hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 唔通進步得咁快?
開啟左側

唔通進步得咁快?

307 發表於 2005-8-8 10:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

雖然件事只係琴日發生...
但係今朝已經唔覺得有甚麼分別...

上一次就真係過左好耐都好似未好得晒...
但係今次就好似已經覺得無乜野事...

等自己一個人靜下,
享受返一段時間的單身生活,
又或者可以做返一d以前鐘意做的事...

都有幾條問題響個腦到轉緊:
1. 到底自己的性格係唔係咁適合拍拖呢?
有時候都幾唔習慣無乜俾空間自己...
可能我係果d一愛就真係全程奉獻的人,
無甚保留...又覺得保留又真係無乜意思...
但係到底要點樣去愛一個人之餘,
又可以留返少少空間俾自己呢?

2. 我係唔係依賴心太強呢?
有全情奉獻的時候,
不自覺亦都希望對方可以俾返咁多...
唔通呢個又係我的問題?

3. 點樣為之好的情人呢?
當然,好唔代表適合每一個人,
但係有乜野可以值得我去留意呢?

歡迎各位討論一下
只罵不建議=不負責任
joeli16 發表於 2005-8-8 16:38 | 顯示全部樓層
[ref=331772]307[/ref]  在 2005-8-7 06:30 PM 發表:

雖然件事只係琴日發生...
但係今朝已經唔覺得有甚麼分別...

上一次就真係過左好耐都好似未好得晒...
但係今次就好似已經覺得無乜野事...

等自己一個人靜下,
享受返一段時間的單身生活,
又或者可以做返一d以前鐘意做的事...

都有幾條問題響個腦到轉緊:
1. 到底自己的性格係唔係咁適合拍拖呢?
有時候都幾唔習慣無乜俾空間自己...
可能我係果d一愛就真係全程奉獻的人,
無甚保留...又覺得保留又真係無乜意思...
但係到底要點樣去愛一個人之餘,
又可以留返少少空間俾自己呢?

2. 我係唔係依賴心太強呢?
有全情奉獻的時候,
不自覺亦都希望對方可以俾返咁多...
唔通呢個又係我的問題?

3. 點樣為之好的情人呢?
當然,好唔代表適合每一個人,
但係有乜野可以值得我去留意呢?

歡迎各位討論一下

可能你過一排感到寂寞就會傷心啦,
要小心呀...

試下答...
1.呢樣野一定要搵一D途徑同女友溝通,
   自己就通常有某類大壓力先咁做,
   (壓力唔一定來自感情問題)
   盡量抽少少時間自己靜一下,
   如自己飲下Coffee咁,唔錯架。

2.我有時都有呢個問題,
   女友亦知道,
   不過經佢講左一句:
   [世上冇一個人係平等]
   自己悟出左些少,
   咁計法一D好處都冇,
   自己變左少少,唔再計較。
   呢個自身問題係要改改,
   不過我覺得呢個唔係倚賴性。

3.可能係緣分啦。
   我諗相方互相忍讓/尊重,
   有足夠溝通係最重要。

幫到你嗎?

[ Last edited by joeli16 on 2005-8-8 at 00:43 ]
 樓主| 307 發表於 2005-8-8 17:58 | 顯示全部樓層
當然幫到啦Joe兄...

其實我諗慢慢都會感受果種空虛、寂寞,
可能我暫時都覺得有一點疲累,
想過一過自己的生活啦...
好似今日同朋友打下波,
吹下水咁樣,
都可以幫到自己的...
同埋我都覺得今次身邊的唔少朋友,
包括iTalk的朋友,都俾都好大的支持我...
響呢件事上面,
我都覺得好過一點...

依賴,又或者有時候計下計下,
可能係不自覺既...
但係唯有提一提自己唔好諗咁多呢個方向的事啦...

忍讓/尊重...
有時候自己唔識得收火啦...
只罵不建議=不負責任
joeli16 發表於 2005-8-8 18:52 | 顯示全部樓層

[ref=332083]307[/ref]  在 2005-8-8 01:58 AM 發表:

當然幫到啦Joe兄...

其實我諗慢慢都會感受果種空虛、寂寞,
可能我暫時都覺得有一點疲累,
想過一過自己的生活啦...
好似今日同朋友打下波,
吹下水咁樣,
都可以幫到自己的...
同埋我都覺 ...

得閒就上黎啦,
呢度板友都會幫到你,
有個題議,
將悲傷化為動力,
未嘗不可呀。

你所講既唔係倚賴性,
人人都會想付出左會有結果,
只不過係多與少。
倚賴性係:
你想其他人幫你搞掂哂,
自己唔駛做就係啦。

至於火氣問題...
真係要好好控制,
凡事留一線,日後好相見嘛。
 樓主| 307 發表於 2005-8-8 19:16 | 顯示全部樓層
[ref=332152]joeli16[/ref]  在 8.8.2005 18:52 發表:
得閒就上黎啦,
呢度板友都會幫到你,
有個題議,
將悲傷化為動力,
未嘗不可呀。

你所講既唔係倚賴性,
人人都會想付出左會有結果,
只不過係多與少。
倚賴性係:
你想其他人幫你搞掂哂,
自己唔駛做就係啦。

至於火氣問題...
真係要好好控制,
凡事留一線,日後好相見嘛。

呢排真係得閒就上黎...
不過又真係舒服左d...
講下其他野的中間,
都會幫到自己緩解一下,
其實都係一樁好事。

火氣呢個問題,
應該係話學下拍拖中間點樣去忍讓一下啦...

依賴..
定係應該叫「癡身」先係?
但係,「癡身」都係依賴的一種...
困惑...
只罵不建議=不負責任