「做乜搵呢幾部野返來」,點答你?? ....

10033,34性能=10035,36,37?我唔敢講,但10033,34係行18/418斜路+超載行到殘既,10035-37一路只係Park & Ride車,論負荷量33/34同51-53都會比35-37多好多,掛接車唔係成日有得bid番嚟,難得York肯放番幾架掛接出嚟(而FSA咁好彩又Bid到),咪當執個熱煎堆囉

PS: 如果 貴校真係有心搞好接駁服務的話,就每年加多D budget去support 18/418啦,想要streetcar唔係唔得,有「水」咪得囉

樓主| norrislaw 發表於 2009-1-27 13:06 | 顯示全部樓層
原帖由 J702HMY 於 2009-1-27 10:47 發表
記得有部行18 0既同型號車輛行果陣引擎定唔知水箱有d怪聲,加上果部野上斜冇力

當時寧願搭下班都唔搭果部

掛接車既設計根本就唔係用嚟行斜路,仲要係用2手車又成日full load,有心都會變無力
98C 發表於 2009-1-29 06:06 | 顯示全部樓層

為何不用雙層巴士上山?
如果Benz掛接上山會否比富豪掛接好?倫敦的掛接過多一排就要走,可以借機試吓爬山。

原帖由 norrislaw 於 2009-1-27 13:06 發表

掛接車既設計根本就唔係用嚟行斜路,仲要係用2手車又成日full load,有心都會變無力

wrightap 發表於 2009-1-31 16:31 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

補祝返norris兄和702兄新年快樂,事事順利先....

老友,咩叫都柏林掛接?...
stagecoach。megabus。citylink
hkbw 發表於 2009-1-31 16:45 | 顯示全部樓層
原帖由 98C 於 2009-1-29 06:06 發表
為何不用雙層巴士上山?
如果Benz掛接上山會否比富豪掛接好?倫敦的掛接過多一排就要走,可以借機試吓爬山。

雙層? 呢部有用來做下ORDER, 但始終D學生就算肯上樓上, 上落時間多成倍,
所以寧願行掛接, 塞多D人企, 兩度門, 上落時間快D...

呢邊頂閘上山, 加埋BATH既保養...確實...

而家來呢三部野, 希望好過151, 152, 153啦...
好唔過就慘了...

話時話, 呢三部車係咪硬板椅來的?!
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| norrislaw 發表於 2009-1-31 17:02 | 顯示全部樓層

原帖由 wrightap 於 2009-1-31 16:31 發表
補祝返norris兄和702兄新年快樂,事事順利先....

老友,咩叫都柏林掛接?...
10151-53之前係Dublin行機場線的