hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 九鐵一向是間垃圾機構
開啟左側

九鐵一向是間垃圾機構

kisoby32817 發表於 2009-2-15 17:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

九鐵一向是間垃圾機構:
(1)
九鐵肥上瘦下,高層惟利是圖,嚴重超薪,人格又cheap
(2)
缺乏社會責任,不提供半價乘車優惠予學生(他們同樣沒經濟能力,同小童、長者沒分別),反而大肆捉人,請人看實閘口,cheap都離譜。
(3)
田北辰正一人渣,人人跟佢不和,佢是九鐵垃圾文化的罪魁禍首。
(4)
完全不理會市民(尤其窮人),將尖東站和西鐵車費定得貴,有車無人搭,缺乏社會責任。
(5)
不提供更多接駁巴士於東鐵,之前有人建議粉嶺(聯和墟)、上水(清河)、大埔(富亨)、大圍(顯徑) 等,九鐵拒絕。  相反,西鐵則提供越來越多九鐵巴士,對東鐵十分不公平。九鐵高層完全沒有提供優質鐵路服務的心思,完全惟利是圖。我相信上hkitalk的朋友更適宜當高層。
(6)
為了惟利是圖,九鐵推出廣告佔了一半的新聞直線,得極少Quiet Car,為乘客帶來嚴重騷擾和聽覺轟炸。
(7)
九鐵妄顧乘客安全,堅拒建月台幕門。
(8)
九鐵首創各式名目的罰款制度。什麼「成人五百蚊……」
(9)
……………………
港鐵取代九鐵,實為乘客之福 ,可惜的是……

(To be continued)

評分

參與人數 5aPower -15 收起 理由
98C -4 標題極為無禮, 以偏蓋全
superay -5 標題極為無禮
CPY -5 唔係唔俾鬧,應該詳細解釋以免令人誤會。 ...
KZ9314@YCC -5 此文章沒有實際證據支持你的說法 ...
teddybus + 4 雖然有點激進,但大程度說出其他九鐵盲目支持 ...

查看全部評分

JC3341@31M 發表於 2009-2-15 21:05 | 顯示全部樓層
好希望大家係討論區度,
真係客觀d,
因為我地要「討論」,
而唔係比「結論」。

雖然前九鐵有好多弊病,
但係佢都有優點,
例如輕鐵/鐵巴免費接駁、
自悠/全月通優惠等。

唔知樓主可唔可以將呢d優勢,
都打埋出黎,
等各位板友可以就兩個方面,
選擇佢地既意見呢?

個人意見,不喜勿插!
港鐵:地鐵>火車
DIH 發表於 2009-2-15 21:08 | 顯示全部樓層
所以先會有兩鐵合併之嘛。

但唔好忘記,東鐵本地客收得勁平,以地鐵標準,票價可能要double,然後半價才有現在的價錢。
不過過境補貼本地,唔知係單純公司政策定係政府規定呢?
我個人不反對取消過境補貼,東鐵全綫拉高票價,再提供半價給學生。

由大學搭去大圍,學生價只需$1.8,平過飲品加冰,
打破地鐵平極都要$2.4,港鐵做的九鐵學生半價真係賣晒大包。
h2o 發表於 2009-2-15 22:08 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

想請問以下幾點有乜理據?
  • 九鐵高層嚴重超薪
  • 有車無人搭
  • 九鐵首創各式名目的罰款制度

至於人身攻擊那些更加唔使講, 我真係唔知點可能證明:
  • 九鐵高層人格又cheap
  • 田北辰正一人渣

有部分都有道理的, 譬如學生冇優惠, 靜音車廂太少, 始終起唔成幕門/閘門, 但講法實在太誇張
DM9172 發表於 2009-2-15 22:19 | 顯示全部樓層
原帖由 kisoby32817 於 2009-2-15 17:22 發表
九鐵一向是間垃圾機構:
((5)
不提供更多接駁巴士於東鐵,之前有人建議粉嶺(聯和墟)、上水(清河)、大埔(富亨)、大圍(顯徑) 等,九鐵拒絕。  相反,西鐵則提供越來越多九鐵巴士,對東鐵十分不公平。九鐵高層完全沒有提供優質鐵路服務的心思,完全惟利是圖。我相信上hkitalk的朋友更適宜當高層。
...

回應第5點

東鐵開唔到更多的接駁巴士好像是的士同小巴營運商反對先開唔成,
同時西鐵部好像當年有輕鐵專利區先可以開這樣多巴士路線.
mckhgc 發表於 2009-2-15 22:31 | 顯示全部樓層
1.有邊個唔唯利是圖丫,不過佢衰極,相比另一公司,都似乎較有誠意做鐵路運輸,不過公關唔好,形像低落亦係事實,至於人工,講真香港有邊間大公司(尤其政府)既高層唔係嚴重超薪丫

2.同意,更差係自我矛盾,一方面以政府有車船津貼為由,堅拒提供學生優惠,另一方面輕鐵又畀學生優惠(雖然唔係半價形式)。不過除左地鐵,香港又仲有邊間交通機構有學生優惠呢?有邊間唔係12歲當成人呢?只針對九鐵,又似乎有欠公平

3.佢係廢柴我同意,尤其唸返馬鐵通車前,佢o個種自吹自擂咀面,又話方便八成居民呀,又話「有人同我講,你收到咁平,D巴士小巴仲使做既?」結果?反而另一公司既將線,真係做到晒以上既野,但你幾時聽到另一公司高層會咁自吹自擂?不過話佢係「罪魁禍首」,我就有保留,佢之前既楊生年代,都唔係好得去邊,仲記唔記得楊生年代,興建中既西鐵、落馬洲支線、尖東支線、馬鐵,件件都六國大封相(尤其前兩者)?朗原濕地官司,出到「風水」黎抗辯......

4.完全同意,最離譜係價佢就跟足地鐵黎定,但人地地鐵定呢個價,係包括補貼學生優惠同舊站裝幕門,你九鐵有呢D?憑乜資格同地鐵同價。另外馬鐵轉東鐵既收費,亦係唔合理,例如大圍< >沙田圍、大學< >馬鞍山呢D,有乜理由收人$4.5、$5.8(九鐵年代成人八仔價,合併後都係只減$0.2)

5.舉腳贊成!最抵死係西邊班友身在福中不知福,咁都唔滿意,成日嘈西鐵唔o係正自己樓下,要搭乜野輕鐵K巴係麻麻煩煩......咁佢仲要吃力不討好咁狂畀資源。不過有人話,東鐵唔係佢唔想開,係混吉/另一個九反對喎,係咪我就唔知喇

6.冇意見,不過似乎十有八九都係播廣告就大大聲,播新聞就「下一站係.......」,到底係「巧合」,定係我想得太多呢

7.完全同意,尤其係馬鐵各站同落馬洲站,唔裝閘門真係完全講唔通。「非官方」消息話,唔裝係因為西鐵使大左、同埋同東鐵睇齊,係咪真唔知,但如果係真的話就真係離晒大譜!

西鐵使大左,就要馬鐵縮皮?西鐵請客,馬鐵付鈔,對馬鐵乘客公平?你唔upgrade舊野都算,仲要將新野整到同舊野一樣水平,去同舊野睇齊?有冇攪錯?
8.唔明你講乜

加多幾點

9.除左尖東站同西鐵各站,個個站都比同期地鐵既站簡陋,尤其東鐵,部份站,包括最旺既九龍塘,出入口完全冇ABC代號(好彩港鐵已做野),八仔查閱機地鐵一早換晒更清晰既彩芒版,佢就仲係用緊第一代,亦唔明點解港鐵到而家都唔換,仲有o個種月台黃線外冇露天既白痴設計......

10.車廂設計有一個好大問題,地鐵係門、窗/座位、門、駁位、門、窗/座位、門.....,佢九鐵呢,窗/座位、門、窗/座位、駁位、窗/座位、門、窗/座位.....駁位一帶,係有一段頗長距離冇門,相比起地鐵,邊個較方便乘客上落?又係高下立見

而九鐵比地鐵做得好既,唔係冇,但我唸只有
1.有車站公廁(我唸好多人都會講呢樣)
2.前線職員通常較好面口
3.新車好過地鐵(千九 vs K Train,除左駁位附近冇門呢個老問題之外,高下立見)
4.有真正客務中心,唔似得另一公司咁一個櫃位仔全包

除此之外,仲有冇野好過地鐵呢?我就唸唔到喇
mckhgc 發表於 2009-2-15 22:36 | 顯示全部樓層

原帖由 DM9172 於 2009-2-15 22:19 發表

回應第5點

東鐵開唔到更多的接駁巴士好像是的士同小巴營運商反對先開唔成,
同時西鐵部好像當年有輕鐵專利區先可以開這樣多巴士路線.

紅此部份,聽過好多次,有時加埋九巴
但有冇證據證明?佢地真係有咁大權力同影嚮力?家陣係小商戶面對政府全資擁有既九鐵喎,而政府又保鐵喎

講真,大家都係做公共交通,同行如敵國,鐵路公司開乜都可能搶佢地生意,佢地都會反對啦
如果佢地有咁大影嚮力,我唸九鐵永遠做一條「歷史遺留」既紅磡<>羅湖重鐵,其他乜都唔使開咯
KZ9314@YCC 發表於 2009-2-15 23:11 | 顯示全部樓層
大家好啦喎,呢篇post擺明為反對而反對。
大家忘記了先前R1版的嚴厲處分嗎?

樓主所講好多野都無證無據,好難說服別人

評分

參與人數 3aPower -5 收起 理由
hkstudent + 5 你不值得被扣這麼多,你只是提醒人吧 ...
dongfeng -5 樓主與你,彼此彼此,只不過一位反九鐵,另一位反 ...
teddybus -5 唔見得佢講野好無point,只係閣下對其他意見 ...

查看全部評分

|_arco 發表於 2009-2-15 23:15 | 顯示全部樓層
DM9172 發表於 2009-2-15 23:18 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2009-2-15 22:36 發表

紅此部份,聽過好多次,有時加埋九巴
但有冇證據證明?佢地真係有咁大權力同影嚮力?家陣係小商戶面對政府全資擁有既九鐵喎,而政府又保鐵喎

講真,大家都係做公共交通,同行如敵國,鐵路公司開乜都可能搶佢地生意,佢地都會反對啦
...

好多年前有新聞報導有講過,不過已經唔記得幾時