hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 如果個存褶印完又不可係office hr換可以點? ...
返回列表 發新帖
開啟左側

如果個存褶印完又不可係office hr換可以點?

樓主| KFC 發表於 2005-8-11 23:14 | 顯示全部樓層

[ref=335463]fai[/ref]  在 2005-8-11 09:51 PM 發表:

其實呢d都係幾多打工仔面對既問題,唔單止換存摺,其他銀行服務,
以致拿護照、換回鄉咭、甚至上代理修理相機等,有時真的非請假去
辦不可。

個問題係我唔存摺呢樣野真係好
濕碎
你話拿護照呢d都重要呀
,但呢d小事銀行竟然都不可比非office 
hr搞
最大問題又冇理由比第二個人代辦先死!
bigfish_hk2 發表於 2005-8-11 23:14 | 顯示全部樓層
[ref=335564]KFC[/ref]  在 2005-8-11 11:05 PM 發表:

個問題係我返工個到冇我戶口既銀行
係都可能坐幾個字車
咁唔通真係冇計?

[ Last edited by KFC on 2005-8-11 at 23:11 ]

咁有個問題要問你
你係唔係一定要換本存摺先?

若果你係連去銀行打簿o既時間都無
就無需要換本新啦

唔換本新存摺都一樣可以o係提款機拎錢

你都係時候申請番個網上銀行服務,保證滿意!#;D
福建幫超市有過期30日叉燒包
 樓主| KFC 發表於 2005-8-11 23:34 | 顯示全部樓層
[ref=335576]bigfish_hk2[/ref]  在 2005-8-11 11:14 PM 發表:

咁有個問題要問你
你係唔係一定要換本存摺先?

就無需要換本新啦

唔換本新存摺都一樣可以o係提款機拎錢

你都係時候申請番個網上銀行服務,保證滿意!#;D

咁萬一申請一d事情時要既話怎算?
而且有時不打薄不清楚某些收費
dongfeng 發表於 2005-8-11 23:35 | 顯示全部樓層

[ref=335575]KFC[/ref]  在 2005-8-11 23:14 發表:

個問題係我唔存摺呢樣野真係好
濕碎
你話拿護照呢d都重要呀
,但呢d小事銀行竟然都不可比非office 
hr搞
最大問題又冇理由比第二個人代辦先死!

以特區護照為例,拿護照或遞交護照申請表,兩者其一,必須申請者親身到入境署辦理手續。
如親身到入境署遞交護照申請表,到可領取護照時,申請者可以親身領取護照,或委託他人代取。
如以郵遞方式遞交護照申請表,申請者只可以親身領取護照,不可假手於人。

至於更換銀行存摺,必須由戶口持有人親身辦理,也不可假手於人。

如輝兄所言,在平日辦公時間內工作,而要在該段時間內辦理私人事務,少不免也要請假了!

[ Last edited by dongfeng on 2005-8-11 at 23:50 ]
에이핑크 대박!
hk4sure 發表於 2005-8-11 23:35 | 顯示全部樓層
[ref=335576]bigfish_hk2[/ref]  在 2005-8-11 11:14 PM 發表:

就無需要換本新啦

打簿可以在非辦公時間做的。

而長時間不打簿, 那些舊的交易資料就不能打落簿,
如果須要那些資料作其他用途(如收入證明),
那就要問銀行印一份給你, 但就收你幾百元(實際銀碼唔記得)手續費。
《遇見你,我更懂自己》— 吳若權
dongfeng 發表於 2005-8-11 23:45 | 顯示全部樓層
[ref=335613]KFC[/ref]  在 2005-8-11 23:34 發表:

咁萬一申請一d事情時要既話怎算?
而且有時不打薄不清楚某些收費

打薄?究竟「打薄」什麼?
回正題:如你長期沒有打簿,銀行會寄收支明細單給你。

不想打簿,不如申請獅子銀行的「慢用戶口」,或任何信用卡戶口吧!因為銀行會在每月郵寄月結單,給這些戶口的持有人。
에이핑크 대박!
U-157星之Kelvin 發表於 2005-8-12 00:25 | 顯示全部樓層

視乎你用邊間銀行,獅子銀行有時18:00前去到求職員幫你換,他們有時都肯換
好似你超過一頁紀錄(24個)而有一個月無去打,銀行有機會delete該頁的資料
s3n370 發表於 2005-8-12 00:32 | 顯示全部樓層
可以試下同銀行職員講你的情況,睇下俾唔俾你用其他方法,如授權其他人做。

我同你的情況差唔多,都係返工時間長過銀行,工作地點又唔近銀行
(當時要楂差唔多半個鐘車先去到最近的銀行)。
當時試過要去銀行補領網上銀行的password,銀行的規距係一定要親身去拎,
唔可以寄去戶口的登記地址,亦唔可以授權其他人做。

我同銀行方面講佐我的情況,銀行最後都通融,俾我可以授權家人去拎。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
fai 發表於 2005-8-12 09:07 | 顯示全部樓層
唔係間間銀行都有自助派籌既設施架!好似我公司樓下同屋企「附近」
(要行三個字!)既痕身銀行就冇,一定要親身排隊。

[ref=335482]TL[/ref]  在 2005-8-11 22:03 發表:

一夠鐘食飯就去銀行禁張飛先, 跟住就快快手食完飯番銀行搞手續囉,
再唔係就連飯都唔好食住, 搞好晒先去食.
[i]影像.從心[/i]