hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 於商場內迷路?
返回列表 發新帖
開啟左側

於商場內迷路?

fw1321 發表於 2005-8-11 20:04 | 顯示全部樓層

[ref=335295]kychung[/ref]  在 2005-8-11 19:23 發表:

係呀
果度唔同層ge格局都完全唔同
頭一兩次去係會迷路

除左果度之外
沙田同屯門市中心ge商場群都好易迷路
D通道左穿右插
如果隨意行
而又無留意自己點行ge就好易唔知自己去左邊度
而新世紀廣場就仲 ...

屯門市廣場係八佰伴 close o左之後真係好唔習慣,
有一部分鋪位拆開晒, 果一帶條條路又差唔多,
初時真係好易迷路。
TL 發表於 2005-8-11 21:08 | 顯示全部樓層
chrisappear 發表於 2005-8-11 22:27 | 顯示全部樓層
[ref=335231]superbus[/ref]  在 2005-8-11 18:04 發表:
應該係30秒內由地鐵站電梯到某學校0既電梯#;oD
其實火車站對面都有個地鐵站出口
由果度去某學校,30秒都得(當然係極速狂奔#)

就算限時一分鐘以內,難度仍然甚高.
回正題.即使較難找到出口,最好還是向商場職員求助,直接了當.
bigfish_hk2 發表於 2005-8-11 23:10 | 顯示全部樓層

[ref=335520]chrisappear[/ref]  在 2005-8-11 10:27 PM 發表:

就算限時一分鐘以內,難度仍然甚高.
回正題.即使較難找到出口,最好還是向商場職員求助,直接了當.

其實我覺得係冇可能咁快,除非不顧儀態o係商場狂奔另計
商場電梯成日都咁多人搭
實會有人阻住你行

所以o係30秒內由地鐵站電梯到某學校0既電梯好難做到
福建幫超市有過期30日叉燒包
sq285 發表於 2005-8-12 09:17 | 顯示全部樓層
[ref=335408]TL[/ref]  在 2005-8-11 09:08 PM 發表:

小弟少去葵涌廣場, 上幾個禮拜某日諗住由葵芳地鐵站行去高芳街果頭,
行葵涌廣場實冇死啦, 點知入到去上電梯之後就盪失左路喇,
仲周圍搵下有冇指示牌添, 不過後來覺得唔對路, 唯有去返入口重新行過,
再憑個人記憶辨認東南西北, 好快就搵到條行人天橋喇.

你又冇得揀,得一條路。

不過葵涌廣場又幾蝦人行,佢個水牌有同冇係冇分別,仲要呢排好多人。
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
Dolphin 發表於 2005-8-12 10:44 | 顯示全部樓層
我覺得旺角新世紀廣場個設計係好易令人迷路的.
中間個通道係圓型, 好易迷失方向, 唔知自己身在何方.
superay 發表於 2005-8-12 17:10 | 顯示全部樓層

不知是不是商場的故意設計,不少商場的自動梯都是放在相近地方,唯獨2樓落底層的自動梯永遠要找一找,大多數新鴻基的商場都是如此的,常常在這些層數迷路。

不少商場要心水清,才可以找到出入口的,因為十分複雜,例如又一城、太古城等等。

以前去海港城都會有迷路感覺
因為唔知點樣可以離開呢個商場
又冇明顯出口

這個商場特別少少,因為地型問題,有部份商場必須走回頭路才可出去,否則出了去,唯一的路是跳海。而新建成的部份,商場均很易出外,反而要找舖頭就有點難度。
nwfb1601 發表於 2005-8-12 20:21 | 顯示全部樓層
[ref=335408]TL[/ref]  在 2005-8-11 09:08 PM 發表:
觀塘 apm 個 80M 巴士店個位置又真係幾蝦人搵架,
第一次去係咁0岩唱完 K 搭 lift 落到該層, 一出 lift 就見到喇,
如果俾著我由正門入去搵, 我諗有排都搵唔到.

apm 0既扶手電梯又係特別難搵,上個月 28 號我係 apm
想由三樓落二樓,但 D 扶手電梯又唔知係邊,睇過地圖
之後依然一頭霧水,最後又要係三樓度白行一趟。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
 樓主| joeli16 發表於 2005-8-13 01:53 | 顯示全部樓層
[ref=336079]superay[/ref]  在 2005-8-12 01:10 AM 發表:

不知是不是商場的故意設計,不少商場的自動梯都是放在相近地方,唯獨2樓落底層的自動梯永遠要找一找,大多數新鴻基的商場都是如此的,常常在這些層數迷路。

咁設計既原因就係唔想你咁易就行返出去,
留你o係入面耐D,
就有多D機會賺你錢。

又一城其實都算係幾好,
葵涌廣場週圍都差唔多樣,
o係二樓搵那幾條天橋真係搵死人,
又或者想搵某店鋪,
搞到自己都成日o係入面迷路。#:-/
海港城既海洋廊又係咁,
要行到中港城先有個唔顯眼既出口,
後來加建左嘉禾港威先叫做好少少。
NEO_962 發表於 2005-8-14 12:08 | 顯示全部樓層

我同個FDo係新世界到想去美食廣場食野...唔記得左果到係冇4樓...咁就上多左一層...不過...可能係我唔係成日行果頭啦....