hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [詢問]九龍南線通車後,
開啟左側

[詢問]九龍南線通車後,

AVW56 發表於 2009-2-13 17:42 | 顯示全部樓層

原帖由 mmlcs36 於 2009-2-12 21:04 發表

稍為更正
現時香港青衣在早上/晚上的繁忙時間也是4分鐘一班

唔係人人都可以咁幸福係peak hour時段收工搭車返屋企ge......
AVW56 發表於 2009-2-13 17:50 | 顯示全部樓層
原帖由 3AD60 於 2009-2-12 22:47 發表

呢D都係班次頻密既路線,基本上係銅鑼灣搭隧巴
過海去紅隧收費廣場唔塞車的話(大約15分鐘至20分鐘
左右)必定攪掂,之後係紅隧收費廣場行路過去紅磡站
再轉西鐵線去新界西起碼大把位選擇

道理上你係岩晒ge,
但實際上小弟覺得唔多可行wo.

全程港鐵由 CB 去 新界西, 車費 $21.9
但如果先搭隧巴去紅磡, 再轉西鐵, 車費總共要 $26.1

每程車要比多4蚊2毫去換取一個較高的 "有位坐機會",
呢個代價似乎太大了......總車費貴左兩成, 呢個數唔係小數目......
ES464470X 發表於 2009-2-13 20:13 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2009-2-13 17:42 發表

唔係人人都可以咁幸福係peak hour時段收工搭車返屋企ge......

過左下午繁忙時間/在假日時段就麻煩了, 10分鐘一班,
一旦時間不配合, 隨時由中環站行一大段路去到香港站大堂時,
列車剛剛開出, 落到月台下班車要等8-9分鐘先開
相反荃灣線4-5分鐘一班, 走左班車都無咁燥
出發地近中環站的話, 慢慢行落月台都仲得, 唔駛趕車~

dydx 發表於 2009-2-13 21:43 | 顯示全部樓層

原帖由 ES464470X 於 2009-2-13 20:13 發表

相反荃灣線4-5分鐘一班, 走左班車都無咁燥..

有時間表的話都可以自己就住,最慘冇

仲記得幾年前荔景站3/4號月台
有個「東涌線抵站時間表」
唔知係咪因為使用率太低,而家冇o左...
h2o 發表於 2009-2-13 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 dydx 於 2009-2-13 21:43 發表

幾年前 (2002-2003左右) 我都有索取過時間表的印刷本, 其實只係影印紙一張, 我估係內部文件影印出來, 但合併前後再問, 職員就話冇
ahbong 發表於 2009-2-14 00:05 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2009-2-13 20:13 發表

相反荃灣線4-5分鐘一班, 走左班車都無咁燥
...

事實剛好相反
東涌線 10 分鐘一班的時段
時間更容易掌握
相反現時東涌線日間開 8 分鐘一班
我覺得比之前開 10 分鐘一班更難預時間

經常於晚上轉車的乘客應該明白
由中環站落車至東涌線開車
最長約為 12 分鐘
最短約為 7 分鐘

港鐵網頁中
中環至香港站的轉車時間為 12 分鐘
其實已經是最長的轉車時間

Megabus 發表於 2009-2-14 13:18 | 顯示全部樓層

原帖由 dydx 於 2009-2-13 21:43 發表

唔係使用率問題,而係呢家太多人衝門,加上東涌線在荔景要等埋荃灣線,delay在所難免,但因為呢種delay係可以接受的,就算off pear都好難match到個time table,所以無謂等人地誤會la...
3bx 發表於 2009-2-14 18:58 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2009-2-14 00:05 發表
事實剛好相反
東涌線 10 分鐘一班的時段
時間更容易掌握
相反現時東涌線日間開 8 分鐘一班
我覺得比之前開 10 分鐘一班更難預時間

雖然8分鐘一班時間難預,但對於一般乘客來講,
送車尾等8分鐘點都好過等10分鐘。

而且西鐵日間開5分鐘一班時,以往經常會出現在南昌站送東涌線車尾情況,
但改8分鐘一班,送車尾情況有所改善。
ahbong 發表於 2009-2-14 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 3bx 於 2009-2-14 18:58 發表

雖然8分鐘一班時間難預,但對於一般乘客來講,
送車尾等8分鐘點都好過等10分鐘。

而且西鐵日間開5分鐘一班時,以往經常會出現在南昌站送東涌線車尾情況,
但改8分鐘一班,送車尾情況有所改善。 ...

只要計一計數
就知東涌線改為 8 分鐘一班後
西鐵乘客於南昌站送車尾的情況更嚴重

wrl  tcl
00  00  (送車尾)
06  10
18  20
30  30  (送車尾)

wrl  tcl
00  00  (送車尾)
06  08
12  16
24  24  (送車尾)

以前西鐵綫每五班車送一次車尾
現時西鐵綫每四班車送一次車尾

AVW56 發表於 2009-2-15 11:05 | 顯示全部樓層

我真係唔明, 而家兩鐵都合併左啦,
港鐵公司點解唔安排東涌線於南昌站配合西鐵的時間呢?

而家都合左併啦, 港鐵公司口中所講的一家人啦,
而家好多線的轉車站都有得甲時間, 係西鐵同東涌線無得甲ge? 呢d係咩道理?

唔好同我講話咩兩個月台隔開左睇唔到,
而家科技先進, 月台有cam, 有cctv, 有通訊設備, 繁忙時間有月台長當值,
無理由甲唔到東涌線同西鐵的到站時間ge, 根本而家就是不為, 而不是不能.